Sport

Heynckes: Puskás Ferenc volt a példaképem

Szombaton ünnepelte 75. születésnapját Jupp Heynckes, a Bayern München korábbi kiváló trénere, aki játékosként is sikert sikerre halmozott a Mönchengladbach és a nyugatnémet válogatott színeiben. Ebből az alkalomból a bajor klub egy dokumentumfilmet készített a legendás sportemberről, aki elárulta, gyerekkorában a magyar válogatott csatárzsenije, Puskás Ferenc volt a példaképe.

Heynckes: Puskás Ferenc volt a példaképem
Jupp Heynckes számára gyerekkorában Puskás Ferenc jelentette a legfőbb inspirációt
Fotó: AFP/Sven Simon/Frank Hoermann

Heynckes az 1954-es magyar-német világbajnoki döntőre visszaemlékezve felidézte, hogy nagyon kedvelte a magyar csapat játékát, különösen Puskás Ferenc nyűgözte le.

„Puskás miatt álmodtam arról, hogy csatár leszek, hogy gólokat szerzek. Legendás támadó volt, és amikor a Honvédból a Real Madridhoz igazolt, ott is igazi legenda lett. Ő volt az ideálom, a példaképem, olyan akartam lenni, mint Puskás” - mondta Heynckes, aki ha puskási magasságokba nem is emelkedett, azért számos nagy sikert ért el.

A videón 6:15-től beszél Puskásról és az '54-es vb-döntőről:

Objektum doboz

Játékosként négyszer nyerte meg a Bundesligát a Borussia Mönchengladbach színeiben, egyszer pedig az UEFA-Kupát is magasba emelhette. Utóbbi sorozatban és a Bundesligában egyaránt két-két alkalommal, a Bajnokcsapatok Európa Kupájában pedig egyszer volt gólkirály.

A nyugatnémet válogatott tagjaként 1972-ben Európa-bajnok, két évvel később világbajnok lett.

Edzőként hasonlóan eredményes pályafutást tudhat maga mögött: a Bayernt négyszer vezette bajnoki aranyéremig, és a Bajnokok Ligájában is az élen végzett a müncheni gárdával, a legrangosabb európai klubtrófeát ráadásul a Real Madrid mestereként is elhódította.