Sport

A spanyolok minden játékost tesztelnek

Labdarúgás. Mindenki nagyon szeretne már futballozni, de még nem lehet, ráadásul a döntés nem a ligák kezében van, hanem a járványügyi szakemberekében és a kormányokéban

A német labdarúgóliga, a DFL csütörtöki ülésén nem határozott meg pontos dátumot a folytatásra. A spanyoloknál rendelkezés született arról, hogy minden játékost tesztelni kell kedden. Körbenéztünk, mi a helyzet a bajnokságok folytatását illetően a legerősebb európai bajnokságokban.

A spanyolok minden játékost tesztelnek
Thomas Müllert, a Bayern München játékosát edzi Hans-Dieter Flick mester
Fotó: AFP/DPA/Sven Simon/Frank Hoerm

Angliában a Premier League csapatai a múlt héten tanácskoztak. Minden érdekelt elkötelezett a folytatás mellett, de hogy mikor lehet játszani, arra vonatkozóan nincsen biztos dátum. A legkorábbi időpont június eleje, de a döntés nem a klubok, a liga vagy akár a szövetség kezében van, hanem a kormányéban. Mindegyik országra igaz: az érvényben lévő rendszabályok meghatározzák, hogy maximum hány fős rendezvényeket lehet tartani. Egy élvonalbeli profi labdarúgó-mérkőzés – a német liga, a DFL számítása szerint – legalább háromszáz fős, beleértve a televíziós közvetítést lebonyolítókat és a VAR-személyzetet is. Noha ez a szám kicsit magasnak tűnik, biztosan jóval száz fölött van.

A Bundesligában már készülnek a folytatásra, s a Borussia Dortmund példáját követve a legtöbb élvonalbeli csapat már edzésbe állt. Ez egyelőre kisebb, legfeljebb ötös csoportokban való foglalkozást jelent. Tegnap tanácskozást tartott a Bundesliga 1 és a Bundesliga 2 összesen 36 csapata, de nem állapodtak meg pontos dátumról. Ahhoz ugyanis tudni kellene, hogy a szövetségi tartományok, a Bundeslandok milyen általános szabályokat léptetnek életbe, várhatóan április 30-tól. Érdemes tudni, hogy a szövetségi köztársaságban a 16 tartomány külön, maga rendelkezik a veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedésekről. A DFL, a német labdarúgóliga ugyanakkor aktív: nemrégiben 31 pontból álló utasítássort küldött meg a kluboknak, amelyekben szerepelt például, hogy mindenütt tesztelni kell a játékosokat, az öltözőket csak kis létszámmal lehet egyszerre igénybe venni, s kerülni kell a közös étkezéseket.

A spanyolok is visszatérnének a zárt kapus meccsekkel a bajnoksághoz, az edzések kezdetének elképzelhető dátuma május 4. vagy május 11. Előtte minden játékost tesztelnek, mégpedig jövő kedden. Ebben állapodtak meg az élvonalbeli csapatok orvosai és a liga bevonásával tartott egyeztetésen.

Az olaszok szeretnének minél hamarabb játszani, de a június eleji újrakezdés a legvalószínűbb. Az ottani korlátozásokat (várhatóan) május 3-án enyhítik, de ez nem jelenti azt, hogy a csapatok az általuk tervezett dátumtól, május negyedikétől tréningezhetnének. Noha a Serie A minden klubja szeretné befejezni a bajnokságot a június–júliusi időszakban, hét egyesület, köztük olyan tekintélyes klubok, mint a Sampdoria, a Bologna vagy a Torino, néhány napja deklarálta, hogy túl korainak tartja az edzések megkezdését. Adriano Galliani, a Milan korábbi ügyvezetője, az olasz futball egyik emblematikus alakja (jelenleg a Monza ügyvezetője) úgy véli, a legnagyobb európai klubok egy része csődközeli állapotba kerülhet
az elmaradt bevételek miatt.

A franciáknál április 10-én tartott online tanácskozást a liga (LPF), a tervek szerint június 17-én folytatódna a szezon, s így reális, hogy be is tudják azt fejezni július végéig.

Ez utóbbi igazodik az Európai Klubok Szervezete és az UEFA legutóbbi megegyezéséhez, amely szerint a bajnokságokat mindenhol befejeznék július végéig, augusztus pedig rendelkezésre állna a nemzetközi kupasorozatok zárására. Apró megjegyzés: akad olyan ország, például Franciaország, ahol augusztus végére már az új szezon rajtját tervezik.

Törökországba költözik a román futball


A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) és a profiliga (LPF) tervei szerint az élvonal csapatai Antalyában fejezhetik be a bajnokságot. A Gazeta Sporturilor című sportnapilap beszámolója szerint a csapatok két-három héten belül különgépekkel Törökországba utaznak, és két hónapig, július végéig maradnak ott. Előbb egy felkészülési időszakra kerül sor az elmúlt hetek hosszú kihagyása miatt, majd háromnaponta következnek a mérkőzések, amelyeket a román televízió-társaságok közvetítenek. Elővigyázatosságból minden küldöttség minden tagja egyedül lakik majd szállodai szobájában, és mivel az üdülőterületen a világjárvány miatt csak kevesen tartózkodnak, a fertőzés kockázata nagyon alacsony. A futballistákat indulás előtt és Törökországban is tesztelik majd koronavírusra. A szállásköltség, az utazás, és a stadionok bérlése összesen nagyjából kétmillió euróba kerül. Az összeget a profiliga fedezné, majd később a televíziós közvetítések jogdíjából visszakapná. A Török Labdarúgó-szövetség is ugyanezt tervezi, az élvonal összes csapatát két hónapra Antalyába költöztetné, és ott fejezné be a bajnokságot, így a románoknak nehéz dolguk lesz, ha megfelelő stadionokat akarnak találni.
(AD)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom