Sport

A Bundesliga merész tervei

Labdarúgás. Az angolok még nem tudják, mikor folytatódhat a Premier League, az olaszok abban reménykednek, hogy hét hét múlva már bajnokit játszhatnak

A helyzethez méltatlan viccelődéssel megállapíthatnánk, hogy a világ futballjában egyelőre csak a bizonytalanság biztos – de igyekszik mindenki az egyébként kétségbeejtő helyzetet valamelyest normalizálni. Összefoglaló az európai futball helyzetéről.

A Bundesliga merész tervei
Erling Håland, a 19 éves norvég válogatott focista is azok közé tartozik, aki újra megkezdte a tréningeket a Borussia Dortmund edzőpályáján
Fotó: AFP/Sportphoto/Ralf Ibing

A több országot átfogó tornákkal, sorozatokkal a legnehezebb a helyzet, hiszen ott nem elég egy ország egészségügyi helyzetére figyelemmel lenni. A FIFA és az UEFA folyamatosan monitorozza a helyzetet, s megállapíthatjuk, hogy eleinte nem tudták vagy nem akarták a megfelelő léptéket megjelölni a problémára. Ma már tudjuk, hogy a kezdeti helyzetelemzések tévesek voltak, a márciusról június elejére halasztott Nemzetek Ligája-helyosztókat (másképpen: Eb-pótselejtezőket), köztük a Bulgária–Magyarország találkozót nem fogják tudni lejátszani szeptember előtt. Szerdán eldőlt, hogy az az ábránd is hiú volt, hogy a nagy ligák május elejétől – nézők nélkül – egytől egyig visszatérnek a régi kerékvágásba, s ezekkel párhuzamosan a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát június végéig befejezik.

Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke nemrégiben azt mondta, hogy az általa vezetett szövetség kész arra, hogy kitolja a 2019–2020-as idény végét akár augusztusra, de mindenképpen be akarja fejezni a mostani két kupasorozatot. Ennek nyilvánvaló oka, hogy az érvényes nemzetközi szerződések, azok közül is kiemelten a televí­ziós szerződések nem teljesítése óriási anyagi problémát okozna az UEFA-nak és az érintett kluboknak egy­aránt. (Ennek nem mond ellent az sem, hogy szerdán „meghatározatlan időre” felfüggesztették a BL-t és az Európa-ligát.)

A Premier League-ben szerdán is tárgyaltak az illetékesek, de csak arra az egyébként evidenciaként kezelhető megállapításra jutottak, hogy „csak akkor folytatják a sorozatokat, ha az abszolút biztonságos lesz”. Ma tárgyalnak ismét a klubok képviselői, állítólag olyan fontos kérdések is terítékre kerülnek, mint a játékosfizetések csökkentése és a szezon befejezésének lehetősége.

A húsz csapatból tizennégy igenje annulálhatja a teljes idényt – a Liverpool FC nagy bánatára. A szezont egyelőre április 30-ig függesztették fel, de szinte biztosra vehető, hogy május elsejével sem tudnak majd játszani. Az Egyesült Államokban a járvány csúcspontjának májust–júniust jósolják.

Olaszországban nagyon optimisták voltak azok az elképzelések, amelyek egy május eleji újrakezdést vizionáltak. Mint ismert, korábban a Napoli és a Lazio elnöke is tréningbe fogta volna a játékosait, utóbbi, Claudio Lotito aztán a közfelháborodás miatt elállt ettől. Szerdán a kormány úgy döntött, április 13-ig megtiltja az edzéseket, illetve az edzőközpontok használatát. Ez nem jelenti azt, hogy a következő naptól lehet, előtte újra értékelik majd a helyzetet. Ugyanakkor Gabriele Gravina, az Olasz Labdarúgó-szövetség, a FIGC elnöke nagyon mélyen hisz abban, hogy május 20-án folytathatják a bajnokságot. Mint mondta, az első számú cél a Serie A befejezése, s ha marad idő, szeretnék lezárni a kupasorozatot is.

Spanyolországban továbbra sem látszik, mikor javul a helyzet annyira, hogy futballozni lehessen. Az első lépés ott is a zárt kapus mérkőzések lejátszása lesz, így képzelhető csak el, hogy a nyáron befejezzék a 2019–2020-as idényt. Az AS nevű madridi sportnapilap jóslata szerint ősz előtt szinte biztosan nem térhetnek vissza szurkolók a stadionokba.

Németországban két Ruhr-vidéki klub, a Borussia Dortmund és a Schalke 04 edzésbe állt az edzőközpontjában, ügyelve arra, hogy a játékosok az orvosok által előírt távolságot betartsák. Csak egyéni gyakorlatokat végeznek a futballisták, mind a páros gyakorlatok, mind az egymás közötti játék, kétkapuzás hiányzik a programból. A Kicker sportmagazin a napokban merész tervekről számolt be: a németek azt tervezik, hogy május első hétvégéjétől folytatják a bajnokságot a Bundesliga két osztályában.

Kapcsolódó írásaink

A tánctanár, akivel szárnyaltak a Sasok

ĀLabdarúgás. Az SL Benfica magyarjainak története Hertzka Lipóttól a rekorder Biri Jánoson és a többi bajnokcsináló edzőn át a tragikus sorsú Fehér Miklósig