Sport

Mocsai Lajos: Gyors megoldások kellettek

A Testnevelési Egyetem is zárva maradt

A Testnevelési Egyetemen a koronavírus-járvány hazai megjelenése óta rendkívül sok problémát kellett megoldani. A részletekről lapunk érdeklődésére Mocsai Lajos, az egyetem rektora válaszolt.

Mocsai Lajos: Gyors megoldások kellettek
Az oktatók és a diákok is jól vizsgáztak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Hol és mivel telt a napja?

– Reggel a jogi hiátus miatt intézkednem kellett arról, hogy az egyetem a továbbiakban se lehessen látogatható, miközben a távoktatás zavartalansága érdekében egyes, az üres tantermekben digitálisan órát adóknak és a bejáró kutatóknak e-mailben igazolásokat kellett adnom, hogy a kijárási korlátozás idején is bejárhassanak. Nemzetközi kapcsolatainkkal egyeztettem, írok egy tankönyvet, és készültem az elektronikus szenátusi ülésre, hamarosan számos nehéz témában kell döntéseket hozzunk. És köszönöm kérdését, zömmel itthonról dolgozom.

– Hogyan zajlik az oktatás? Az elméleti órák mellett mi lesz a közismerten magas számú gyakorlati órákkal?

– A parlamenti döntést követően egy hétvégénk volt arra, hogy kiürítsük a kollégiumot, csak az az egy kézen megszámolható hallgató maradhatott, akik a PhD-jüket írják, kutatniuk kell, és nincs hová menjenek. Leállítottuk az egyetem sportegyesületeit. A külföldi gyakorlati oktatásról, sítáborból hazaérkezőket karanténba kellett küldeni, a többi téli tábort töröltük. Az oktatókat kértem a tananyagok digitális felfrissítésére. Jelenleg közel kétszáz tanóra érhető el a diákok számára. Három tantermet átalakítottunk, ahonnét direkt digitális oktatás zajlik, olyan órák, amelyen a hallgatók távoli aktivitása megoldható. De komoly probléma a gyakorlati tudás átadása, megszerzése. Úszni, atletizálni, szertornázni nem lehet otthon. Kértem a kollégáimat, április 6-ig gondoljuk át a kérdéskört: mi legyen a félévvel, a kutatást igénylő szakdolgozatokkal, és azt is, hogyan oldjuk meg a nappali szakon a felvételiztetést, amelynek része a gyakorlati készségek bemutatása.

– Mint egykori élsportolónak, klub- és válogatott kézilabdaedzőnek mi a véleménye a tokiói olimpia elhalasztásáról?

– Más lehetőség szerintem nem volt... A rendkívüli helyzet és a világjárvány, túl a hatalmas veszteségeken, reményeim szerint nagyon sok mindenre megtanít minket. A Testnevelési Egyetem honlapján megjelent rektori nyílt levemben elmondtam a véleményemet erről.

Kapcsolódó írásaink