Sport

Előnyükre válhat a halasztás

Atlétika. Pars Krisztián az ötödik, Halász Bence az első olimpiájára folytatja a felkészülést Szombathelyen

A szombathelyi Dobó SE két kalapácsvetője is készül az elhalasztott tokiói olimpiára. A 22 éves világbajnoki bronzérmes Halász Bencét és a 38 éves olimpiai bajnok Pars Krisztiánt telefonon értük utol.

Előnyükre válhat a halasztás
Pars Krisztián (balra) időt nyert arra, hogy megdobja az olimpiai szintet. Halász Bence (jobbra) jól haladt a felkészüléssel, de tudja, ő egyre csak érettebb lesz
Fotó: MH/Hegedüs Róbert, AFP/Michael

 – Hogyan érintette, hogy egy évvel elhalasztották az olimpiát?

Pars Krisztián: Sírva-nevetve fogadtam a bejelentést a halasztásról. Egyrészt szomorú voltam, hogy a világ sportolóinak legnagyobb eseménye elmarad, másrészt pedig haladékot kaptam. A bal térdemet tavaly októberben műtötte Hangody László professzor, s jelenleg nyolcvanszázalékos állapotban van. A téli dobóbajnokságon 73,20 méteres eredményt értem el. Ha nincs halasztás, akkor gyorsítani kellett volna a terhelést, mert június köze­péig meg kellett volna dobnom a 77,5 méteres olimpiai szintet. Így viszont most van időm, nem kell siettetnem a formába hozást. Arra nem is gondoltam, hogy abbahagyjam, kárba veszett volna az elmúlt négy év.

Halász Bence: Először bántott a halasztás, hiszen gőzerővel készültem edzőmmel, Németh Zsolttal pályafutásom első olimpiájára. A tavalyi jól sikerült világbajnokság óta legtöbbször úgy keltem fel és feküdtem le, hogy Tokióra gondoltam. Aztán, átgondolva ezt a helyzetet, arra jöttem rá, hogy számomra még hasznos is lehet. Mert a kalapácsvetés nem a tinédzserek sportja, egy év múlva még felkészültebb lehetek.

- Miként viselik el a kijárási korlátozást?

P. K.: Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a Dobó SE-nek saját pályája van, ahol szűk körben, biztonságosan tudunk edzeni. Vigyázunk egymásra, edzés előtt és után is fertőtlenítős vízben mosunk kezet, s betartjuk a két méteres távolságot. Én most naponta még csak egyszer edzek.

H. B.: A napi két edzés mellett most többet vagyok otthon. Ez jó, mert így többet pihenhetek. Már újra megnéztem a kedvenc filmjeimet a neten. Meg aztán tanulhatok is, az ELTE sport- és rekreációszervezés szakát végzem.

- Hogyan és milyen céllal folytatják az edzéseket?

P. K.: A jól sikerült műtét után nagy odafigyeléssel folytatom a tréningeket, nehogy újra megsérüljek. Sajnos a járvány nem csitul, pedig jó lenne, ha legalább augusztus végén az Európa-bajnokságot meg tudnák rendezni Párizsban. Persze számomra, s az egész világ számára most a legfontosabb az egészség.

H. B.: Az olimpia halasztása és a nemzetközi versenyek elmaradása miatt jelentősen megváltozik a felkészülésem. Edzek folyamatosan, de a formába hozás majd csak akkor jöhet szóba, ha eldől, mikor kezdődhet el végre a szabadtéri szezon. Egyelőre csak törlésekről hallottam. Már alig várom, hogy újra átérezzem a versenyek izgalmát, sikerét, amiért naponta keményen dolgozom.

Kapcsolódó írásaink