Sport

A Tour de France lehet az idei nyár sportszenzációja

Kerékpár. A francia sportminiszter asszony bízik benne, helyszíni nézők nélkül is lesz verseny

A nyári labdarúgó Európa-bajnokságot és a tokiói olimpiát már elhalasztották, a wimbledoni teniszbajnokságról a jövő héten döntenek – a Tour de France, a francia kerékpáros országúti körverseny megtartására van remény.

A Tour de France lehet az idei nyár sportszenzációja
A televíziós közvetítést több millióan követhetik a világ minden táján, biztonságban
Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A bukaresti születésű francia sportminiszter asszony, Roxana Mărăcineanu úgy véli, a Tour de France helyzete különleges a többi sporteseményhez képest, például gazdasági szempontból. A L’Équipe-nek, a francia sportnapilapnak adott interjúban arról beszélt, hogy a francia országúti körverseny gazdasági modelljének alapja nem a jegybevétel, hanem a televíziós jogok értékesítése. Ezért aztán elképzelhető, hogy a június 27. és július 19. közé tervezett versenyt meg tudják tartani a helyszíni nézők kizárásával, úgymond zárt kapuk mögött.

A miniszter asszony szerint továbbra is azt preferálják, hogy mindenki maradjon otthon, ugyanakkor egyáltalán nem lenne rossz, ha a nézők milliói követhetnék a versenyt, természetesen televízión keresztül. Az idei Tourt kizárólag francia színhelyekre tervezték.

Elemzők szerint abban az esetben, ha az egészségügyi szakértők bevonásával sikerül megteremteni a verseny biztonságos lebonyolításának a feltételeit (például a versenyzők és a stábok naponkénti tesztelésével), minden idők legnézettebb kerékpáros körversenye lehetne az idei Tour a televíziózás történetében, egyben a nyár legnézettebb sportversenye.

Az ötlet mindazonáltal szorul némi finomításra, olyan kérdések is feltehetők és felteendők, amelyeket – talán érthetően – a legfontosabb kerékpáros szakportálok nem érintenek. Ilyen kérdés, hogy az elmúlt évek rossz tapasztalata alapjány hogyan érinti a versenyt, illetve annak tisztaságát a doppingellenőrzés hiánya.

Más vélemények szerint amennyiben egy esetleges rövidebb távú halasztás biztonságosabbá tenné a lebonyolítást, elképzelhető a Tour eltolása augusztusra, de akár az is, hogy lerövidítik a távot, csökkentik a szakaszokat, így a verseny időtartamát.

A többi jelentős kerékpárverseny közül az idei Giro d’Italiát, amelynek első szakaszait Magyarországon rendezték volna meg, lefújták. A Vuelta España megrendezéséről még nincs döntés, a spanyolok számára különleges lenne az idei körverseny, hiszen a 2020-as a hetvenötödik Vuelta. A verseny egyébként a tervek szerint Hollandiában kezdődne augusztus 14-én.

Kapcsolódó írásaink