Sport

Hölle Martin: Itthon biztonságosabb

Lovassport. A járvány miatt a világbajnok nem edzhet a lovaival

Nem utazhatott el a járvány miatt a lovaihoz Hollandiába az ötszörös fogathajtó világbajnok Hölle Martin, aki a közelmúltban a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült, de az aranybevonatú keresztet majd később veheti át Áder János köztársasági elnöktől.

Hölle Martin: Itthon biztonságosabb
Az idő nem sürgeti a lovaitól elszakított világbajnokot
Fotó: MH/Horváth Krisztina

– Gratulálok a kitüntetéshez!

– Köszönöm. Levélben értesítettek az elismerésről, de a járvány miatt a díjátadó ünnepség már­cius 15-én elmaradt. Úgy tudom, ha a helyzet javul, akkor augusztus 20-án vehetem át a köztársasági elnök úrtól. Mindenesetre büszke vagyok arra, hogy huszonkét évesen ilyen magas kitüntetésben részesültem.

– A korlátozott kijárási tilalom a lovaira is vonatkozik?

– Szerencsére nem, de a lovaim Hollandiában vannak, én pedig itthon, Újhartyánban, mert a járvány miatt nem utazhattam el. A lovaim­mal az edzőm, Claudio Fumagalli foglakozik. Ugyanúgy gyakorolják a díj-, az akadály- és a maratonhajtást, mint máskor, de kisebb intenzitással. Hollandiában június végéig, Németországban pedig augusztus végéig minden fogathajtó verseny elmarad.

– Mikor utazhat, mikor veheti át a gyeplőt az edzőjétől?

– Már megtehetném, de még nem lenne biztonságos az utazás. Kiérkezésem után pedig két hétig karanténban kellene lennem. Ráadásul Hollandiában sokkal súlyosabb a helyzet, mert a holland kormány későn vezette be a szigorú kijárási tilalmat. Már több mint kétezer halálos áldozata van ott a koronavírusnak. Itthon biztonságosabb. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az idő nem sürget, idén kettesfogat-hajtásban nem rendeznek vb-t.

– Mivel tölti a megnövekedett szabadidejét Újhartyánban?

– A szüleim családi vállalkozásában segítek, amely a turizmusra épül, így nagyon nehéz helyzetben vagyunk. Az állami segítséggel reméljük, sikerül átvészelni ezt a veszteséges időszakot. Befejeztem a Budapesti Corvinus Egyetemen a tanulmányaimat, viszont a diplomamunkámmal még adós vagyok. Most erre is jut időm. De már alig várom, hogy újra gyeplő legyen a kezembe. Mert idén új lovakat kell kipróbálni, beépíteni a fogatomba, hogy jövőre megvédjem a világbajnoki címemet Hollandiában.

Kapcsolódó írásaink

Hölle újfent a csúcson

ĀLovassport. A világbajnokság házigazdáinak szomorúságára tovább tart a magyar dominancia kettesfogathajtásban – Fiatal versenyzőink csapatban is megvédték elsőségüket