Sport

Egy teljes német csapat karanténba került

Labdarúgás. Még újra sem indult a Bundesliga két osztályában a bajnokság, a Dynamo Dresden mérkőzését máris kénytelenek voltak elhalasztani két játékos pozitív tesztje miatt

A német Bundesliga e hét végére tervezett gyors visszatérése veszélybe került, miután a második ligás Dynamo Dresden önkéntes karanténba vezényelte a teljes csapatát.

Egy teljes német csapat karanténba került
A Bundesliga 2.-ben szereplő Karlsruhe edzésén Haberlandt gyúró maszkot viselt. Tőle balra Grozurek, jobbra Bajramović
Fotó: AFP/Markus Gilliar

A Bundesliga 2-ben szereplő sárga-feketék két játékosának is pozitív lett a koronavírustesztje, noha semmiféle tünetet nem mutattak. A hír hallatán Ralf Minge, a korábbi keletnémet válogatott futballistából lett sportigazgató azt mondta: „Az elmúlt néhány hétben óriási erőfeszítéseket tettünk mind a személyi védelmet, mind pedig a szervezést illetően a szigorú egészségügyi szabályok betartására. Állandó kapcsolatban vagyunk az egészségügyi hatóságokkal és a Német Labdarúgóligával is, hogy összehangoljuk a következő lépéseket. Ám gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy mi nem tudunk sem edzeni, sem mérkőzéseket játszani a következő tizennégy napban.”

A drezdaiak múlt csütörtöktől tartottak teljes edzéseket, de mindössze kettő után le kellett állítani őket. A május 17-re, a Hannover 96 ellen kiírt mérkőzésüket máris elhalasztották. Christian Seifert, a DFL, a liga igazgatója magabiztosan nyilatkozott: „A drezdai eset nem borítja fel a tervezett menetrendet.”

Az angol Premier League játékosainak egy része nem szívesen folytatná a bajnokságot – féltik a saját és a családjuk, a hozzátartozóik egészségét is. A Daily Mirror angol lap információi szerint akár 50 futballista – klubonként két-három játékos – azon az állásponton van, hogy az intézkedések ellenére sem biztonságos a visszatérés, és edzésre, valamint mérkőzésre sem tartja alkalmasnak a körülményeket. A lap úgy tudja: a klubok most attól tartanak, hogy ezeknek a játékosoknak a félelme és távolmaradása rendkívül megnehezíti az újrakezdést a PL-ben.

Az angol élvonal klubjai ma tartanak majd egy újabb, nagyon fontos megbeszélést a folytatásról, amelynek várhatóan a legvitatottabb két pontja az esetleges semleges pályán való mérkőzések sora és a tesztelések elvégzése lesz. Az előbbit több klub is ellenzi, sőt valójában aki pártolja, ő is csak mint szükséges rosszra mondana igent. Az Aston Villa ügyvezetője, Christian Purslow szerint csapata inkább vállalná az idény bezárásával járó súlyos veszteséget, mint azt, hogy esetleg a semleges pályán játszott meccsekkel kiessen. Ez ugyanis még nagyobb kárt jelentene. Ami teszteléseket illeti, a Premier League úgy döntött, hogy ugyanazt a hongkongi laboratóriumot használja majd, mint a német Bundesliga. Négymillió fontot szán erre, abban a reményben, hogy a gyakori tesztelésekkel meg tudja nyugtatni a játékosokat és a stábok tagjait.

Miközben több európai országban is az újrakezdést tervezik, az eddig folyamatosan „üzemelő” fehérorosz bajnokságban – igaz, a második vonalban – elhalasztották az FK Gomel–Arszenal Dzjarzsinszk-mérkőzést, miután a vendégcsapat egyik játékosa feltételezhetően megfertőződött a koronavírussal. A római La Repubblica azt állítja, hogy január óta legalább hat Serie A-klub nem fizette ki a játékosoknak a fizetést. Néhány egyesület, köztük a Juventus és az AS Roma megállapodott a fizetéscsökkentésről a járvány kitörése után, de mások küzdenek azért, hogy egyezségre jussanak a játékosaikkal. A futballisták szeretnének biztosak lenni abban, hogy ha elfogadják a fizetéscsökkentéseket, az így felszabaduló összeggel a klubjuk a többiek, a félprofik és a női játékosok költségeit kompenzálja. A klubok kezére játszik, hogy egy korábbi döntés szerint a hatóságok a válság miatt csak június végén ellenőrzik az első negyedév kifizetéseit. 

Kapcsolódó írásaink