Sport

Saját gyerekeit edzi Németh Miklós

Atlétika. Fociztak, kézilabdáztak, majd olimpiai bajnok apjuk példáját követve mindhárman atletizálni kezdtek

Túl a hetvenen váltott a gerelyhajító olimpiai bajnok Németh Miklós, s a korábban világcsúcstartó, olimpiai bajnok az atléták mestere, utánpótlásedző lett. Egyesületében, a Németh-Gerely Atlétikai Clubban a tanítványa három gyermeke, Miklós, Márton és Mimi Liza.

Saját gyerekeit edzi Németh Miklós
Németh Miklós és tanítványai, Márton, Miklós és Mimi Liza
Fotó: MH

- Miért alapította, és hogyan működik az egyesületük?

- Kényszerből született a mi klubunk. Mindhárom gyerekem elkezdett atletizálni, de nem találtam számukra megfelelő szakosztályt. Kézenfekvő lett volna, hogy a közeli Vasas-pályán edzenek. De ez a Vasas már nem az a Vasas, amiben én olimpiai bajnok lettem. A Pasaréti úti pályán nem lehet dobni. Mivel a versenyeken csak igazolt atléták indulhatnak, ezért alakítottunk a Németh-Gerely Atlétikai Clubot.

- Bemutatná az egyesületét?

- Ez rövid lesz. A feleségem az elnök, én vagyok a szakosztályvezető, az edző, a gépkocsivezető, mesterem, Kulcsár Gergely pedig a szakmai tanácsadó. Három versenyzőnk van. Tizenhat éves Miklós fiam a dobószámokban eredményes, a diszkoszvetés az erőssége, korosztályában tavaly második lett a ranglistán. Márton Pál tizennégy éves lesz, ő is a dobószámokban jeleskedik, a diák­olimpiákon ért el sikereket. Mimi Liza tizenkét évesen élvezi a mozgást, fut, ugrik, az iskolai versenyeken jól szerepelt.

- Édesapja, Németh Imre is olimpiai bajnok volt. A cél, hogy ez a sikersorozat folyatódjék?

- Mutasson nekem egy olyan sportoló gyereket, aki nem akar olimpiai bajnok lenni. A cél lehet az olimpiai győzelem, de ennél jelenleg sokkal fontosabb, hogy a gyerekeink mozogjanak, a sport révén fegyelmet, lemondást tanuljanak, és azt, hogy mindenért meg kell küzdeni. Ebben segíti őket, ha sikereket érnek el.

- Volt választási lehetőségük, vagy követniük kellett az apjuk sportágát?

- Hát persze, hogy választhattak. Miki például focizott, de hiába volt gyors és erős, egy idő után be kellett látni, hogy technikailag nem elég ügyes. Márton kézilabdázott, de olyan színvonaltalan edzéseken vett részt, hogy annak nem sok értelme volt. Az atlétikát megkedvelték, amit jelez, hogy szeretnek edzésre járni.

- Hol van erre lehetőségük?

- Normális helyzetben a Honvéd- pályán edzünk. Ebben a rendkívüli helyzetben viszont a pályák be vannak zárva. A házunkban kialakított konditeremben a gyerekek erőnléti edzéseket tudnak végezni. A Tabánban például lépcsőzni szoktak, külvárosi, néptelen parkokban dobóedzéseket is lehet tartani. Nem könnyű a helyzetünk, de így van ezzel most mindenki.

- A sportszereket gyártó cége működik?

- Takaréklángon… Az egész világon leállt az atlétika, ezért az üzemünkben gyártott Németh-gerelyek iránt is csökkent a megrendelés. A munkatársaink csökkentett munkaidőben dolgoznak, s várjuk, hogy véget érjen ez a szörnyűség.

- Hetvenhárom évesen hogyan tekint a jövő felé?

- Először is túl kell élni ezt a járványt. A célom továbbra is megteremteni a lehetőséget a gyerekeim számára, hogy ne csak a sportban, hanem az élet más területén is sikeresek legyenek. A tervezés nem egyszerű, ki gondolta volna egy éve, hogy a szájmaszk lesz a világon a legkeresettebb áru. Így aztán a helyzet ugyan drámai, de a sport éppen arra tanított meg, hogy sosem szabad feladni. Küzdünk tehát tovább!

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom