Sport

A sportág mesterei olimpiai medál nélkül

Kerékpár. A japánok rajonganak a keirinversenyekért, ráadásul ezekre lehet fogadni is

Ha lesz jövőre Tokióban olimpia, a házigazdák egyik legjobban várt versenye a keirin lesz. Ez a hazánkban alig ismert pályakerékpáros versenyszám Japánban nem csupán az egyik legnépszerűbb sportág, hanem egy tízmilliárd angol fontot termelő iparág.

A sportág mesterei olimpiai medál nélkül
Harc a továbbjutásért Berlinben az idei vb keirinfutamán február végén
Fotó: AFP/NurPhoto/Olimpik

 A hagyományos kerékpáros sprintszám 2000 méteres japán változatában 1948 óta rendeznek versenyeket, hatalmas népszerűségét annak is köszönheti, hogy egyike annak a négy sportágnak –­ lóverseny, gyorsasági motorsport, motorcsónak és a keirin –, amelyre Japánban legálisan fogadni lehet. A felvezetős versenyen a bringások 1400 méterig a legjobb pozíciókért harcolnak, aztán kiáll a motoros „nyúl”, és elkezdődik az öldöklő hajrá, amelyben a nemzetközi szabályokkal ellentétben a testi érintkezés sem tilos, ezért sok a lökdösődés, a csoportos bukás.

Mivel a japánok szeretik a szerencsejátékokat, ma már ötven pályán az év minden napján rendeznek keirinviadalokat, amelyeket a csarnokokban szezononként több mint húszmillióan, a fogadási irodákban, kávézókban és bárokban sok millióan kísérnek figyelemmel, és keresik Fortuna kegyeit. Nem is kis összegért, a BBC cikke szerint évente tízmilliárd angol fontért – körülbelül 4000 mil­liárd forintért. A katonás rendszerű iskolákban nevelkedett kerékpárosok egymillió fontot is kereshetnek. A versenyre a fogadások olyan hatalmas összegek, hogy a versenyzőknek hihetetlenül szigorú szabályokat kell betarta­niuk, például senkivel sem beszélhetnek, mobiltelefont nem használhatnak. A brit Sir Chris Hoy, a versenyszám kétszeres olimpiai bajnoka szerint: „A keirin a japán kultúrát tükrözi. Mindenki megszállottan végzi a munkáját. A szezon kiemelkedő eseménye a Grand Prix, és azon a napon több pénzre fogadnak, mint az egész brit lóversenyszezonban.”

A gyanú szerint a Japán Kerékpáros-szövetség megvesztegetéssel érte el, hogy a keirin 2000-től olimpiai versenyszám lett. Hatalmas meglepetésre az azóta megrendezett öt olimpián japán versenyző nem nyert érmet, igaz, a versenykerékpárok szabályai mások, mint a japán versenyeken. Tokióban reménykednek, ez a sorozat megszakad végre.

Kapcsolódó írásaink