Sport

Az új támogatóval ismét elitcsapat lehet a Vasas

Vízilabda. Mentőövet kaphat az OSC férfiegyüttese, ha abban csak magyarok játszanak, és megmenekülhet a megszűnéstől a fizetésképtelenné vált egri klub

A járvány miatt a Magyar Vízilabda-szövetség törölte a 2019/20-as versenyévadot, így a klubok már az új idényt készítik elő. Jelentős átalakulás várható a férfi élvonalban, a Vasas erősíthet, az OSC-nek új támogatója lesz, az Eger felnőtt csapata megmenekülhet a megszűnéstől.

Az új támogatóval ismét elitcsapat lehet a Vasas
Március 13-án – már zárt kapuk mögött – a fehér sapkás OSC 15–9-re verte az Egert
Fotó: Oscwaterpolo.hu

A Vasas férfi vízilabdacsapatánál véget érhet a hét plusz egy szűk esztendő. A kétszeres BEK-győztes csapat legutóbb 2012-ben nyert magyar bajnokságot, az elmúlt években a középmezőnyben végzett, a most félbeszakadt OB I.-ben csoportjában csak a hatodik lett, így az alsóházi középszakaszban folytathatta volna. A visszaesés okáról is kérdeztük Méhes Jenőt, a Vasas szakosztályvezetőjét.

„Minden csapat életében vannak hullámhegyek és völgyek – válaszolta a sportvezető. Hiába nyertük meg 2012-ben a bajnokságot és a BL-ben bejutottunk a négyes döntőbe, több szponzorunk is távozott. Az anyagi lehetőségeinket ugyan megpróbáltunk maximálisan kihasználni, de a játékoskeretünk meggyengült, s így visszaestünk a középmezőnybe. Ezért aztán egyre nehezebb volt támogatót találni.”

Áprilisban aztán meglepő fordulat következett, az A-Híd Zrt. vezetése bejelentette, az új szezonban nem az OSC hanem a Vasas csapatát fogja támogatni. „Mindez Markovits Lászlónak, a Vasas elnökének az érdeme. Ez új lehetőséget jelent
a szakosztálynak, a keret megerősítése megkezdődött. Az új vezetőedző, Vad Lajos irányításával azonban idő kell, amíg a megváltozott keret összeszokik. Éppen ezért az első idényben azt tűztük ki célul, hogy együttesünk a 16 csapatos bajnokság élmezőnyében végezzen. Jó lenne az első hatba bekerülni.”

Sokan már temették az OSC férficsapatát, amikor kiderült, hogy az A-Híd Zrt. nem támogatja tovább a klubot. Aztán a Hír TV információja szerint az európai élmezőnybe tartozó együttes gyorsan új szponzort talált, a Mol azzal a feltétellel támogatja a csapatot, ha abban csak magyar vízilabdázók játszanak. Szerettünk volna, ha ezt megerősíti Becsey Péter, az OSC Vízilabda Sport Kft. igazgatója is, aki kérdésünkre csak annyit válaszolt: „Még dolgozunk a megoldáson, folynak a tárgyalások. Ha minden feltétel tisztázódik, akkor sajtótájékoztatón számolunk be az új felállásról.”

Annyi már kiderült, hogy a Vasashoz távozó Vad Lajos vezetőedző utódja Varga Dániel lesz, és a stábhoz csatlakozott Cseh Sándor is, aki 2017-ben a Szolnokot vezette BL-győzelemre. Több válogatott játékos marad az OSC-nél, köztük Manhercz Krisztián – ezt a közösségi oldalán is megerősítette –, aki elmondta, hogy szinte csak jó emlékei vannak a félbeszakított szezonról, a Magyar Kupa döntőjében nagy csatában kaptak ki a Ferencvárostól, a Bajnokok Ligájában azonban legyőzték legnagyobb hazai riválisukat, ráadásul elvették az olasz sztárcsapat, a Pro Recco hatéves hazai veretlenségét is.

Nagy a baj viszont Egerben. Szécsi Zoltán ügyvezető elnök a hét elején jelentette be: a korábbi vezetőség által kötött szerződések és a korábban minden év április 15-ig beérkezett városi támogatás elmaradásának következtében az Egri Vízilabda Kft. fizetésképtelenné vált. Ebben közrejátszott egy két és fél évet felölelő adóhatósági vizsgálat is, amely elég komoly megállapítással és hozzávaló szankcióval zárult. A kft. rendkívüli felmondással minden alkalmazottját menesztette. Azóta felcsillant a remény, mert az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkársága felajánlotta segítségét a helyzet megoldásának kidolgozására. Ezért az elnökség úgy határozott, „célul tűzi ki az Egri Vízilabda Kft. és az Egri Vízilabda Klub megmentését és úgy a női, mint a férficsapat OB I.-ben való szereplésének további feltételeinek megteremtését” – olvasható a klub közleményében, amelyet megkeresésünkre Szécsi Zoltán nem akart kiegészíteni, de bízik a folytatásban.

Kapcsolódó írásaink