Sport

Győztek a futballisták: hazamehetnek a családjukhoz

Labdarúgás. Tegnaptól az olasz klubok is tarthatnak csoportos edzéseket, végezhetnek közös labdás gyakorlatokat, az Internazionale ráadásul ünnepre készül pénteken

Már-már az eufória olvasható ki a három legnagyobb olasz sportnapilapból. Mindannyian ünneplik, hogy a Serie A újabb lépést tett a visszatérés felé. A következő kulcsnap jövő csütörtök, május 28.

Győztek a futballisták: hazamehetnek a családjukhoz
Paulo Dybala, a Juventus játékosa kiváló fizikai állapotban edz, legyőzte a vírust
Fotó: Juventus.com

A milánói La Gazzetta dello Sport szerint „a folytatás közeleg, megállapodás született az új protokollról”. Idézi Vincenzo Spadafora sportminisztert, aki azt mondta: „Május 28-án döntünk a Serie A-ról.” A rózsaszín újság megemlíti azt is, hogy csoportos edzéseket lehet tartani, labdával. A római Corriere dello Sport szerint a futball győzött, szereplői dolgoznak az újrakezdésen.

A torinói Tuttosport kicsit gúnyos és nagyon tényszerű: „A sport-miniszter hirtelen rájött, hogy támogatja a Serie A folytatását. A mai naptól kezdődik a kollektív edzés, május 28-án megszületik a hivatalos döntés arról, hogy június 13-án vagy 20-án folytatódjon a bajnokság.”

A helyzet mindazonáltal talán nem ennyire szép és egyértelmű, elég csak Giovanni Malagónak, a CONI, az Olasz Olimpiai Bizottság elnökének kételyeit idézni: „Léteznie kell egy B tervnek is a Serie A újraindításával kapcsolatban. Ilyen lehet, hogy nem játsszák le a hátralévő fordulókat, hanem egy rövidebb rájátszást rendeznek.” Maga is belátta azonban, hogy ez nem mindenkinek tetsző ötlet.

Vincenzo Salini, az Olasz Labdarúgó-szövetség orvos tanácsadója arról számolt be, hogy egyelőre csak az edzésidőszakra készítették el a protokollt, a mérkőzésekére még nem. Előbbi fontos része, hogy amennyiben egy csapatnál koronavírussal fertőzöttet találnak, azt természetesen karanténba vonultatják, de a többiek – igaz, a külvilágtól elzártan, de – edzhetnek tovább. Egyelőre alaptalannak bizonyult a futballisták azon félelme, hogy elszakítják őket a családjuktól, hazamehetnek, ameddig negatív a tesztjük. Salini szerint a mérkőzések időszakára egy teljesen más rendszert kell majd kialakítani, amelynél alapul veszik majd a Bundesliga tapasztalatait is. Damiano Tommasi, egykori válogatott játékos, az olasz játékos-szakszervezet vezetője szerint legalább négyhetes felkészülés szükséges ahhoz, hogy a játékosok ne legyenek kitéve a sérülés magas kockázatának a mérkőzések újrakezdésekor. „Egyelőre felesleges az újrakezdési időpontról beszélnünk. Más sportágakban hat hét szükséges, nekünk négy elég, hogy folytassuk a bajnokságot” – mondta.

A Juventusnál Cristiano Ronaldo visszatérése jelentette a szenzációt. Az első edzésein olyan jól mozgott, hogy a sajtó szerint már Bajnokok Ligája-formában van. Dolgozik a stáb is: a vezérkar szeretné meghosszabbítani Paulo Dybala szerződését 2025-ig. Hiába beszélnek sokan arról, hogy a jövőben csökkenhetnek a játékosfizetések, a Juvénél is emelni akarnak az argentin csatár évi 7,5 millió eurós jövedelmén.

Az Internél ünnepelni is készülnek az edzések mellett. Pénteken lesz éppen tíz éve, hogy José Mourinho irányításával a csapat megnyerte Madridban a Bajnokok Ligáját a Bayern München ellen. A fekete-kékeknek pazar tavasza volt: tripláztak, megnyerték az olasz bajnokságot, az Olasz Kupát és a „királykategóriát” is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom