Sport

Felügyelők nyomozhatnak Angliában

Labdarúgás. Elkezdődtek a kis csoportos edzések, de a legoptimistább számítások szerint is legfeljebb június második felében folytatódhat a Premier League idénye

Fontos állomás volt a keddi nap a Premier League folytatásához vezető úton. Egyelőre csak kis csoportokban, maximum öt negyedórán át gyakorolva, de újra edzenek a csapatok.

Felügyelők nyomozhatnak Angliában
Kukucs. Apa és fia a liverpooliak Melwood edzőközpontjánál kedden
Fotó: AFP/Paul Ellis

A hétfőn megszületett döntés alapján Angliában engedélyezett a legfeljebb ötfős csoportokban elvégzett gyakorlás. Továbbra is kerülni kell a testi érintkezést, értsd, az összecsapásokat, párharcokat, mi több, a futballistáknak be kell tartaniuk a társadalmi távolságtartás szabályait. Ezzel kapcsolatban Mark Gillett, a Premier League orvosi tanácsadója úgy véli, Nagy-Britanniában a közegészségügyi helyzet nem fog jelentősen javulni a következő fél-, de akár egy évben, ezért a futball sem számíthat különleges könnyítésekre. Az orvos véleményének első olvasata az, hogy nincs nagy remény a Premier League folytatására – különösen, ha hozzávesszük, hogy a skótok hétfőn bejelentették a bajnokságuk azonnali befejezését a hátralévő mérkőzések lejátszása nélkül –, de ennyire nem rossz a helyzet. Gillett doktor arról is beszélt, hogy a következő hetek feladata lesz kiválasztani azokat a szállodákat, amelyekben a játékosok tizennégy napot el tudnak karanténban tölteni az újrakezdés előtt, ahogyan arra a Bundesliga példát mutatott.

A német bajnokság még egy tekintetben példaként szerepelt Gillett mondataiban: ott öt hét telt el a kis csoportos edzések megkezdése és a múlt hét végi bajnoki forduló között, ez irányadó lehet az angol klubok számára is. Ha ezt vesszük alapul, a Premier League újrakezdésének dátuma június 19. vagy június 26. lehet. A megállapodások szerint a Premier League egyesületeinél az újraindulásig heti két alkalommal mintegy negyven főt – játékost, edzőt, stábtagot – tesztelnek, egyben írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy elfogadják és betartják a járványügyi rendelkezéseket.

Érdekes angol specialitás, hogy bármelyik csapat edzésén bármikor felbukkanhatnak a Labdarúgóliga által felkért ellenőrök, hogy vizslassák a szabályok pontos betartását.

Richard Garlick, a Premier League futballigazgatója hangsúlyozta: a kluboknak biztosítaniuk kell, hogy az ellenőrök hozzáférjenek az edzés alatt készített videófelvételekhez és GPS-adatokhoz. Állítólag ezzel a rendszerrel részben a közvéleményt szeretnék megnyugtatni, igazolva, hogy a csapatoknál betartják a biztonságos munkavégzés érdekében hozott szabályokat. Egyszersmind így a riválisok számára is jelzés ez, hogy egy adott klubnál sem szegik meg az előírásokat, nem tartanak „titokban” nagyobb létszámmal elvégzett, sőt akár párharcokat tartalmazó gyakorlatokat.

Továbbra sem pártolja minden futballista a visszatérést. A brit média nagy terjedelemben számolt be arról, hogy Troy Deeney, a Watford csapatkapitánya megtagadta, hogy edzésbe álljon, mivel amúgy is légzési nehézségekkel küzdő gyermekét nem akarja „még nagyobb veszélybe” sodorni. Színes bőrűként utalt arra is, hogy a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a színes bőrű, valamint az ázsiai és a vegyes etnikumban élő embereknél négyszer nagyobb valószínűséggel fordul elő a koronavírus, mint a fehér bőrűeknél.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom