Sport

Lassan megnyugodhatnak a londoni érmesek

Dopping. A nyolc évvel ezelőtti olimpián levett minták újraelemzésével több mint nyolcvan sportoló vizsgálata lett pozitív, dobogósok is érintettek voltak

Befejezte a 2012-es londoni olimpián adott doppingminták újraelemzését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) égisze alatt működő Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA). Eddig több mint 80 doppingügyre derült fény.

Lassan megnyugodhatnak a londoni érmesek
Itt még elégedett a kazahhá lett Ilja Iljin. Ám bukott emberré lett
Fotó: AFP/Sputnik/Said Tsarnaev

Hogy mennyire az élsport rákfenéje a dopping, azt jól jelzi: az ITA jelentése alapján a nyolc évvel ezelőtti játékokon levett vizeletminták több mint kétharmadát 2018 óta újra vizsgálták az azóta kifejlesztett új eljárásokkal, és több mint 80 doppingügyre derült fény. Az elévülési idő augusztusi lejártáig még több mint egy tucat olyan eseten dolgoznak, amelyek során a versenyzők megsértették a szabályokat.

A lebukottak között sok dobogós sportoló is volt, így négy sportágban – atlétikában, kajak-kenuban, súlyemelésben és birkózásban – módosult a játékok éremtáblázata.

A 2008-as és 2012-es olimpia mintáinak újraelemzésekor messze a súlyemelés produkálta a legtöbb pozitív esetet, a londoni játékokon megrendezett 15 súlycsoportból például kilenc – a hét női kategóriából hat – érintett volt úgy, hogy változott az első három sorrendje. Az egész sportágra jellemző a kazah „hős”, Ilja Iljin este, aki 2008-ban Pekingben, majd négy évvel később Londonban is olimpiai aranyérmet nyert, győzelmeitől azonban később doppingvétség miatt megfosztották, mert az újraelemzésekor kiderült, hogy mindkét alkalommal stanozol volt a szervezetében.

Nem véletlenül vetődött fel, hogy a súlyemelést száműzik az olimpiák programjából − teljesen jogosan. A botrányban döntő szerepe lehet Aján Tamásnak, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség volt elnökének, aki egy független nemzetközi vizsgálat szerint 10 millió dollárral nem tud elszámolni, és legalább 40 doppingesetet eltussolt.

Az elmúlt héten a NOB végrehajtó bizottsága hivatalosan is megfosztotta ötkarikás ezüstérmétől az orosz Olga Kanyiszkinát, aki a 2012-es nyári olimpián másodikként ért célba a női 20 kilométeres gyaloglásban.

Nemcsak londoni ezüstérmét veszítette el, hanem törölték a 2009 és 2012 közötti összes többi nemzetközi eredményét is. Ugyanakkor megtarthatta 2008-as olimpiai elsőségét, csakúgy, mint 2007-es világbajnoki aranyát és 2006-os Eb-ezüstjét.

A nyolc év leteltével a londoni érmesek fellélegezhetnek, nem úgy a riói nyári játékok indulói, mert a 2015-ben életbe lépett új szabályok szerint az azóta levett minták elévülési ideje már tíz év.

Kapcsolódó írásaink