Sport

Az olimpiai halasztás miatt a gyermekvállalás is elnapolva

Labdarúgás. Az ausztrálok legjobb játékosa szülni szeretne, de a nemzetközi versenynaptár szerint nincs mikor

Egy újabb problémára hívta fel a figyelmet az ausztrál női labdarúgó-válogatott tagja, Samantha Kerr. Történetesen arra, hogy a tokiói olimpiai játékok egyéves halasztása miatt komolyan el kell gondolkoznia azon, mikor szüljön gyereket. Az élsportoló nők közül azok, akik még versenyezni akarnak, rendszerint az ötkarikás játékokat követő évet szánják a gyermekvállalásra. De most összeszűkül a két olimpia közti idő.

Az olimpiai halasztás miatt  a gyermekvállalás is elnapolva
A vietnami válogatott ellen is gólveszélyesen játszott az ausztrál csatár
Fotó: AFP/Saeed Khan

Világszerte számos példát találunk arra, hogy a legjobb sportolónők közül azok, akik olimpiai sportágakban jeleskednek, melyik évet szokták arra szánni, hogy gyereket vállaljanak. Természetesen az olimpiát követőt. Mert akkor elegendő idejük marad arra, hogy időben visszatérjenek a következő olimpiai ciklusnak arra a szakaszára, amikor zajlanak a kvótaszerző világversenyek. Persze akadnak, akiknek a terveit keresztülhúzza a biológia. A topversenyzők közül sokaknak nem jön össze gyorsan a kívánt gyermekáldás. Ettől még a nagy többség számára ez az élettani ritmus az ideális.

Most viszont a Chelsea és a világ egyik legjobb női labdarúgója, az ausztrál válogatott (becenevükön Matildák) gólzsákja, Sam Kerr arról nyilatkozott, hogy nem tudja, mi lenne a legjobb időszak. Lőttek a középtávú terveinek. A 2021-es esztendő a halasztott olimpia miatt kiesik, és 2024-ig minden évben van olyan világverseny, amelyen szeretne részt venni, emiatt nincs elegendő köztes idő a gyerek kihordására és a csecsemő gondozására. A 26 éves játékos a Fox Sport TV-nek adott interjújában azt mondta: „Jelenleg nincs idő se a sérülésre, se a gyerekszülésre, és ez nagyon stresszes. A női fociban annak, aki a legjobbak közt akar maradni, és akinek fontos a sportkarrierje, most nem lehet kihagyni egy évet.”

Március közepén még a válogatottban szerepelt, Vietnam ellen gólt is rúgott (a negyvenkettediket a zöld-arany színekben), azzal a zárt kapus 2–1-es győzelemmel vívták ki az aussie-k a tokiói kvótát. Azóta a koronavírus-járvány miatt kényszerszüneten van, de mint a többi játékos, otthon edz, s azt várja, mikor engedik folytatni a játékot az angol női bajnokságban. Jövőre ott az olimpia, aztán 2022-ben az Ázsia-kupa, majd 2023-ban a 32 csapatos világbajnokság, s 2024-ben a következő olimpia. Szóval öt év is kiesik, és 31 esztendős lesz, mire a következő, „játékmentes” év eljön Samantha Kerr számára. Hacsak nem dönt úgy, hogy valamit ezekből kihagy. S akkor még mindig kérdéses, sikerül-e a kisbabája mellett újra elérnie azt a szintet, ami a profi női labdarúgáshoz kell.

Kapcsolódó írásaink

Moratti vicces kedvében volt

ĀLabdarúgás. Az önérzetes világbajnoki ezüstérmes maga szeretne dönteni a sorsáról, mert mint mondta, ő nem egy zsák krumpli – Az Internek mindegy, csak argentin legyen