Sport

Mindenki örül az élsport éledezésének, de a motivációt keresni kell

A győri kézilabdázók kivárnak – A vívók változatlanul otthon edzenek – A női asztaliteniszező-válogatottak edzői irányítással végre egymással ütögethetnek

Zárt körülmények között újra lehet edzeni Magyarország egész területén, de ez még nem jelenti azt, hogy minden sportágban folytatódik a több hetes szünet után a felkészülés. Az élsportolók számára továbbra is gond, hogy nem tudják, mire készülhetnek.

Mindenki örül az élsport éledezésének, de a motivációt keresni kell
Magányos edzésekre eddig is volt módja a vb-bronzérmes Baji Balázsnak
Fotó: Atletika.hu

Baji Balázs világbajnoki bronzérmes atléta: „Nagyon örömteli, hogy ha a szigorú szabályok betartásával is, de visszatérhet az élet a sportpályákra. Számomra ez nem jelent nagy változást, mert a Magyar Atlétikai Szövetség és egyesületem, a Honvéd eddig is biztosította az edzéslehetőséget a BOK Csarnokban, majd az MTK-pályán. A változást az jelenti, hogy nem magányosan készülünk. Az edzéslehetőség adott, sokkal nagyobb gondot jelent a motiváció. Mert most még nem tudjuk, mire is készülünk. Az olimpia után a franciaországi Eb-t is elhalasztották. Ráadásul december elsejéig olimpiai szintet sem lehet futni. Így aztán számomra a legfontosabb, hogy a hosszú sérülésem után megfelelő állapotba kerüljek.”

Danyi Gábor, a Győri ETO női kézilabdacsapatának vezetőedzője: „A mi helyzetünk annyiban más, hogy a csapatunk tagjainak többsége külföldi, s hazájukban jelentősen más a járványhelyzet. Így többen vissza sem térhetnének még jelenleg Győrbe. A járványügyi helyzet mellett a szakmai szempontokat is figyelembe kell venni az újrakezdés időpontjához. Jelenleg úgy néz ki, hogy csak szeptemberben folytatódhat az idény. Az még nem dőlt el, hogy ha lesz BL-döntő Budapesten, azon négy vagy nyolc csapat indulhat. Ha minden optimálisan alakul, akkor június végén kezdhetjük el a közös edzéseket. Bevallom, már nagyon várom!”

Bakosi Béla, a Nyíregyházi Sportcentrum atlétaedzője: „Március közepén bezárt a nyíregyházi pálya, azóta nem tudtam edzést tartani. A harmincfős atlétikai csoportom tagjainak írásban küldtem el az edzéstervet. Hétfőn egyeztettem a sportcentrum vezetésével a folytatásról. Tegnaptól a szabadtéri pályán lehet edzeni, az épületben a maszk használta kötelező, és egyelőre az öltözőket a gyerekek nem használhatják. Már mindenki nagyon várta, hogy vége legyen a karanténnak, és újra edzhessen. Felépült sérüléséből fiam, Péter, aki arra készül, hogy magasugrásban visszaszerezze a bajnoki címet.”

Boczkó Gábor, a Magyar Vívószövetség sportigazgatója: „Hétfőtől a vívótermek nem teltek meg versenyzőkkel, erre még néhány hetet várnunk kell. A nemzetközi szövetség a világjárvány miatt minden tavaszi és nyári nemzetközi versenyt törölt, így az is előfordulhat, hogy csak ősszel folytatódhat a vívóidény. Most dolgoznak ki egy ütemtervet, s ha ez megkapjuk, ehhez igazodva kezdődhetnek el a közös edzések. Addig a vívók továbbra is otthon készülnek. A fizikai edzések mellett videóelemzéseket végeznek, az edzők pedig videókonferenciákat tartanak tanítványaiknak. Most a szinten tartás a lényeg, s a legfontosabb az egészség megvédése.”

Bátorfi Zoltán, a női asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya: „Hét hete nem dolgoztunk együtt, így mindenki nagyon örült a viszontlátásnak. Hétfőn négyen, kedden Pergel Szandival kiegészülve, öten edzettünk. Persze lett izomláz is. De az nagyon jó, hogy mindenki figyelt a kondijára, testsúlyára. Augusztusig nincs verseny, s lehet, még nem ez a vége, vagyis egyelőre nem tudom, mit célozzunk be, de hogy elkerüljük a sérülést, fokozatosan emeljük a terhelést. Csak két asztalt használunk, vigyázunk egymásra, a pingpongban igazán nem nehéz tartani a kívánatos távolságot.”

Kapcsolódó írásaink