Sport

Akár 70 százalékkal is csökkenthetik a focisták fizetését a magyar klubok

A labdarúgásban és a többi látvány-csapatsportágban egyoldalúan csökkenthetik a klubok a játékosok és a szakemberek fizetését a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet idejére - derül ki a Magyar Közlönyben szerdán közzétett kormányrendeletből.

Akár 70 százalékkal is csökkenthetik a focisták fizetését a magyar klubok
Akár egyoldalúan is csökkenthetik az élvonalbeli klubok a futballisták fizetését a veszélyhelyzet alatt
Fotó: MTI/Czagány Balázs

A rendelet alapján az MLSZ által kiírt versenyrendszerben résztvevő klubok egyoldalúan legfeljebb 70 százalékkal csökkenthetik a sportolók és a szakemberek béreit a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Az egyesületek a többi látvány-csapatsportágban is csökkenthetik a fizetéseket, ám a futballal ellentétben ezen sportágak esetében nincs meghatározva a csökkentés maximális mértéke.

Az NB I-ben szereplő futballklubok közül a Ferencvárosi TC játékosai a bérük 20 százalékáról mondtak le. Szintén 20 százalékos fizetéscsökkentésben állapodott meg labdarúgóival a Zalaegerszegi TE vezetősége, és ugyanekkora mértékben csökkent a MOL Fehérvár FC játékosainak keresete. A Diósgyőri VTK-nál 30 százalékos bércsökkentést jelentettek be.

Több élvonalbeli kézilabdacsapatnál is fizetéscsökkentésről döntöttek: a férfiaknál a MOL Pick Szeged és a Telekom Veszprém játékosai egyaránt 25 százalékkal csökkentett bért kapnak, míg Balatonfüreden 40 százalékkal lesz kevesebb a sportolók fizetése.

A női mezőnyben a Dunaújvárosnál a felére csökkentették a béreket, a Debreceni VSC-nél pedig 30 százalékos fizetéscsökkentésről egyeztek meg.

Kapcsolódó írásaink