Sport

Orbán Viktor: Haptákban futballozni nem lehet…

Könyvbemutató. Az egyetemi oktatást és az akadémiák munkáját is segíti az új tanulmánykötetet

A futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar ember számára – mondta Orbán Viktor, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója Felcsúton, a Labdarúgás és tudomány című kötet bemutatóján.

Orbán Viktor: Haptákban futballozni nem lehet…
Orbán Viktor szerint a futballunk egyben a történelmünk része
Fotó: PFLA Flickr-oldala

A Puskás Akadémia és a Testnevelési Egyetem együttműködésé­ben született könyv bemutatóján Orbán Viktor azt hangsúlyozta: talán nem véletlen, hogy Trianon után volt a magyar futball első aranykora, majd a második világháborút követően, az ötvenes években az Aranycsapat időszaka. Akkoriban a zöld gyepen a megszálló ország csapatát is le lehetett győzni, tehát a futballt a kultúra és a történelem részeként kell kezelni − hangsúlyozta.

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a futball maga az élet, igazságos, nyílt sisakos játék, amelyet szabályok mentén vívnak a felek, és mindig a pályán dőlnek el a dolgok. Hangsúlyozta: a hazánkban működő labdarúgó-akadémiák azonosságuk mellett is sok mindenben különböznek. Ezt nagyszerű dolognak nevezte, mondván, nem is szabad egységesíteni ezeket, mert „haptákban futballozni nem lehet, csak menetelni”. Arról is beszélt, hogy régóta fáradoztak az országos akadémiai rendszer megalkotásán, ez ma már működik, az egész magyar futballtársadalmat szolgálja. „Türelmetlenül várjuk, hogy a könyv a valóságba költözzön, és végre igazi jó futballisták kerüljenek ki az akadémiákról” – jegyezte meg.

Takács Mihály, a Puskás Akadémia igazgatója, a könyv társszerzője elmondta, hogy értéket kívántak teremteni, ami sikerült, hiszen a tankönyvet szakmai bírálóbizottság minősítette, és egyetemi tankönyvvé nyilvánították. Ebben be akarták mutatni, hogy Európa és a világ labdarúgásában hogyan illeszkedik egymáshoz a tudomány és a futball.

A könyvbemutatón jelen volt Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, valamint Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora is. Utóbbi hangsúlyozta: hibásan választják szét a sportot az egyéb művészeti ágaktól, hiszen a mozgás és a testkultúra ugyanolyan értékes, mint bármelyik másik művészeti ág.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom