Sport

A férfi kézilabda-válogatott kijutott a vb-re, a női pedig az Eb-re

A magyar férfi kézilabda-válogatott kijutott a jövő januári, egyiptomi világbajnokságra, a női csapat pedig a decemberi, dán-norvég közös rendezésű Európa-bajnokságra, miután az európai szövetség (EHF) pénteken törölte a két selejtezősorozat hátralévő mérkőzéseit a koronavírus-járvány miatt.

A férfi kézilabda-válogatott kijutott a vb-re, a női pedig az Eb-re
Bánhidi Bence, a magyar kézilabda-válogatott sztárja
Fotó: Andreas HILLERGREN/AFP

A férfi válogatott egy oda-visszavágós párharc során Bosznia-Hercegovinával találkozott volna, míg a magyar női csapat Montenegró ellen kétszer, Litvánia és Olaszország ellen egy-egy alkalommal lépett volna pályára.

Az EHF mindkét szakág esetében a legutóbbi Európa-bajnokság végeredményét vette alapul a továbbjutók megállapításánál. Ezek alapján a férfiaknál Szlovénia, Németország, Portugália, Svédország, Ausztria, Magyarország, Fehéroroszország, Izland, Csehország és Franciaország jutott ki az észak-afrikai tornára. Spanyolország, Horvátország, Norvégia, Dánia és a házigazdák válogatottja már eddig is biztos résztvevőnek számított.

A nőknél Franciaország, Oroszország, Hollandia, Románia, Svédország, Magyarország, Montenegró, Németország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia, Lengyelország, Csehország és Horvátország csatlakozott a házigazda Norvégia és Dánia csapatához. Az Európa-bajnokság sorsolását június 18-án Bécsben tartják.

A női olimpiai selejtezőtornák - amelyek egyikén, győri helyszínnel a magyarok is érdekeltek - új időpontjait egyelőre nem határozták meg, csak az tűnik biztosnak, hogy ezekre jövő tavasszal kerül sor. A végső döntést a nemzetközi szövetség (IHF) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mondja majd ki.

Némileg módosul a 2022-es férfi Európa-bajnokság selejtezőinek menetrendje is, ezen azonban a magyarok nem érintettek, mivel a szlovákokkal együtt rendezői lesznek a tornának.

Horváth Gabriella, a magyar szövetség főtitkára, az EHF végrehajtó bizottságának tagja a Kossuth Rádiónak elmondta, komoly előkészületek, koordinációs egyeztetések előzték meg a határozatokat, a tagok csaknem ötszáz oldalt kaptak az elmúlt napokban, ezek is elősegítették a döntések meghozatalát.

A válogatottak selejtezői kapcsán leszögezte, egyáltalán nincs rá lehetőség, hogy ezeket a mérkőzéseket át lehessen vinni a következő szezonra, a nemzeti versenynaptárak telítettsége miatt ezt esélytelennek látta az EHF. 

„Ez nyilván nagyon rosszul érinti a nemzeti szövetségeket, hiszen nagyon kevés esélyük van, hogy szerepeltessék a csapataikat, és megmutassák azokat a közönségnek” - ismerte el.

A férfi Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszának törléséről elmondta, mára teljesen bizonyossá vált, hogy ezeket a meccseket a nyár folyamán nem lehet megrendezni, a meglévő nemzetközi versenynaptárba pedig szinte lehetetlen beilleszteni még több mérkőzést. Mint rávilágított, több országban is a létszámbővítés mellett döntöttek a szövetségek a bajnokságok félbeszakítása és törlése után, vagyis ezeken a helyeken az eddigieknél több meccset kell majd rendezni a következő idényben.

„Tudjuk, hogy olyan döntéseket is hozni kellett, amelyeknek vannak vesztesei. A Szeged sajnos vesztese lett a koronavírusos helyzetnek, amit természetesen magyarként borzasztóan sajnálok, és biztosan így van vele az egész szövetségünk. Nagyon megérdemelték volna, hogy játszhassanak a negyeddöntőben, de a mostani helyzetben sajnos ez nem lehetséges” - ismerte el Horváth Gabriella.

A Telekom Veszprém bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe

A Telekom Veszprém bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, mivel az európai szövetség (EHF) végrehajtó bizottsága pénteken törölte az egyenes kieséses szakaszt.

A férfi BL a csoportkör után, a rájátszás első fordulója előtt szakadt félbe a koronavírus-járvány miatt. A negyeddöntőbe jutásért a Veszprém a lengyel Orlen Wisla Plock, a MOL-Pick Szeged pedig a címvédő északmacedón Vardar Szkopje csapatával találkozott volna, majd továbbjutás esetén a negyeddöntőben a két magyar együttes egymással játszott volna.

A jelenlegi tervek szerint a négyes döntőt december 28-29-én rendezik Kölnben a két csoport első két-két helyezettje, vagyis a spanyol Barcelona, a francia Paris Saint-Germain, a német THW Kiel és a Telekom Veszprém részvételével. A többi csapat számára véget ért a BL-szezon.

Az EHF a világjárvány miatt júniusra tervezett összes mérkőzését törölte. Közleménye szerint a férfi BL egyenes kieséses szakaszának két fordulóját a sűrű versenynaptár, valamint az EHF új média és marketing megállapodásai miatt nem lehet ősszel megrendezni.

A női Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjének céldátuma nem változott, az európai szövetség továbbra is úgy tervezi, hogy a tornára szeptember 5-6-án kerül sor. Jelenleg vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a negyeddöntőket meg lehet-e rendezni szeptember 3-án. Amennyiben a szeptemberi időpont nem tartható, akkor októberre halasztják a tornát, a negyeddöntőket törlik, a négyes döntőben pedig a két csoport első két-két helyezettje, vagyis a címvédő Győri Audi ETO KC, a francia Metz HB és Brest Bretagne, valamint a dán Esbjerg HB léphet pályára.

A férfi EHF Kupát - amelyben a Grundfos Tatabánya KC szerepelt - törölték, a hátralévő csoportmérkőzéseket, a negyeddöntőket és a négyes döntőt sem rendezik meg. Ugyancsak végeredmény nélkül befejezettnek nyilvánították a női EHF Kupát - amelyben még versenyben volt a címvédő Siófok KC -, illetve a férfi és a női Challenge Kupát.

Az EHF a döntéseit olyan kormányzati intézkedésekkel indokolta, mint például az utazási korlátozások és a jelentős tömeget vonzó események tilalma. Az európai szövetség célja, hogy az évadot a „lehető legjobb módon” fejezzék be, de ez ne legyen rossz hatással a következő idény kezdetére.

Kapcsolódó írásaink