Sport

Dominó-elv

Olimpia. A szervezőbizottság megtartaná az önkénteseket, viszont kész visszaadni a megvett sportbelépők árát

Azután, hogy hétfőn bejelentették, a tokiói nyári olimpiai játékok 2021. július 23-án kezdődnek – a járvány miatt egy nap híján egy évvel halasztódnak –, sorra teszik közzé a nemzetközi sportszövetségek saját világversenyeik új időpontjait.

Dominó-elv
A japán fővárosban újraindultak az olimpiai megnyitóig visszaszámláló órák
Fotó: AFP/Philip Fong

Japánban ismét járnak a tokiói olimpiáig hátra lévő időt szám­láló órák, amelyeket a múlt héten leállítottak, miután döntés született a halasztásról. Akkor épp 122 napot jeleztek e berendezések. A visszaszámlálás most 479 napról újraindult a helyiek által sokat fotózott Olimpiai Stadion előtti és a többi fővárosi olimpiai órán. „Hiszek benne, hogy az olimpiának nagy történelmi jelentősége lesz” – mondta az új dátum bejelentésekor Mori Josiro, a szervezőbizottság elnöke, emlékeztetve rá: nincs garancia arra, hogy a koronavírus-járvány egy év múlva teljes kontroll alatt lesz, vagy megszűnik. „Imádkozunk, és hiszem, hogy valaki meghallgatja az imáinkat” – tette hozzá.

Ami a 2020-as olimpiai versenyekre Japánban értékesített 4,4 mil-­lió belépőjegyet illeti – az Inside­the­games.biz oldal összefoglalója szerint –, a jegyek egy év múlva is érvényesek, de felkínálják a visszavásárlás lehetőségét is (a további értékesítést felfüggesztették). Az önkénteseket szeretnék megtartani, a kiválasztott nyolcvanezer embertől azt kérték, a lehető leggyorsabban erősítsék meg: az új időpontban is rendelkezésre állnak-e. Hasonlóan járnak el az olimpiai láng váltófutására kiválasztottakkal is. Azok, akik az idei stafétában részt vettek volna, előnyt élveznek jövőre is.

Muto Tosiro, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója elmondta, elkezdték az egyeztetéseket az olimpiai helyszínekkel. „Sok helyszín még nem jutott el a döntésig, ezekkel tárgyalnunk kell. Amennyiben cserére kényszerülünk, az eredményezhet változást a versenyek menetrendjében is. Én magam úgy vélem, jelentős módosítások nem lesznek a részletes programban.”

A szponzori szerződésekkel kapcsolatban a BBC már egy hete, a halasztás bejelentésekor azt írta, valamennyi jelentős partner kész továbbra is támogatni az ötkarikás játékokat és újratárgyalni a szerződéseket.

Az olimpia nagy sportágai közül azonnal reagált az új dátumra az atléták és a vizes sportok nemzetközi szövetsége: 2021-es vb-iket elhalasztják. A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség viszont csak két nappal csúsztatja el a csengtui nyári Universiadét, hogy az olimpikonok - ha akarnak - átérjenek Tokióból.

Röviden
 

Kapás Boglárka világbajnok úszó is megfertőződött a koronavírussal. A sportoló tegnap a közösségimédia-oldalain jelentette be, a második tesztje pozitív lett. „Jelenleg két hétig karanténban vagyok itthon, egyelőre jól érzem magam, semmilyen tünetet nem érzek” – mondta Kapás, aki egyúttal felhívta a figyelmet a védekezés és az otthonmaradás fontosságára. Kapáson kívül a vb-bronzérmes Kozma Dominik is elárulta az M1 csatornán, hogy pozitív lett a tesztje, egyes sajtóhírek szerint már nyolc magyar úszó és egy edző érintett a koronavírus-járványban.

Cristiano Ronaldo eladására kényszerülhet az olasz bajnokcsapat, a Juventus, írta az Il Messaggero. A portugál labdarúgó beleegyezett az évi nettó 31 millió eurós bére átmeneti csökkentésébe, de a torinói klubnak, meglehet, szüksége lesz arra a 70 millió euróra, amennyiért túladhat rajta.

Kapcsolódó írásaink