Sport

A brit kormány felhúzta a sorompót a futball előtt

Labdarúgás. A Real Madrid játékosainak harminc százalékkal csökkentik a fizetését, akad, aki másfél milliárd forintnak megfelelő összeget veszít

A brit kormány lehetővé tette, hogy a Premier League szezonja június elseje után folytatódjon.

A brit kormány  felhúzta a sorompót a futball előtt
Angliában már annak is örülni kell, hogy a tévéstábok ott lehetnek a meccseken
Fotó: AFP/Paul Ellis

A Premier League klubjai amellett vannak, hogy befejezik a szezont. A jelenlegi tervek szerint semleges helyszíneken, zárt ajtók mögött játszanak majd mérkőzéseket. A hétfői nap nem hozott választ néhány fontos kérdésre. Egyelőre hat-nyolc klub is a semleges pályán való rendezés ellen van, ez lehet a legvitatottabb kérdés. Mint ismert, a Premier League klubjainak bevételeiből jelentős hányadot képvisel a televíziós szerződésekből járó pénz. Az idény nagyjából egynegyedére ezek a pénzek csak akkor járnak, ha a mérkőzéseket – zárt kapuk mögött – lejátsszák. (Kilencvenkét mérkőzés van hátra a szezonból.)

A kormány a mostani döntésben hozzájárult a zárt kapus mérkőzések televíziós közvetítéséhez. Angliában még csak a folytatás legvalószínűbb napját lehet tudni, ez június 12., a spanyol La Liga ugyanakkor tegnap azt közölte, hogy ők arra a napra tényleg tervezik az újrakezdést.

Javier Tebas, a szervezet elnöke azt mondta, szeretné, hogy június 12-én játszani tudjanak bajnoki mérkőzést, egyszersmind óvatosságra intett. A Movistar televíziónak adott interjúban hangsúlyozta – ahogyan korábban is –, hogy körültekintőnek kell lenni, és minden más érdek elé kívánja helyezni az egészségvédelmet. Gondolkodnak Spanyolországban is azon, hogy megfelelő atmoszférát teremtsenek majd a stadionokban, mert sehol sem lehet szó arról, hogy közönség előtt rendezzék a mérkőzéseket. Azt is mondta, hogy a tervek szerint mindennap rendeznének mérkőzéseket, heti kettő jutna egy csapatnak azért, hogy július végéig befejeződjön a bajnokság. Spanyolországban egyelőre nincs tervben, hogy semleges pályán rendezzék a meccseket, de a Real Madrid nem tudja ellenfeleit a Bernabéu Stadionban fogadni. Így az edzőközpontban lévő, Alfredo Di Stéfanóról elnevezett pálya lesz a „hazai”.

A spanyol klubok is súlyos anyagi gondok elé néznek, a Real Madrid terve hétfőn látott napvilágot. A „királyi klub” a 2020–2021-es idény elejétől harminc százalékkal tervezi csökkenteni játékosai fizetését. A legjobban kereső futballistáknál ez éves szinten akár másfél milliárd forintnak megfelelő összegű veszteséget is jelenthet.

Ha már az anyagi kérdéseknél tartunk, a tervek szerint a hét végén újrainduló német Bundesliga első és másodosztályában szereplő 36 klub összesen több mint 91 millió eurót veszít azon, hogy a hátralévő mérkőzéseket zárt kapuk mögött kell lejátszani. A Kicker sportmagazin számítása szerint az élvonalban szereplő egyesületek vesztesége 69,661 millió euró, míg a Bundesliga 2-ben érdekelt kluboké 22,029 millió euró az előző szezon jegybevételi adatai alapján.

Kapcsolódó írásaink

Egy teljes német csapat karanténba került

ĀLabdarúgás. Még újra sem indult a Bundesliga két osztályában a bajnokság, a Dynamo Dresden mérkőzését máris kénytelenek voltak elhalasztani két játékos pozitív tesztje miatt