Sport

Nagy a tétje a budapesti kongresszusnak

Ökölvívás. Negatív koronavírustesztek hiányában a magyar bunyósok továbbra sem edzhetnek a csarnokokban

Csak ősszel folytatódhat a versenyszezon az ökölvívók számára Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó-szövetség társelnöke szerint. Az amatőrök, majd a profik között is világbajnok bokszoló nem gondol a visszatérésre a ringbe, szemben az 53 éves Mike Tysonnal.

Nagy a tétje a budapesti kongresszusnak
Sportdiplomáciai sikerről beszélt a volt profi világbajnok Erdei Zsolt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

­– Amikor délelőtt kerestem, azt mondta, a játszótéren van a gyerekeivel.

– Igen, mert oda már lehet menni, iskolába és óvodába még nem. Így a gyerekek itthon vannak. A 13 éves Viktor már járhat kézilabdaedzésre itt, Fóton. Gréti hat-, Vilmos hároméves, velük én is foglalkozom. Mert most itthon dolgozom.

– Hol és milyen feltételekkel edzhetnek újra az ökölvívók?

– A küzdősportokban nem egyszerű a helyzet, mert az edzéseken elkerülhetetlen a testi kontaktus. Március közepe óta a versenyzők a szabadban egyéni fizikai edzéseket végezhettek. De csak szigorú feltételekkel térhetnek vissza az edzőtermekbe. Két negatív koronavírusteszt után vehetnek részt közös edzéseken. Ráadásul az előírás szerint a teszteket az edzés- és versenyidőszakban hetente legalább két alkalommal meg kell ismételni. Ez nagyon költséges.

– Mikor folytatódhat a február utolsó napjaiban megszakított versenyszezon?

– Ez a járvány alakulásától függ. Nálunk már javul a helyzet, de sok országban még nem. Szerintem csak ősszel rendezhetünk versenyeket. Az idő nem sürget, mert a tokiói nyári játékokat elhalasztották, az olimpiai kvalifikációs torna pedig csak jövő márciusban folytatódhat.

– Hány versenyzőnk harcolhatja ki az olimpiai indulást?

– A februári londoni selejtezőn Gálos Roland az ötvenhét kilósok súlycsoportjában kvótát szerzett. Ebben még három ökölvívónk, Fodor Milán, Nagy Tímea és Pribojszki Kata reménykedhet. Jelenleg úgy néz ki, hogy a félbeszakított selejtezőt folytatják, de ez még változhat.

– A Nemzetközi Ökölvívó-szövetség rendkívüli kongresszusát Budapesten tartják. Mi a tét?

– Sportdiplomáciai siker, hogy ezt a tisztújító kongresszust mi rendezhetjük meg. Amint ismert, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felfüggesztette a nemzetközi szövetségünk tagságát, Mohamed Moustahsane ideiglenes elnöki megbízatása pedig márciusban lejárt. Ezt a végrehajtó bizottság meghosszabbította, hogy az elhalasztott közgyűlésig folytathassa munkáját. A lobbizás már elkezdődött az elnöki tisztségért. A tét tehát nagy, ha a kongresszus a tervezett alapszabály-módosítást jóváhagyja, nagy lépést tehetnének a NOB-tagság visszanyeréséért.

– Ötvenhárom évesen a nehézsúlyú exvilágbajnok, Mike Tyson újra elkezdte az edzéseket, és húszmillió dollárért visszatérhet a ringbe. Negyvenöt évesen nem tervez hasonlót?

– Á, nem. Ha Tyson visszatér, az nem más, mint üzleti vállalkozás. Az ő nevével még mindig sok pénzt lehet keresni. Engem leköt a sportvezetői munkám, a gyerekeim nevelése. Bohóckodni pedig nem akarok. Egy régi reklámot átírva: nincs az a pénz, amiért az ember tökéletes haja korpásodni kezd…

Kapcsolódó írásaink