Sport

A szennyezett hús ismert meséje

Motorsport. Doppingeltiltás a versenyszünetben

A gyorsasági motorosok körében szokatlan doppingeset történt, az olasz Andrea Iannone szervezetében szteroidszármazékot találtak egy tavaly novemberi doppingvizsgálaton. Olyan tiltott szert, amelyik erre a sportágra nagyon nem jellemző.

A szennyezett hús ismert meséje
Andrea Iannone
Fotó: AFP

Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy azt mondjuk, a harmincéves olasz versenyző aligha tölti ki tizennyolc hónapos, 2021. június 16-ig tartó doppingeltiltását. Különösen, hogy a klubja, az Aprilia ügyvezetője máris leszögezte, Andrea Iannone (képünkön) teljesen jóhiszemű versenyző, aki nem tett semmi rosszat, csupán olyan állat húsát fogyasztotta, amely korábban hormonkészítményeket kapott. Ez lesz a védekezésük alapköve a nemzetközi Sportdöntőbíróságon, ahol a gyorsasági motoros napokon belül fellebbezni fog. És mivel a svájci hivatalban az ügyesen védekező, doppingvizsgálaton elbukott élsportolókat újabban rendre felmentik – mondván, nem tehetnek a teszteredményről, hiszen szennyezett ételt fogyasztottak – a MotoGP királykategóriájában tavaly tizenhatodik olasz sportolót sem éri vélhetően nagy kár. Különösen, hogy egyelőre a szezon el se kezdődött a koronavírus-járvány miatti verseny- és edzéskorlátozások miatt.

Hogy akkor miért futott bele a Nemzetközi Motorsport Szövetség csaknem négy hónapos vacakolás után a felesleges eltiltásba, nem világos. Különösen, hogy az Aprilia ügyvezetője, Massimo Rivola szerint azt a szövetségi döntéshozók is elfogadták, hogy Iannone nem készakarva evett szteroidtartalmú (konkrétan drosztanolon-) húst.

„Értelmetlen a kiszabott büntetés. A bírák saját indokai alapján Andreát fel kellett volna menteni, mint más sportolókkal tették, akik hasonlóan jártak szennyezett étkekkel” – mondta Rivola.

Andrea Iannone nem tartozik ugyan a legeredményesebb gyorsasági motorversenyzők közé, a legjobb szezonja 2015-ben volt, amikor ötödik helyen végzett, s összesen egyszer nyert a legnagyobbak közt futamot, 2016-ban az Osztrák Nagydíjat, de meglehetősen népszerű a sportágon belül. Instagram oldalát másfél milliónál is többen követik. Mivel nagyon vagányul vezet (ki nem?), rendre olyan becenevekkel illetik, mint őrült vagy mániákus. Jó versenyzőtípus, nem véletlen, hogy az Apriliánál is kedvelik őt. Igaz, a Maláj Nagydíjat követően – amikor a doppingesete miatt felfüggesztette versenyzési engedélyét a szövetség – istállója a korábbi tesztpilótát, Breadly Smith-t jelölte a helyére. Azt pedig talán vele nem teszik meg, hogy visszacserélik őt a vélhetően tisztára mosott Iannonéra.

Kapcsolódó írásaink