Sport

A PSG akár külföldre „költözne”

Labdarúgás. Az Olympique Lyonnais bíróságon keresné az igazát amiatt, mert az adminisztratív döntés következtében nem indulhat ősszel a nemzetközi porondon

A képlet egyszerűnek tűnik: a francia profi liga befejezettnek nyilvánította a Ligue 1 2019–2020-as idényét, majd bajnoknak hirdette ki a listavezető Paris Saint-Germaint. Ám a döntés nem tetszik mindenkinek.

A PSG akár külföldre „költözne”
Párizsban üres lelátók előtt jutott tovább a BL-ben a Dortmund ellen a PSG (kékek)
Fotó: AFP/Getty/UEFA

Nathalie Boy de la Tour – az európai csúcsfutball kevés női vezetőinek egyike –, az LFP, a francia profi liga elnöke látszólag meglepetést keltett a bejelentésével, hiszen néhány nappal korábban még úgy hírlett,
a Ligue 1 csapatai is készülnek a folytatásra. Úgy tervezték, hogy május közepén edzésbe állnak, s júniustól július végéig megpróbálják befejezni a szezont. Ám az LFP tulajdonképpen kényszerhelyzetbe került, miután Édouard Philippe kormányfő a nemzetgyűlés előtt elmondott beszédében nevesítette, hogy a koronavírus-járvány miatti súlyos helyzetben nem lehet folytatni többek között a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt labdarúgószezont sem.

Az LFP azt is meghatározta, hogy a március közepi felfüggesztéskor a második helyezett Olympique Marseille előtt tizenkét (a vesztetteket tekintve tizenöt) ponttal vezető PSG megkapja a bajnoki címet. A csonka táblázat alapján határozták meg, hogy a párizsi szuperklub mellett az OM indulhat majd a francia futball képviseletében a Bajnokok Ligájában, míg a Rennes mehet a BL-selejtezőre. Ám mindez alapvetően képlékeny, részben azért, mert nem tudni, hogyan lesz majd a 2020–2021-es BL-selejtezők rendszere, illetve a korábbi szabályokat alapul véve a PSG „felviheti” a Rennes-t a főtáblára, ha esetleg megnyeri a 2019–2020-as sorozatot. Ehhez kapcsolódik, hogy miután a PSG vezérkara felocsúdott a bajnokság bezárásáról szóló hír hallatát követő meglepetésből, a tulajdonos, Nasszer al-Khelaifi azonnal közölte, a Franciaországra vonatkozó tiltások ellenére csapata mindenképpen folytatni akarja szereplését a Bajnokok Ligájában, ha más lehetőség nem nyílik rá, akár külföldön is fogadva majd következő ellenfelét.
(A PSG bejutott a negyeddöntőbe.)

A bajnokság idő előtti befejezésének akadnak vesztesei is. Ezek közé tartozik az Olympique Lyonnais, amely az adminisztratív döntés után a hetedik helyen zárta a bajnokságot, s ezzel nemhogy a BL-ben, de az Európa-ligában sem indulhat a következő idényben. (A mostani BL-sorozatban még versenyben van, a hazai mérkőzését 1–0-ra megnyerte a Juventus ellen. Több mint két évtizede nem volt arra példa, hogy az OL lemaradjon az európai kupaszereplésről.) A textilváros klubja kártérítési igény benyújtására készül, jelezve, hogy a nemzetközi szereplés elmaradása több tízmillió eurós veszteséget jelent majd számára. Ugyancsak jogorvoslatot keres majd az Amiens, amely az LFP döntése szerint, a Toulouse társaságában kiesett az élvonalból.

Roxana Maracineanu sportminiszter úgy reagált, hogy a döntést hátrányosnak érző klubok ugyan kereshetnek jogorvoslatot, de érdemes lenne önuralmat gyakorolniuk. Szolidaritásra és felelős magatartásra szólította fel az érintetteket, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi szituációban másokra is tekintettel kell lenni, és mindenkinek tudnia kell kezelni a saját veszteségeit.

Kapcsolódó írásaink

A zágrábiak is fűre léptek

ĀLabdarúgás. A csehek már meghatározták, mikor indul újra a szezon, a belgák is fociznának inkább, Franciaországban ellenben befejezettnek nyilvánították a bajnokságot

Nagyon várják a májust

ĀLabdarúgás. Az első osztály csapatainál eddig még csak közös megegyezéssel csökkentették a fizetéseket, Siófokon a tulajdonos már élt a lehetőséggel

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom