Sport

A kölni kecskét kitiltották, de újra játszhatnak

Labdarúgás. Ma folytatják a Bundesliga 2019–2020-as idényét, szigorú egészségügyi előírások mellett, zárt kapuk mögött, de akár egymilliárd tévénéző előtt

Régóta vártak erre az euró­pai futball kedvelői: ma ismét bajnoki forduló kezdődik a világ egyik legerősebb bajnokságában, a Bundesligában. Az újrakezdés napjának rangadója a Ruhr-vidéki derbi,  a Borussia Dortmund és a Schalke 04 rangadója.

A kölni kecskét kitiltották, de újra játszhatnak
Weigl és Sane (kékben) csatája a legutóbbi, gól nélküli FC Schalke–B. Dortmundon
Fotó: AFP/Dpa/Bernd Thissen

A német csapatok közül néhányan már április elején edzésbe álltak (egyénileg gyakoroltak a játékosok), majd miután az országban jól alakultak a járvány számadatai, már május első hétvégéjén játszani akart néhány csapat. Angela Merkel kancellár a tartományi miniszterelnökökkel való egyeztetés után végül egy héttel későbbi újrakezdést engedélyezett, szigorú egészségügyi előírások közepette, zárt kapuk mellett.

A Német Labdarúgóliga, a DFL folyamatosan egyeztetett a klubokkal, a legutóbbi döntéseit öt pontban lehet összefoglalni. 1. Döntés született arról, hogy az idényt mindenképpen befejezik, lehetőleg június 30-ig, ez a dátum igazodik az ennek az idénynek a végén lejáró kontraktusok végnapjához. Mivel nem várt események bekövetkezhetnek, ezért az idény zárása szükség esetén két héttel kitolható. 2. Pontos egészségügyi protokollt határozott meg a DFL, amelyet a csapatoknak be kell tartaniuk. Ez vonatkozik a folyamatos tesztelésre, a társadalmi távolság betartására és arra is, hogy mi történik akkor, ha az újrakezdés után egy csapatnál a játékosok vagy a stábtagok közül valaki koronavírusos lesz. 3. A FIFA engedélyét kihasználva a DFL engedélyezte, hogy a csapatok mérkőzésenként ötöt cseréljenek, tekintettel a nagy kihagyás miatti fáradtságra  és a fokozott sérülésveszélyre. 4. Meghatározták az átigazolási időszakot a régi és az új idény közöttre, a FIFA által megszabott idősávban. 5. Rendelkeztek arról, hogy amennyiben a járvány miatt nem lehet az eredetileg kijelölt stadionban lejátszani egy meccset, engedélyezik a helyszínmódosítást.

A Ba­yern München elnöke, Karl-Heinz Rummenigge, a kétszeres aranylabdás csatár néhány napja azt jósolta, hogy a hétvégi forduló akár milliárdos nézettséget is hozhat – azt pedig nem kell magyarázni, hogy ez micsoda adu ász lehet a kluboknak a szponzorokkal való tárgyalásokon. A Sport Bildnek nyilatkozva Rummenigge utalt arra, hogy ez nemcsak a német futball, a Bundesliga reklámja lesz, hanem az egész országé és különösen a német politikáé, amely remek hozzáállásával ezt lehetővé tette. „Amikor fia­tal voltam, a Made in Germany egy márkajelzés volt. Az utóbbi években ez eltűnt, de a bajnokság újraindulása azt is mutatja, hogy a Made in Germany ismét egy minőségjelzés” – dicsérte meg a politikusokat is.

A német bajnokságból nyolcvankét mérkőzés van még hátra, a Ba­yern áll az élen (55 pont), a Borussia Dortmund (51), az RB Leipzig (50), a Mönchengladbach (49) és a Bayer Leverkusen (47) előtt. Más csapatnak nincs reális esélye nemhogy a bajnoki címre, de még az első négy közé kerülésre se. A forduló slágere a Ruhr-vidéki derbi, amelyet általában nyolcvanezer néző előtt rendeznek, most ellenben a biztonsági emberekkel együtt is legfeljebb háromszázan lehetnek jelen. Két új edző mutatkozott volna be, Bruno Labbadia (Hertha BSC) és Heiko Herrlich (Augsburg), ám utóbbi nem dirigálhatja a csapatát, mert megsértette a karanténszabályokat, amikor kiszökött a szállodából egy szupermarketbe, fogpasztát venni. A magyar játékosok csapatait tekintve, az RB Leipzig Gulácsi Péterrel a kapuban Sallai Roland együttesét, a Freiburgot fogadja. A lipcseiek másik magyar válogatottja, az ősz dereka óta hiányzó Willi Orbán már edzőmérkőzésen játszhatott, még az sem zárható ki, hogy pályára fog lépni, mivel az egyik középső védő, Upamecano eltiltott, egy másik, Ampadu pedig sérült. Szalai Ádámot a források a kezdőcsapatba jelölik a Mainz az 1. FC Köln elleni idegenbeli mérkőzésére.

Az egészségügyi szabályokkal függ össze, hogy a Köln kabalaállata, IX. Hennes, a kecskebak ezúttal nem lehet ott a mérkőzésen. Legutóbb tizenkét éve fordult ilyesmi elő, amikor egyik elődje, a VII. betegsége miatt kihagyta a meccset.

A szurkolók „szerelemlakatjai” a Borussia Dortmund stadionjának kerítésén. A kapu zárva ugyan, de a közönség lélekben jelen
A szurkolók „szerelemlakatjai” a Borussia Dortmund stadionjának kerítésén. A kapu zárva ugyan, de a közönség lélekben jelen
Fotó: AFP/Ina Fassbender

(A Sport 1 és a Sport 2 szombaton és vasárnap összesen hét mérkőzést közvetít a Bundesliga 1-ből és a Bundesliga 2-ből.)

Május végétől már sokan futballoznak

Albánia: A szövetség még várja a kormány engedélyét, de májusban szeretné folytatni a bajnokságot.
Andorra: Nincs még időpontja az újrakezdésńnek, de befejezik a bajnokságot.
Anglia: Sok még a bizonytalanság, de az idény folytatását június 12-re vagy 19-re tervezik.
Ausztria: Május 29-én rendezik a kupadöntőt, majd június 2-án folytatódik a bajnokság.
Azerbajdzsán: A kormány szabályai alapján legkorábban júniusban játszhatnak.
Bulgária: Június 5-től rövidített formában befejezik a bajnokságot.
Belgium: A liga a bajnokság befejezése mellett döntött, de ez még nem „jogerős”.
Csehország: Az első játéknap május 23.
Dánia: Május 28-án egy elhalasztott mérkőzés pótlásával folytatják.
Fehéroroszország: Folyik a bajnokság.
Feröer-szigetek: A múlt héten kezdődött a bajnoki év.
Franciaország: A márciusi állás szerint befejezték a bajnokságot, a PSG a bajnok.
Görögország: Június 14-re tervezik a folytatást.
Hollandia: A liga törölte a bajnokságot. Nincs bajnok és kieső sem.
Horvátország: Május 30–31-én kupaelődöntőket játszanak. A bajnokságot június 6-tól folytatják.
Lengyelország: Május 29. az első játéknap.
Magyarország: Május 23-án egy bajnokit és két Magyar Kupa-mérkőzést rendeznek, miként május 26-án is. Az első teljes bajnoki forduló május 29-én kezdődik.
Norvégia: Június 16. lehet a kezdőnap.
Olaszország: A klubok szándéka szerint június 13-án indul újra a liga, de erre még a kormánynak engedélyt kell adnia.
Oroszország: A tervek szerint június 21-én játszhatnak újra..
Örményország: Edzenek már a csapatok, legkésőbb június elején folytatják a bajnokságot.
Portugália: Június 4. az újrakezdés napja.
Spanyolország: Június 12. a tervezett kezdés.
Svájc: Május 29-én tárgyalnak a folytatásáról.
Svédország: Június 14-én kezdődik az új idény.
Szerbia: Május 30-án, rövidített formában folytatják.
Szlovákia: Június 6. a legkorábbi időpont az újrakezdésre.
Törökország: Június 12. a tervezett dátum.

(Az UEFA többi tagállamában még tervdátum sincs.)

Kapcsolódó írásaink

Egy teljes német csapat karanténba került

ĀLabdarúgás. Még újra sem indult a Bundesliga két osztályában a bajnokság, a Dynamo Dresden mérkőzését máris kénytelenek voltak elhalasztani két játékos pozitív tesztje miatt