Sport

US Open zárt kapuk mögött

Tenisz. Villámtornákkal kárpótolja magát az elit, de mindenkinek szoknia kell a taps hiányát

Lassan éledezik a március óta karanténba került profi teniszsport. Bár július végéig még biztosan nem rendeznek tornákat, de már szerveződnek az ezeket pótló zárt kapus villámversenyek. Az elitet és a szurkolótábort persze az érdekli legjobban, mi lesz a Grand Slam sorsa.

US Open zárt kapuk mögött
Tavaly így nézett ki a stadion a US Openen, a Medvegyev–Nadal-férfidöntő előtt
Fotó: AFP/Timothy A. Clary

Baljóslatúan indult az idei profi versenyszezon. Január második felében Melbourne-ben a Grand Slam-sorozat nyitánya majdnem elmaradt az ausztrál bozóttüzek okozta levegőszennyezettség miatt. Aztán a második GS-tornát, a wimbledoni angol nyílt teniszbajnokságot már nem lehetett megrendezni, ahogy a versenynaptárban szereplő nemzetközi férfi és női tornákat sem.

A koronavírus-járvány lehetetlenné tette az edzést, a versenyzést, az utazást – mindent. A sorban harmadik nagy tornát, a franciák nyílt bajnokságát, a Roland Garrost azonban nem törölték, csupán az augusztus végén esedékes US Open utánra halasztották. Egyelőre itt tartunk. De hogy lesz-e US Open, s ha igen, miként, az még rendkívül képlékeny.
Mindenesetre az amerikaiak kidolgozták, hogyan lehetne a járvány visszahúzódása esetén megtartani a viadalt, amely hagyományosan az év utolsó, negyedik GS-tornája. Stacey Allaster, az Egyesült Államok teniszszövetségének főigazgatója szerint várhatóan június második felében döntenek a US Open sorsáról.

„Egyelőre várjuk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további fejleményeket. Annyi biztos, hogy maradunk a tervezett időnél és helyszínnél” – jelentette ki. Noha a tavalyi nyolcszázötvenezer (!) néző komoly jegybevételhez juttatta a szövetséget, szinte biztos a zárt kapus rendezés. A terv szerint az edzésekre érkező játékosok nem használhatnák az öltözőket, a tréning után rögtön visszatérnének a kijelölt hotelbe, ahol izolált körülmények között lennének. Ha a férfiteniszezők kérik, az ő mérkőzéseik is lerövidülhetnek két nyert szettesre.

A találkozókon előnyben részesülne a sólyomszem-technológia, kevesebb vonalbíró dolgozna, és csak felnőtt labdaszedőket alkalmaznának. A játékosokat Párizsból, Bécsből, Frankfurtból, Dubajból és Buenos Airesből charter repülőjáratokkal „gyűjtenék össze”, előzetes negatív vírusteszt birtokában, majd a torna során is naponta tesztelnék őket. A szervezők lecsökkentenék a profi teniszezőket kísérők számát is, meglehet, közös masszőrt és fizioterapeutát kell használniuk. A tervek kapcsán a legnagyobb játékosok még nem szólaltak meg, de annyi tudható: játszani szeretnének már.

Páran meg is tették, tehetik a napokban. Prágában például meghívásos zárt kapus tornán indult (és nyert) a kétszeres wimbledoni bajnok, a világranglistán tizenkettedik cseh Petra Kvitová, aki nagyon furcsának nevezte a nézők nélküli teniszt, s hogy senki nem tapsolt. És szokatlan volt az is, hogy senki nem adogatta a törülközőjét a ­meccs során.

A férfiak számára is kínálkoznak már villámversenyek. A világranglista-vezető, tizenhétszeres GS-bajnok szerb Novak Đjoković hazatért Marbellából, ahol mindvégig tudott edzeni, és most teniszversenyeket szervez a Balkán-régióban.
A meghívásos Adria Tour június 13-án kezdődik, és július 5-én ér véget. Ő maga valamennyi helyszínen pályára lép, a minimezőnyben ott lesz az osztrák Dominic Thiem, a bolgár Grigor Dimitrov és a német Alexander Zverev is.

Utóbbi jelenlétére két júliusi berlini villámtornán is számítanak. Mindkét tornán hat-hat férfi- és női játékos indulhat. S mire idáig eljutunk, tudni fogjuk, miként alakul az igazi kérdés, az amerikai nyílt teniszbajnokság sorsa.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom