Sport

Huszonnégy csapatos rájátszással folytatódhat az NHL-szezon

Huszonnégy csapatos rájátszással folytatódhat a koronavírus-járvány után az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) - jelentette be a ligaelnök Gary Bettman.

Huszonnégy csapatos rájátszással folytatódhat az NHL-szezon
Alex Ovecskin, a Washington Capitals hokisa a New York Rangers játékosainak gyűrűjében a két csapat márciusi meccsén
Fotó: AFP/Getty Images North America/Bruce Bennett

A tervezet szerint a pandémia enyhülése után nem az alapszakaszból hátralévő meccsekkel folytatnák az idényt - csapatonként még 11-14 összecsapás lett volna hátra -, hanem egyből a playoff kezdődne, ott ugyanakkor a korábbi 16 csapat helyett ezúttal 24-nek lesz lehetősége harcba szállni a Stanley Kupáért. Bettman felhívta a figyelmet, egyáltalán nem biztos, hogy lesz folytatás, először a ligának és a játékos-szakszervezetnek (NHLPA) közösen kell egyetértésre jutnia az egészségügyi és biztonsági intézkedésekről.

„Fontos lépés ez az újraindulás felé, ám még csak az út elején járunk” - jelentette ki kedd este az NHLPA vezetője, Don Fehr. A sportvezető szerint a csapatok július közepén kezdhetnék majd meg az edzőtáborokat, az idény augusztus elején folytatódhatna és szeptember második felében zárulhat.

A liga azt is bejelentette, hogy a további küzdelmeket két központi helyszínen bonyolítanák. Azt még nem közölték, mely városok adnának otthont a folytatásnak, de tíz helyszín van versenyben: Chicago, Columbus, Los Angeles, Dallas, Las Vegas, Pittsburgh és Minneapolis/St. Paul az Egyesült Államokban, illetve Edmonton, Toronto, valamint Vancouver Kanadában.

Az NHL vezetése a héten közölte, hogy a játékosok az edzésekhez való visszatérés kezdeti szakaszában maximum hatan lehetnek egyszerre a jégen, és kerülniük kell a fizikai kontaktust. A csapatok lesznek felelősök a játékosok és stábtagok folyamatos teszteléséért.

A liga bejelentése szerint - mely egybevág a korábbi sajtóértesülésekkel - a két főcsoport első négy-négy helyezettje az eddig lejátszott alapszakasz-mérkőzések alapján erőnyerő lesz a rájátszás első körében, az 5. és 12. helyen álló együttesek pedig az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcokat vívnának a maradék nyolc helyért.

Ezt követően a negyedik kiemelt gárda az 5-12., a harmadik kiemelt a 6-11., a második a 7-10. az első pedig a 8-9. helyezettek közti csata továbbjutójával találkozna, a főcsoport-negyeddöntők a megszokottak szerint négy nyert meccsig tartanának.

A terv alapján keleten a Boston Bruins, a Tampa Bay Lightning, a Washington Capitals és a Philadelphia Flyers, míg nyugaton a címvédő St. Louis Blues, a Colorado Avalanche, a Vegas Golden Knights és a Dallas Stars mentesül az első körös pályára lépéstől. Ezek az együttesek négycsapatos minitornán készülhetnének a folytatásra.

Hét együttes, a Buffalo Sabres, a New Jersey Devils, az Anaheim Ducks, a Los Angeles Kings, a San Jose Sharks, az Ottawa Senators és a Detroit Red Wings számára befejeződött az idény. Közöttük sorsolják majd ki június 26-án, hogy az amatőr játékosok seregszemléjén, a drafton milyen sorrendben választhatnak.

Az NHL március 12-én szakadt félbe, az alapszakaszból még 189 találkozó lett volna hátra. A tervek szerint a 2020/21-es szezon decemberben vagy jövő januárban kezdődne, így a playoffról most lemaradó hét csapatra közel kilenc hónapos szünet várhat.

A playoff-párharcok:

Kelet:
a Boston Bruins, a Tampa Bay Lightning, a Washington Capitals és a Philadelphia Flyers alapszakasz-szabályok alapján, körmérkőzéses formában eldöntik az 1-2-3-4. kiemelési pozíciót

Selejtezőkör (az egyik fél harmadik győzelméig):
Pittsburgh Penguins (5. kiemelt)-Montreal Canadiens (12.)
Carolina Hurricanes (6.)-New York Rangers (11.)
New York Islanders (7.)-Florida Panthers (10.)
Toronto Maple Leafs (8.)-Columbus Blue Jackets (9.)

Nyugat:
A címvédő St. Louis Blues, valamint a Colorado Avalanche, a Vegas Golden Knights és a Dallas Stars alapszakasz-szabályok alapján, körmérkőzéses formában eldöntik az 1-2-3-4. kiemelési pozíciót

Selejtezőkör (az egyik fél harmadik győzelméig):
Edmonton Oilers (5.)-Chicago Blackhawks (12.)
Nashville Predators (6.)-Arizona Coyotes (11.)
Vancouver Canucks (7.)-Minnesota Wild (10.)
Calgary Flames (8.)-Winnipeg Jets (9.)

A selejtezőkörből továbbjutók találkoznak a főcsoport negyeddöntőben a négy kiemelttel.

Draisaitl az első német pontkirály

Az idő előtt lezárt alapszakaszt követően több egyéni elismerés is gazdára talált.

A pontkirály Leon Draisaitl lett, aki így az NHL történetének első német játékosaként veheti majd át az Art Ross-trófeát, már amennyiben a liga illetékesei is jóváhagyják a csonka szezonban elért eredményeket.

„Fantasztikus és egyben különleges elismerés ez számomra, de természetesen a csapattársaim nélkül nem sikerült volna” - nyilatkozta a 24 éves kölni csatár.

A gólkirályi címen tíz év után először ketten osztoztak: Alekszandr Ovecskin, a 2018-as bajnok Washington Capitals sztárja pályafutása során kilencedik alkalommal, az elmúlt nyolc évből hetedszer végzett az élen, de ezúttal nem egyedül, ugyanis a Boston Bruinst erősítő cseh David Pastrnak hozzá hasonlóan 48-szor talált be. Legutóbb a 2009/10-es szezonban osztoztak a Rocket Richard-trófeán, akkor Sidney Crosby és Steven Stamkos voltak a legeredményesebb góllövők.

Az NHL a koronavírus-járvány miatt március 12-én szakadt félbe, az alapszakaszból még 189 találkozó lett volna hátra. A bajnokságot 24 csapatos rájátszással folytatják, várhatóan augusztus elején. A tervek szerint a 2020/21-es szezon decemberben vagy jövő januárban kezdődne, így a playoffról most lemaradó hét csapatra közel kilenc hónapos szünet vár.

A 2019/20-as szezon alapszakaszának díjazottjai lehetnek:

Az alapszakasz pontkirálya (Art Ross Trophy): Leon Draisaitl (Edmonton Oilers, 110 pont, 43 gól és 67 gólpassz)
Gólkirály (Maurice Rocket Richard Trophy): David Pastrnak (Boston Bruins) és Alekszandr Ovecskin (Washington Capitals) 48-48 gól
Az alapszakasz legkevesebb gólt kapó csapatának kapusai: (William M. Jennings Trophy): Tuukka Rask és Jaroslav Halak (Boston Bruins) 2,12 és 2,39 gól/mérkőzés

Kapcsolódó írásaink