Sport

Az Újpest nem áll sorfalat a Fradinak

Labdarúgás. Ünnepre készülnek a zöld–fehérek

Már a hét elején is többször említést nyert, hogy a Ferencváros esetében mennyire ismétli magát rövid idő alatt is a futballtörténelem.

A zöld–fehérek tavaly is a 30. fordulóban, a Bp. Honvéd elleni mérkőzéssel, az MTK pályáján ünnepelték a bajnoki címet – sőt utána tavaly is az Újpest ellen vívták a következő hazai meccsüket. A lila–fehérek akkor sem kívántak sorfalat állni az új bajnoknak, s hasonlóról tájékoztatták a riválist és a médiát a mostani alkalommal is.

A Fradi számára is van még tétje a mérkőzésnek, például az, hogy sikerül-e majd a 12 csapatos bajnokságok éveit tekintve rekordpontszámmal zárni a 2019–2020-as idényt, vagy hogy sikerül-e három teljes szezont hazai bajnoki vereség nélkül befejezni. Ám az Újpest számára még nagyobb a tét: az edzőváltás óta, a szerb Predrag Rogannal még veretlen gárda matematikailag még nem biztosította be a bennmaradását. Ugyanakkor alakulhatnak úgy a forduló eredményei (konkrétan: az Újpest nyer, a DVSC kikap), hogy az 1912 óta folyamatosan az élvonalban szereplő, s ilyen szempontból a magyar labdarúgás rekorderének számító, a héten a 135. születésnapját ünneplő klub biztosan megmenekül. A Groupama Arénában eddig, bajnoki mérkőzésen, mindössze három csapat tudott nyerni a Ferencváros ellen, elsőként az Újpest (2015. december 12.), majd a Paks és kétszer a Vasas.

A bajnoki cím eldőlt, mint ahogyan is, hogy a MOL Fehérvár lesz a második, a Kaposvár a tizenhatodik. De nyitott még az európai kupaindulást érő harmadik hely és a kiesést jelentő tizenegyedik hely kérdése. Előbbire a Mezőkövesdnek és a Puskás Akadémiának immár azonos esélye van, tekintve, hogy mindkettő 47 ponttal áll. Utóbbival kapcsolatban a DVSC nehéz helyzetben van, s még nehezebbe kerülhet, ha a mostani forduló záró találkozóján nem tud nyerni a „szomszédvár” Diósgyőr ellen.

A 31. forduló programja: ZTE–Bp. Honvéd (lapzárta után ért véget). Szombat: Mezőkövesd–MOL Fehérvár (16.55), Puskás Akadémia–Paks (19.00), Ferencváros–Újpest (21.05), Kaposvár–Kisvárda (19.00), Debrecen–Diósgyőr (21.05). Az MLSZ megszüntette a nézőszám korlátozására vonatkozó rendelkezéseket.

Kapcsolódó írásaink