Sport

Átalakítaná a futballnaptárt a FIFA egyik alelnöke

Labdarúgás. A Premier League klubjai a folytatás mellett vannak, de a „kicsik” akkor fogadnák el a semleges pályán rendezett meccsek rendszerét, ha nincs kieső

A koronavírus-járvány kirobbanása óta nem járt ilyen közel az angol futball az újrakezdéshez. A hétvégén a klubok meghatározták az újrakezdés lehetséges dátumát (június 12.) és azt, hogy a mérkőzéseket semleges pályán rendezik majd. Az élet ettől még egyáltalán nem tért vissza a rendes kerékvágásba, a FIFA észak-amerikai alelnöke átszabná a futballnaptárt.

Átalakítaná a futballnaptárt a FIFA egyik alelnöke
A Wembley a Premier League-zárás legfontosabb helyszíne lehet
Fotó: AFP/Adrian Dennis

A Premier League klubjainak videókonferenciáján az érdekeltek a folytatás mellett voltak, hangsúlyozva a biztonságra fókuszálást. Kiemelték, hogy nagyjából negyvenezer koronavírus-tesztre lesz szükség a játékosok, a stábok, valamint a mérkőzéseken dolgozó további személyzet védelme érdekében. A futballistáknak mindazonáltal vannak kétségei, legutóbbi Sergio Agüero, a Manchester City argentin csatára – a klubtörténet első számú góllövője – tette szóvá, hogy a játékosok még az edzéseken is félnek a fertőzésveszélytől, nemhogy az „éles” mérkőzésszituációk­ban. A tervezett protokoll figyelemmel van arra is, hogy az edzések során a futballistákat hetente kétszer tesztelnék, és naponta ellenőriznék egészségügyi állapotukat. A tréningek helyszíneit úgy alakítanák ki, hogy optimálisan lehessen tartani a távolságot, illetve a lehető legmagasabb legyen a higiéniai szint. A futballistáknak edzőszerelésben, maszkkal az arcukon kellene érkezniük a gyakorlás helyszínére, ahol nem zuhanyozhatnának, és nem kaphatnának ennivalót. A klub ugyanakkor elvitelre adhatna élelmiszert. Csupán a legalapvetőbb orvosi kezelésekre kerülhetne sor, az egészségügyi stáb tagjai védőfelszerelésben végezhetnék munkájukat. Az összes megbeszélést online kellene lebonyolítani.

A megállapodás fontos részlete, hogy a klubok többsége elfogadja azt az ötletet, hogy a hátralévő mérkőzéseket – a szurkolók gyülekezési hajlandóságát csökkentendő – semleges pályákon rendezzék meg. A tervezett helyszínek között szerepel a Wembley Stadion, Twickenham (az angol rögbiválogatott otthona), valamint az ugyancsak londoni St. George’s Park. A fővároson kívüli stadionok közül megemlítették a manchesteri Etihadot és a brightoni AMEX Stadiont. A kiesés ellen küzdő csapatok többsége azt szeretné, hogy mindenki maradjon benn idén nyáron a Premier League-ben, létszámemelés árán is.

Victor Montagliani, a FIFA alelnöke, a CONCACAF-zóna labdarúgó-szövetségét irányító kanadai futballvezér szerint az idény naptári esztendőhöz igazítása megoldást jelenthetne a járvány okozta válságot követően. Szerinte ezzel a szezonok igazodnának ahhoz is, hogy 2022-ben Katarban novemberben és decemberben rendezik meg a világbajnokságot. Hasonló ötlettel állt elő korábban Karl-Heinz Rummenigge és Wayne Rooney is.

Spanyolországban a Barcelona játékosai szerdán elkezdenek edzeni. Ami az Európán kívüli futballvilágot illeti, Ausztráliában a bajnokság befejezését fontolgatják, Észak-Amerikában, az MLS-ben szerdától újra edzhetnek egyénileg a játékosok a klubok bázisán. Brazíliában is edzhetnek a játékosok, ha a szövetség garantálni tudja a teszteléseket.

Kapcsolódó írásaink

A PSG akár külföldre „költözne”

ĀLabdarúgás. Az Olympique Lyonnais bíróságon keresné az igazát amiatt, mert az adminisztratív döntés következtében nem indulhat ősszel a nemzetközi porondon

Nagyon várják a májust

ĀLabdarúgás. Az első osztály csapatainál eddig még csak közös megegyezéssel csökkentették a fizetéseket, Siófokon a tulajdonos már élt a lehetőséggel