Sport

Vírusmentes időkre vár

Vitorlázás. Még nem szállt vízre idén a világbajnok Litkey Farkas

A tavaszias idő ellenére edzés helyett csak nézheti a Balatont a négyszeres világbajnok vitorlázó, Litkey Farkas. A járvány miatt sorra maradnak el a versenyek, de a kenesei versenyző bízik abban, hogy legénységével idén tizennegyedszer is megnyerheti a Kékszalagot.

Vírusmentes időkre vár
A cél a tizennegyedik Kékszalag-trófea
Fotó: Facebook

­– Milyen az idő Balatonkenesén?

– Az idő ugyan tavaszias, de a korlátozott kijárási tilalom miatt késik a vízre szállás. Hatfős a csapatunk, egyénileg talán vitorlázhatnék, de annak nem sok haszna lenne. Képzelje, idén még nem vitorláztam, nem is tudom, mikor volt ilyen utoljára. Minden bizonytalan, senki sem tudja, mikor versenyezhetünk.

– Hol kezdte volna az idényt?

– Kínában, ahol a tőkesúlyos hajóosztályok világbajnokainak viadalát rendezték volna meg februárban, amelyre én is meghívást kaptam. Aztán márciusban elmaradt a mallorcai, majd a római verseny is a járvány miatt. Úgy terveztem, hogy indulok olasz csapattal a J24-es Európa-bajnokságon, de azt is törölték.

– Meg lehet ebből a sportágból élni Magyarországon?

– A versenyzésből nem, mert a vitorlázásban a viadalok pénzdíjai nem jelentősek, sokszor a kiadásokat sem fedezik. A versenyzés mellett vitorlások gyártásával, versenyek rendezésével és nyári táborok szervezésével is foglalkozunk, így hódolhatok a szenvedélyemnek. Mi elsősorban a dicsőségért küzdünk, sokszor nagyon nehéz körülmények között. Persze a szponzorok támogatása nélkül ezt sem tehetnénk magas színvonalon.

– Tizenháromszor nyerte meg a Kékszalag versenyt a Balatonon. Nyáron megdöntheti a rekordját?

­– Nagyon remélem. Minden attól függ, mikor ér véget a járvány. A szövetség vezetése nagyon elszánt, a hagyományos júliusi időpont helyett szeptemberben rendezné meg a Kékszalagot. Ha július elején elkezdhetnénk az edzéseket a csapattal, akkor két hónap elég lenne a felkészülésre. A legutóbbi két viadalon is versenyben voltunk az elsőségért, de másodikak és harmadikak lettünk. Bízom abban, hogy végre újra nyerhetünk.

Kapcsolódó írásaink