Sport

A zágrábiak is fűre léptek

Labdarúgás. A csehek már meghatározták, mikor indul újra a szezon, a belgák is fociznának inkább, Franciaországban ellenben befejezettnek nyilvánították a bajnokságot

Ahogyan egyre több európai ország halad az óvatos enyhítések felé, úgy derül ki egyre több konkrétum a labdarúgó-bajnokságok folytatását illetően.

A zágrábiak is fűre léptek
A maszkos Igor Jovićević kis csoportokban edzi a Dinamo Zagreb játékosait
Fotó: AFP/Damir Sencar

A Premier League három klubja, az Arsenal, a West Ham United és a Brighton is megnyitotta edzőközpontját az egyelőre még csak egyénileg gyakoroló futballistái előtt. Korábban úgy tűnt, az angol labdarúgó-élvonal klubjai jobban siettetnék a zárt kapus mérkőzések játszását, mint az ország politikusai, de mint kiderült, létezik politikai akarat is. Oliver Dowden, a brit kormány sportért is felelős államtitkára tárgyalt a klubokkal, és arra jutott – amint azt parlamenti felszólalásában is megerősítette –, közösen azt szeretnék elérni, hogy a futballtársadalmat segítve minél előbb folytatódhassanak a küzdelmek. Elmondta az idevágó, kötelező mondatot: „Természetesen minden intézkedésnek összhangban kell lennie az egészségügyi előírásokkal.” A kétkedők között van Scott Duxbury, a Watford elnöke, aki hangsúlyozta, nem szabad elsietni a szezon újraindítását, és csak akkor lehet ezt megtenni, amikor az ország egészségügyi rendszerének ezzel nem okoznak további terhelést. Nem is gondolta senki az ellenkezőjét.

Spanyolországban – ahogyan a többi országban is – több lépcsőben történik majd az újrakezdés. Bár még minden kicsit képlékeny az országon belüli általános szabályok miatt, de valószínű, hogy szombaton, május 2-án elkezdhetnek a játékosok edzeni, egyénileg, de klubjuk létesítményeiben. A következő hét végén lehetne legfeljebb nyolcas csoportokban, de már közösen gyakorolni, s két-három hét múlva juthatnak el a harmadik szakaszba, amikor már együtt edz a csapat. A La Liga folytatásának legoptimistább dátuma június 7., de ez kitolódhat tizedikéig vagy még tovább.

Közép-Európában a cseh futball határozott meg elsőként pontos dátumot a folytatásra. A friss bejelentés szerint május 25-én rendezik a következő bajnoki fordulót az első és a második vonalban. A játékosok már a múlt hét elején edzésbe álltak, kis csoportokban.

A belga labdarúgóklubok elhalasztották a szezon lezárását jóváhagyó szavazást, melyet hétfőre terveztek. A liga április 2-án befejezettnek nyilvánította a bajnokságot, de ezt a döntést még jóvá kell hagynia a szövetség közgyűlésének is. Jövő hétfőn várható a következő verdikt.

Horvátországban a Dinamo Zagreb is „gyakorlatozik” már, mégpedig a napokban kinevezett új edző, a Nenad Bjelicát váltó Igor Jovićević irányításával. A 44 éves tréner, aki a kilencvenes évek elején a Real Madrid kötelékébe tartozott, de aztán egy sérülés miatt nem tudta a remélt karriert befutni, tíz nappal azt követően kapta meg élete eddigi legnagyobb szakmai feladatát, hogy elveszítette az édesapját. Déli szomszédunk fővárosában különleges a helyzet: a koronavírus-járvány mellett a múlt heti, rövid időn belüli második földrengés is aggodalmat okoz. Jovićević maszkban vezényelte ugyan az edzést a hét eleji napokon, de a játékosok úgy dolgoztak, mintha nem lenne járvány…

Kedd esti hír, hogy Edouard Philippe francia miniszterelnök befejezettnek nyilvánította a professzionális sportligák, így a félbeszakított labdarúgószezon 2019/20-as idényét. Az idő előtti befejezés miatt a klubok a jegybevételek és a szponzori támogatások mellett százmillió eurónyi tévés jogdíjtól eshetnek el.

Kapcsolódó írásaink

Nagyon várják a májust

ĀLabdarúgás. Az első osztály csapatainál eddig még csak közös megegyezéssel csökkentették a fizetéseket, Siófokon a tulajdonos már élt a lehetőséggel

A spanyolok minden játékost tesztelnek

ĀLabdarúgás. Mindenki nagyon szeretne már futballozni, de még nem lehet, ráadásul a döntés nem a ligák kezében van, hanem a járványügyi szakemberekében és a kormányokéban

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom