Sport

Bartoletta tündöklése és megpróbáltatása

Atlétika. Az olimpiai bajnoknő a csúcsra érés után a sorstól több pofont kapott, de nem adta fel, címvédésre készül

Megjárta a mennyet és a poklot is az elmúlt másfél évtizedben az amerikai Tianna Bartoletta. A háromszoros olimpiai bajnok atléta két éve a Gyulai István-emlékversenyen sérült meg. Harmincnégy évesen sem adja fel, arra készül, hogy jövőre megvédje a címét távolugrásban az olimpián.

Bartoletta tündöklése és megpróbáltatása
Távol került tavaly Tianna Bartoletta 717 centiméteres egyéni rekordjától
Fotó: AFP/Soeren Stache

A szurkoló, a sportágrajongó azt gondolhatja, hogy csupa fény, ragyogás, boldogság, dicsőség a bajnokok élete. A kiváló tehetségű Tianna Madison – aki 2012 óta férje, John Bartoletta nevén szerepel – korán, húszévesen már feljutott a csúcsra, amikor 2005-ben 689 centiméteres egyéni csúccsal megnyerte a távolugrást a világbajnokságon, Helsinkiben.

Első olimpiai aranyérmét hét évvel később, Londonban ünnepelhette a világcsúccsal győztes 4x100 méteres amerikai váltó tagjaként. Legnagyobb álma 2016-ban vált valóra, amikor 717 centiméteres egyéni csúccsal megnyerte a távolugrást a riói olimpián, majd a győztes 4x100 méteres amerikai stafétának is a tagja volt.

Háromszoros olimpiai bajnokként azonban nem sokáig „lebeghetett”, mert házassága válságba került, 2017-ben el is vált a férjétől. Ráadásul szülei feljelentették rágalmazásért, mert egy interjúban azzal vádolta őket, hogy a pénzét jogellenesen eltulajdonították, vagyis ellopták. A nagyobb botrány elkerülése érdekében az ügyvédek elérték, hogy a szülők és a lányuk kiegyezzen, így a pereskedés elmaradt. Mindezek után a londoni világbajnokságon Bartoletta csak harmadik lett. „Fizikailag én voltam a leginkább felkészült, de szellemileg és érzelmileg üres voltam” – nyilatkozta veresége után.

Bartoletta visszatérő, sikeres résztvevője a Gyulai István-emlékversenynek, amelyen többször nyert, s 2014 óta 694 centis ugrásával ő tartja a versenycsúcsot. Viszont kálváriája Székesfehérváron kezdődött, amikor 2018-ban megsérült, s 622 centivel csak a hetedik lett. „A bal bokám sérült meg, de nem akartam emiatt befejezni a szezont. Megpróbáltam a jobb lábról elugrani, de hiába erőltettem, ez nem vált be. Ezért elutaztam Coloradóba, ahol plazmaterápiát is kaptam, s teljesen meggyógyult az elugró lábam.” Kiderült, hogy az olimpiai bajnoknak nem csupán vas-, hanem vérhiánya is van, sőt egy nőgyógyászati műtét is várt még rá.

Felépülése után keményen edzett, hogy visszatérhessen az élmezőnybe, ezért először csalódásként érte meg, hogy elhalasztották a tokiói olimpiát. „Le kellett ülnöm és átgondolnom a folytatást. Rájöttem, hogy a halasztás valójában ajándék számomra, mert minden héten erősebb leszek fizikailag. A versenyek nagyon hiányoznak, ha beindul a nemzetközi atlétikai szezon, mindent megteszek, hogy újra versenyezhessek. Most viszont van időm arra, hogy csiszoljam a technikámat” – nyilatkozta Bartoletta, aki újból a legjobb akar lenni.

Kapcsolódó írásaink