Sport

Puskával megcélozhatja a dobogót Péni István a világversenyeken

Sportlövészet. Februárban a kontinensviadalon még minden jó volt

Sportolóink közül az elsők között szerzett olimpiai kvótát tavaly februárban a sportlövő Péni István, akinek azonban a járvány miatt több mint egy évet várnia kell, hogy Tokióban versenyezhessen. A világbajnoki ezüstérmes puskás sajnálja a veszni látszó idényt, de folyamatosan készül a jövő évi olimpiára.

Puskával megcélozhatja a dobogót Péni István a világversenyeken
Fiatalon is bizonyított már a topversenyzők között az olimpiai kvótás sportlövő
Fotó: AFP/Xinhua/Lin Shanchuan

– Gondolta volna, hogy a feb-ruári légfegyveres kontinens­viadal lehet az idény első s egy­-ben utolsó versenye?

– Nem. A wrocławi Európa-bajnokságon ugyan már az ázsiai hírek hatására nem ölelgettük egymást, de nem gondoltunk arra, hogy világjárvány lesz. Szerencsére az Eb-t még gond nélkül megrendezhették, s az egyéniben nyert arany- és Dénes Eszterrel a vegyes párosban nyert ezüstéremmel sikerült bizonyítanom, hogy az olimpiai felkészülésem addig jól sikerült.

– Huszonhárom évesen hogyan érinti az olimpia elhalasztása?

– A korom miatt nem jelentősen, mert a lövészet nem a tinédzserek sportága. Ugyanakkor a 2018-ban nyert világbajnoki ezüst- és a tavalyi Európa-bajnokságon nyert bronzérmem is azt jelezte, már felveszem a versenyt a világ legjobb­jaival. Ezt júliusban Tokióban is szerettem volna bizonyítani. De hát nem lehet. Azt viszont nagyon sajnálom, hogy idén elmaradnak a nemzetközi versenyek, mert az ezeken remélt sikerek növelték volna a motivációmat.

– Hol és hogyan tud edzeni?

– Ezzel nincs gond. Az olimpiai kerettagok folyamatosan tudnak tréningezni, én a Fehér úti Nemzeti Lőtéren gyakorolok, ahol egymástól megfelelő távolságra, öten-hatan edzünk csak. Három hét tűzszünetet tartottam, ezalatt csak fizikai edzéseket végeztem, hogy ha majd újra versenyezhetek, jó legyen az erőállapotom. Bízom abban, hogy ősszel már a Bundesligában versenyezhetek.

– Miért kell fizikai erő egy lövőnek, aki a versenyeken csak céloz?

– Mert a verseny komoly fizikai erőpróba is. Például egy 3×40-es összetett verseny három óra tizenöt percig tart, és nyolckilós puskával lövünk. Csak ezek után kezdődik a döntő, amelyben a fizikai állapot meghatározó lehet, hiszen fáradtan kevésbé lehet elviselni az idegi megterhelést.

– Most több ideje jut a tanulásra?

– Igen. A Corvinus egyetem hallgatója vagyok. Úgy volt, hogy az olimpia miatt egy félévet halasztok, de az utolsó pillanatban meggondoltam magam. Így jól jártam, mert egy újabb aktív félévvel közelebb kerültem a diplomámhoz. Az igazi nagy vizsgám azonban jövőre, Tokióban lesz. Nagyon remélem, hogy lesz.

Kapcsolódó írásaink