Sport

Csalás, botrány, korrupció

Atlétika. Az oroszok most már szeretnének tiszta lappal versenyezni

Hétfő óta zajlik Párizsban a világ egyik legnagyobb sportszervezete volt elnökének, a szenegáli Lamine Diacknak a büntetőeljárása, amelyben épp ma várható a fővádlott meghallgatása. A vádpontok egyike: több millió eurónyi kenőpénz elfogadása, cserébe orosz atléták doppingeseteinek eltussolása. De az orosz szálat Moszkvában is bogozgatják.

Csalás, botrány, korrupció
A bahreini Naszer könnyen elbukhatja a vb-címét az elmulasztott tesztek miatt
Fotó: AFP/Matteo Ciambelli

A megtisztulás jeleit mutatja az orosz atlétika. Miközben újabb fejezetek íródnak a közelmúlt doppingbotrányaihoz, immár harminchét atléta kapott zöld jelzést az Orosz Doppingellenes Ügynökségtől és folyamodhat a Nemzetközi Atlétikai Szövetséghez engedélyért, hogy a tiszta felkészülést igazoló dokumentumok birtokában, semleges színekben indulhasson a jövő nyárra halasztott tokiói olimpián. Ezidáig három kiválóság alkotja ezt a csapatot: a háromszoros világbajnok magasugró Marija Laszickene, a rúdugrás tavalyi vb-győztese, Anzselika Szidorova, valamint a 2015-ben vb-aranyérmes gátfutó Szergej Subenkov. Nincs a listán a nagyon tehetséges magasugró, Danyil Liszenko, aki 2018-ban a fedettpályás világbajnokságon nyert és a Gyémánt Liga-sorozaton megugrotta az álomhatár 240 cm-t is. Rá nyolcéves eltiltás vár. Bebizonyosodott, hogy csalt az úgynevezett holléti naplójával, vagyis akadályozta, hogy a nemzetközi doppingellenőrök tesztelhessék. A nyomozás kiderítette: azok közé tartozik, aki kedvéért hazája szövetségének volt tisztségviselői dokumentumokat hamisítottak. Liszenko tehát bukófélben, hét orosz sportvezető, köztük Dmitrij Sljahtyin korábbi atlétikai elnök sorsa már korábban megpecsételődött.

A nagy orosz rendrakásnak olyan vicces szálai is vannak, mely szerint a doppingellenes szabályok megsértéséért négy évre eltiltottak egy másik magasugrót, Alekszandr Susztovot, noha 2017-ben már visszavonult a versenyzéstől.

A profi atléták számára kötelező holléti nyilvántartással kapcsolatos trükközés nem bocsánatos bűn. Jelenleg a női 400 méteres síkfutás bahreini világbajnokának adódtak nehéz napjai. Szalva Eid Naszer versenyzési jogát felfüggesztette az atlétika tisztaságáért felelős nemzetközi testület, az AUI. A minden idők harmadik legjobb idejével világbajnok futónő beismerte, tavaly a dohai vb előtt három doppingellenőrzést is kihagyott, nem volt elérhető az általa vezetett nyilvántartás szerinti helyen. A 22 éves futónő elég lazán rea­gált a közösségi médiában, hogy sose nyúlna tiltott teljesítményfokozó szerhez és a három szabályszegés pont belefér, ahogy írta „normális”, csakhogy az AUI emelte a tétet és jelezte, Naszernél 2020 januárjában is sikertelenül jártak a doppingellenőrök – ezzel összehozta az egy éven belüli négy elmulasztott tesztet. Elvehetik a vb-aranyát, és ha kétéves eltiltást kap, akkor a jövőre halasztott tokiói olimpián se indulhat. Nem ő lesz az első bahreini top atléta, aki vét a doppingszabályok ellen: az akadályfutó olimpiai bajnok Ruth Jebet és Eunice Kirwa olimpiai ezüstérmes maratoni futó is négyéves eltiltását tölti épp.

Lamine Diack 2015-ig volt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, az a büntetőeljárás, amely ellene és a négy további vádlott ellen most kezdődött és kenőpénzekről, doppingesetek eltussolásáról szól, alaposan megtépázza majd a fair sport világáról alkotott képet.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom