Sport

Nagyon várják a májust

Labdarúgás. Az első osztály csapatainál eddig még csak közös megegyezéssel csökkentették a fizetéseket, Siófokon a tulajdonos már élt a lehetőséggel

A koronavírus-járvány kitörése óta a múlt hét végén jelezte először határozottan a Magyar Labdarúgó-szövetség a bajnokság lezárására vonatkozó határozott szándékát. A következő hetek menetrendjét illetően döntő jelentőségű lesz, hogy a kormányrendelet mire jogosít majd a mostani hét végétől kezdődő időszakban.

Nagyon várják a májust
A Ferencváros játékosai ünnepelnek. Remélik, hamarosan lesz újra okuk rá
Fotó: Fradi.hu

A Vági Márton MLSZ-főtitkár által közölt pontosítás szerint egyelőre elsősorban azokról a sorozatokról van szó, amelyek nemzetközi kupakiírásokra kvalifikálnak, így a férfi és a női NB I.-ről, valamint a férfi Magyar Kupáról. „Minden más bajnokság sorsáról akkor fogunk dönteni, ha már tisztábban látjuk a járványhelyzet alakulását” – olvasható a főtitkár nyilatkozatában, amiből kiolvasható, az NB II. esetleges folytatása majd a körülményektől függ. A második vonal csapatainak egy része készül a folytatásra, kis csoportokban edz.

A szövetség honlapján olvasható szöveg szerint a bajnokságokat a csapatedzéseket és a sportrendezvények megtartását lehetővé tevő kormányrendelet megjelenését követő huszadik nap után, az első szerdán vagy szombaton folytatnák. A csapatok közül a mezőny több mint fele, a Ferencváros, a Bp. Honvéd, a DVSC, a Mezőkövesd, a Kisvárda, a ZTE és a Kaposvár már megkezdte az edzéseket, az előírásokat betartva, kis csoportokban.

A paksiak vezetőedzője, Osztermájer Gábor vezetőedző így fogalmazott a klub honlapján: „Ennyi leállás után teljes felkészülési időszakban kell gondolkozni, ami minimum öthetes folyamat. Ezt figyelembe véve május elején, 11-e környékén kellene megkezdeni a minden akadálytól mentes, teljes csapatos tréningeket.”

„Mi úgy számolunk, hogy már május 23-tól vagy 27-től jöhet a folytatás – idézte a Diósgyőri VTK honlapja Benczés Miklós sportigazgatót, aki azért jelezte, hogy a helyzet egyelőre nagyon képlékeny. Eddig tartott az egyéni felkészülés, április 29-én, szerdán a DVTK kiscsoportos foglalkozásokkal folytatja a felkészülést a bajnokság újraindulására.”

A labdarúgásra és a további látványsportágakra vonatkozó, múlt szerdai kormányrendelet – mint ismert – lehetőséget biztosít a sportvállalkozásoknak, hogy egyoldalúan, akár 70 százalékkal csökkentsék a játékosok fizetését. Ezzel az eszközzel eddig az NB I. egyetlen klubjánál sem éltek. Az elmúlt napok reakcióiból az sejthető, hogy nem is valószínű, hogy élnének, különösen nem azoknál az egyesületeknél, ahol korábban már megállapodtak (jellemzően 20–30 százalék közötti) bércsökkentéstől.  

Éltek ellenben az egyoldalú csökkentés lehetőségével a másodosztályú Siófoknál, ahol a tulajdonos korábban jelezte, ha ez nem valósul meg, veszélybe kerül a klub jövője.  Zorán hajdanán azt énekelte, hogy „Ne várd a májust”. A jelek szerint a futballisták nagyon várják.

Kapcsolódó írásaink

A spanyolok minden játékost tesztelnek

ĀLabdarúgás. Mindenki nagyon szeretne már futballozni, de még nem lehet, ráadásul a döntés nem a ligák kezében van, hanem a járványügyi szakemberekében és a kormányokéban

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom