Sport

Ráhajt a harmadik aranyra a kenyai David Rudisha

Atlétika. Egy súlyos karambol térítette vissza a helyes útra a 800 méteres síkfutás kétszeres olimpiai bajnokát

Két év kihagyás után visszatért a 31 éves kenyai David Rudisha azzal a céllal, hogy 2012 és 2016 után harmadszor is megnyerje a klasszikus futószámot, a 800 métert az olimpián. A BBC cikke szerint nagyon mély gödörből kapaszkodott ki a világcsúcstartó futó.

Ráhajt a harmadik aranyra a kenyai David Rudisha
A riói olimpia 800 méteres döntőjének céljában a győztes, David Rudisha
Fotó: AFP/Franck Fife

Másodszor „született meg” a kenyai futókirály tavaly augusztusban, amikor David Rudisha otthonába, Kilgorisba utazva, ötórás vezetés után, autójával egy busszal ütközött. A gépkocsi teljesen összeroncsolódott, de az atléta sértetlenül mászott ki belőle. „Ez a karambol nagy hatással volt rám. Csoda volt, hogy életben maradtam. Éreztem, Isten még mindig szeret. Úgy gondoltam, kaptam egy újabb esélyt arra, hogy rendbe tegyem az életemet. Az elmúlt két évben sérülések miatt távol kerültem az atlétikai pályától. Rá­adásul elváltam a feleségemtől, és elveszítettem apámat, aki példaképem, mentorom volt. Apám is atléta volt, az 1968-as olimpián a 4×400-as váltó tagjaként ezüstérmes lett, s gyerekkoromban olyan akartam lenni, mint ő. Mindez nagyon megviselt” – nyilatkozta Rudisha, aki korábban a gondok, problémák előtt a szórakozásba menekült.

A karambol után azonban „felállt a padlóról”, újra elkezdett futni, ami nem volt könnyű, a kétéves kényszerszünet alatt tizenkét kilóval lett súlyosabb. „Az elmúlt években sok kudarcom volt, ezért nem akarom elsietni a visszatérést. A futók is emberek, nem gépek, a lábaink nem alkatrészek, amelyeket ki lehet cserélni. Ha testünk jelez, arra oda kell figyelni. Realista vagyok, tudom, hogy nehéz lesz a csúcsra visszajutni, de segít ebben a család, a barátok és az edzőm, Colm O’Connell.”

A sok kiváló kenyai futó közül Rudisha 2012-ben úgy lett világsztár, hogy 1:40.91 perces világcsúccsal nyerte a 800 métert a londoni olimpián, ami után Sebastien Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke azt mondta: „Usain Bolt jó volt, Rudisha viszont nagyszerű, a legkülönlegesebb futás volt, amit valaha láttam.” A kenyai atléta négy év múlva Rióban megvédte a címét, ezzel a negyedik futó lett, akinek ez 800-on sikerült. Most arra készül, hogy harmadszor is győzzön, ami eddig még senkinek sem sikerült. „Úgy érzem, még van bennem valami, még nem ürült ki teljesen a tartály. Az olimpia halasztása miatt nagyon fontos, hogy motivált maradjak, ami bevallom nem könnyű, hiszen a futókörben szinte már mindent elértem ” – nyilatkozta a 31 éves atléta, aki napjainkban a honlapján egyébként arra biztat: védekezzünk a koronavírus ellen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom