Sport

Az Ördögöt szolgálták

Labdarúgás. Az AC Milan magyarjai a korábbi válogatott Hajós Árpádtól és Viola Józseftől Bánás Józsefen át az ötvenes évek két edzőóriásáig, Czeizler Lajosig és Guttmann Béláig

Folytatva a világ leghíresebb klubjainak magyar kapcsolatait felelevenítő kalandozásunkat, az AC Milan sem maradhat ki. Játékosként és edzőként is akadt itt bajnok, de talán ennél is fontosabb, hogy az ötvenes éveket alapvetően meghatározó Gre–No–Li-trió megszerzése kifejezetten egy magyar edzőhöz köthető.

Az Ördögöt  szolgálták
Guttmann Béla nagy sztárokkal dolgozott, de csak rövid ideig tartott ki az AC Milan kispadján
Fotó: A szerző archívuma

Az első két fecske Bánás József és bizonyos Müller Károly volt – igazság szerint utóbbit az olasz források is honfitársunknak jelzik, de a Monarchia – ma Csehország területére eső – nagyrészt németek lakta városából, Teplicéből származott. Mindazonáltal legyünk rá büszkék: remek csatár volt! Egyetlen, a klubnál töltött szezonjában 22 mérkőzésen 12 gólt szerzett! Az 1926–27-es szezonban futballozott a klubban Hajós Árpád. A budapesti születésű fedezet a Törekvés játékosaként három évvel korábban kétszer a magyar válogatottban is szerepelt. A mind ez idáig az utolsó, bajnoki mérkőzésen az élvonalban is szereplő milanos magyar játékost Zsilizy Józsefnek hívták, mindössze egy meccsen szerepelt, 1929. december 15-én a csapatban, itthon egyébként a BTC fedezete volt.

A klubtörténet első ötven évének leghíresebb magyarja kétségtelenül Bánás József.

A mai Szlovákia területén, a Nagyszombathoz közeli Ciferben született, de négyéves korától Budapesten élt, a Vasasban is kezdett játszani. Utána Pozsonyban, majd Teplicében játszott, aztán 1924-ben költözött Olaszországba. Negyven mérkőzést játszott a Milanban 1926-ig, majd egy súlyos sérülés visszavonulásra kényszerítette. Három évvel később már edzőként dolgozott, 1931 és 1933, illetve 1938 és 1940 között két időszakban is irányította a Milant. Rajta kívül az első fél évszázadban még egy honfitársunk dirigálta az Ördögöket: a komáromi születésű Viola József.

Ő is válogatott játékosként ment külföldre, Hajóshoz hasonlóan a Törekvésben játszott. Két periódusban (1933–34, 1938–40) irányította a csapatot, a másodikban akadt olyan időszak, amikor Bánás József volt az edző,
Viola pedig a sportigazgató.

Aztán eljött a két volt MTK-s időszaka: 1949 és 1955 februárja között, egyetlen, az 1952–53-as idényt leszámítva, magyar edző dirigálta az AC Milant. Előbb Czeizler Lajos, majd Guttmann Béla. Czeizler a negyvenes években öt bajnoki címet nyert Svédországban a Norrköpinggel. Játékosa volt északon Gunnar Nordahl és Nils Liedholm. Előbbi fél éve már a piros–feketéknél játszott, amikor a klub leszerződtette a mentort, a korábban már Olaszországban dolgozó Czeizler Lajost is, akivel aztán érkezett Liddas, azaz Liedholm és az 1948-as olimpiai bajnokcsapat harmadik ásza, Gunnar Gren is. Övék lett a híres Gre–No–Li-trió, amely legendássá lett a piros-feketéknél. Czeizler az első idényében ezüstérmet nyert a Milannal (1907 óta ennél jobb eredményt nem értek el az Ördögök).

Egy évvel később, 44 éves várakozás után bajnoki címet nyert a Milan, majd 1952-ben, még mindig Czeizlerrel a kispadon, megszerezte az akkor tekintélyes Latin Kupát is. Czeizler Lajos 114 bajnoki mérkőzésen ült a Milan kispadján, utoljára 1952. június 22-én.

Guttmann Béla bő egy év után, 1953 novemberében lett az AC Milan edzője. Olyan sztárok kerültek a keze alá, mint Lorenzo Buffon, Nils Liedholm, Gunnar Nordahl, majd 1954 nyarán már ő szerződtette le az uruguayi világbajnokot, Juan Schiaffinót, valamint egy fiatal játékost a Triestinából, bizonyos Cesare Maldinit. A Milan Guttmann első idényében harmadik lett a bajnokságban, majd 1955-ben megnyerte a Serie A-t. Igaz, akkor már Hector Puricelli ült a kispadon, Guttmann (szokása szerint) összeveszett a klub vezetőivel, és február közepén szakított a Milannal. Érdekes: utolsó mérkőzését a Sampdoria ellen töltötte Milan-edzőként. Az ellenfél kispadján Czeizler Lajos ült.

Azóta két magyarja volt a Milannak, Filkor Attila és Tamás Krisztián. Az addigra már hatszoros válogatott középpályást 2010-ben igazolták le a piros–feketék, de azonnal kölcsönadták, hivatalos mérkőzésen nem játszott.

A balhátvéd 2011 és 2015 között tartozott a Milan kötelékébe, előbb a korosztályos csapatban játszott, majd a klub kétszer is kölcsönadta.

Kapcsolódó írásaink