Sport

Tanulással tölti a karantént a gólerős válogatott hokis

Jégkorong. Sebők Balázs az észak-amerikai profi ligában játszana majd

Hazaérkezett Budapestre Sebők Balázs, a finn KalPa magyar válogatott jégkorongozója, aki tavaly sérülés miatt nem vehetett részt a világbajnokságon, idén pedig a járvány miatt elmaradt a vb. A 25 éves hokissal a jövőről is beszélgettünk.

Tanulással tölti a karantént a gólerős válogatott hokis
Sebők Balázs hosszabbított a finnekkel
Fotó: MH

­– Milyen a járványhelyzet Finnországban?

– Erről nincs pontos adatom, de a járvány miatt először nézők nélkül játszottunk, majd két hete a szövetség beszüntette a bajnokságot. Még egy forduló hiányzott az alapszakaszból. A csapatom, a KalPa a 9–10. helyen állt, így nem juthattunk volna be a hatcsapatos rájátszásba.

– Azaz nyugodtan készülhetett volna a világbajnokságra, ami viszont elmarad.

– Hát igen. Sajnálom, mert a csapatunknak esélye lehetett volna a feljutásra. De van a sportnál is fontosabb dolog, éspedig az emberek egészségének a védelme. Így is nagyon sok áldozata van a világon a koronavírusnak.

– Hogyan viseli el a bezártságot, a külföldről hazatértek kényszerű karanténját?

– Mivel hosszú és nagyon fárasztó volt a szezon, nem okoz problémát, hogy sokat pihenhetek. A párommal élek együtt, és a megnövekedett szabadidőmet tanulásra használom. Tavaly ugyanis elkezdtem egy nemzetközi egyetemen a mesterképzést sportmenedzser szakon.

– A tavalyi súlyos sérülése után teljesen meggyógyult?

– Igen, végig egészségesen játszottam a szezont a felfüggesztésig. S hogy nem is rosszul, azt jelzi, hogy a klubom szerződést hosszabbított.

– Továbbra is az a célja, hogy  az észak-amerikai profi ligában, az NHL-ben játszhasson?

– Igen, és remélem, hogy sikerülni is fog. Az orosz Kontinentális Jégkorong Ligától, a KHL-ből kaptam már ajánlatot, de arra gondoltam, jobb, ha inkább tovább fejlődöm az erős finn bajnokságban.

Nyáron fejeződhet be az NHL szezonja

Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) igazgatótanácsa úgy tervezi, hogy augusztus–szeptemberben befejeződhet a március 12-én a járvány miatt felfüggesztett 2019/20-as bajnokság. A tervek szerint a csapatok 12-15 mérkőzést játszanának az alapszakaszból és az azt követő rájátszásból. Amennyiben a bajnokságot sikerülne befejezni, egy hónap szünetet követően novemberben rajtolhatna a 2020/21-es szezon. A Colorado Avalanche bejelentette, hogy az egyik játékosa koronavírusos lett, de mire ez kiderült, már szinte teljesen meggyógyult. Ő a harmadik jégkorongozó, aki elkapta a koronavírust az NHL-ben, korábban két Ottawa Senators-játékosról derült ki, hogy fertőzöttek, de az ő nevüket sem hozta nyilvánosságra a csapatuk. (SM)

Kapcsolódó írásaink