Sport

Biológiai bomba a lelátókon

Koronavírus. Öt sportesemény, amely sokak szerint berobbanthatta világszerte a járványt

Járványügyi szakértők egyöntetű álláspontja, nem lett volna szabad megengedni néhány top sportesemény megrendezését a járvány kirobbanása után. S főképp nem úgy, hogy tudták, a lelátókon több tízezer potenciális vírushordozó ülhet.

Biológiai bomba a lelátókon
Az Atalanta játékosai a BL-meccs végén megköszönték a szurkolók támogatását
Fotó: AFP/Giuseppe Maffia

Egyes országokban még emelkedőben a Covid-19-fertőzések és -halálesetek száma, másutt épp a napokban kezdik feloldani a kijárási korlátozást, de még hónapok telhetnek el, amíg életünk hasonlíthat a pandémia előtti időkre. A vírus több mint kétmillió embert támadott meg, s olyan országokban tombolt és tombol ma is, mint Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok. A nemzetközi média öt olyan népszerű sporteseményt is talált a februári–márciusi időszakban, amelyeket épp itt rendeztek, ráadásul óriási nézőközönség előtt. Nem túlzás ezeket egyfajta biológiai bombának titulálni.

Mintegy negyvenezer néző szorongott a milánói San Siro stadion lelátóján 2020. február 19-én az Atalanta-Valencia labdarúgó Bajnokok Ligája-mérkőzésen. A találkozót az olaszok nyerték 4–1-re, négyszer ölelkezhettek gólmámorban a taljánok a zsúfolásig telt nézőtéren. Ekkor a vírus már jelen volt Olaszországban, de Lombardia tartományban (az atalantaiak otthona, Bergamo itt található) csak a találkozó után két nappal diagnosztizálták az első megbetegedéseket, s további három nap múlva az első halálesetet.

„Ez a mérkőzés egy biológiai bomba volt, ami után a vírus terjedése rohamosan felgyorsult” – mondta Giorgio Gori, Bergamo polgármestere. Hasonlóan nyilatkozott Luca Lorini, a bergamói XXII. János pápáról elnevezett kórház intenzív osztályának vezetője: „Ha egyszer vége lesz mindennek és eljön a békeidő, megnyugtathatok mindenkit, megvizsgáljuk, hányan fertőződtek meg azok közül, aki ott voltak a BL-meccsen. De jelenleg vannak ennél fontosabb teendőink.”

Az angliai Twickenham stadionban március 7-én 81 ezer néző előtt rendezték meg a Hat Nemzet rögbi-bajnokságának Anglia–Wales találkozóját. A torna idején Boris Johnson brit miniszterelnök még nem volt fertőzött, őt csak április első hétvégéjén vitték a londoni St. Thomas kórházba. Érzékelte, s mondta is, veszélyes lehet a mérkőzés, ám a száz évnél is régebbre tekintő hagyományok miatt elképzelhetetlennek tűnt a zárt kapus találkozó. A meccsen ő és terhes felesége is jelen volt. Két hét múlva felfüggesztették a nemzetközi tornát, de addigra Nagy-Britannia- szerte éreztette a meccs a hatását.

A vírus melegágya volt Anglia második legnagyobb lovas versenye is, amelynek egy kisváros, Gloucestershire adott otthon március 10. és 13. között. A Cheltenham fesztiválon naponta hatvanezren szorongtak a lelátókon, a zárónapi (péntek, 13) Cheltenham Arany-kupa futamra hetvenezren voltak kíváncsiak. Aztán berobbant a járvány, négy nap múlva becsuktak a lóversenypályák, s leálltak a sportversenyek. Az egyik legnevesebb zsoké, a már visszavonult Tony McCoy egyenesen azt mondta a derbiről, „nagyon sok életet vesztettünk”.

Bár Spanyolországból egyre rosszabb hírek érkeztek a járvány terjedéséről, és a madridiak otthon már zárt kapus meccseket vívtak, mégis lejátszották a március 11-i Liverpool–Atletico Madrid labdarúgó BL-mérkőzést. A madridi csapat 3–2-es győzelmével záruló találkozó óta nagyon sokan gondolják, hogy az 52 ezer szurkoló (köztük 3 ezer spanyol, zömük a gócpontnak számító Madridból) jelentős szerepet játszott abban, hogy Angliában is elterjedt a kór. Matthew Ashton, Liverpool közegészségügyi vezetője szerint nagy hiba volt lejátszani a mérkőzést. A városban a meccs előtt még csupán tíz fertőzött volt, másnap már 300 regisztrált koronavírusos esetről tudtak. „Nem volt helyes döntés, de senki nem hozott szándékosan rossz döntéseket. A vezetők még nem értették meg a helyzet súlyosságát. Nem tudhatjuk pontosan, mekkora kárt okozott az a meccs, de biztosan szerepe volt a járvány fejlődésében”- nyilatkozta a Guardiannek.

Ugyanezen a napon, egy másik földrészen is volt egy olyan sportesemény, amely szerepet játszhatott abban, hogy az Egyesült Államokban is szétspriccelt a vírus. A Detroit Pistons férfi kosárlabda csapata játszott a Philadelphia 76ers együttesével. Húszezer ember előtt. Aznap már mindenki tudta, egy Utah Jazz-játékos, Rudy Gobert vírustesztje pozitív lett. Másnap, március 12-én felfüggesztették az észak-amerikai profi ligát. A vírus azonban köszönte szépen, már ott volt a nézők, sportolók szervezetében.

Kapcsolódó írásaink