Sport

Újratervezés

Olimpia. Megszűnt a bizonytalanság, a legfontosabb döntés végül megszületett – a sportvilág szomorúan, de pozitívan reagált az ötkarikás játékok időpontjának módosítására

Hogy pontosan mikorra halasztják, még nem tudni, de hogy a Tokióba érkezett olimpiai láng és a Tokio2020 elnevezés – minden már legyártott kereskedelmi termékével – marad. Az ötkarikás játékok pedig vélhetően 2021 nyarára kerülnek. Hogy mennyire időszerű volt a világjárvány tombolása közepén elnapolni az olimpiai játékokat, azt jól jelzi a sportélet szereplői felől érkező támogatásdömping.

Újratervezés
Tokióban városszerte kint maradnak az olimpiai szimbólumok jövő nyárig
Fotó: AFP/Yomiur/Kunihiko Miura

Jól mondta a bejelentést követő órákban Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság volt és jelenlegi tiszteletbeli elnöke: a legfontosabb, hogy nem marad el, lesz olimpia, s bár ez többek pályafutásába talán már nem fér bele, de a sportolók java része fiatal és rugalmas.

Valóban, a világ jelenlegi járványügyi helyzetében az emberéletek mentése, a Földön lakók biztonsága előrébb való, mint az élsport. Ezt így gondolják maguk a sportolók és a sportszervezetek is. Amint megszűnt a tokiói olimpia megrendezése körüli bizonytalanság, úgy lepte el a világsajtót és a közmédiát a döntést üdvözlő megnyilvánulások sora. A sportéletben ugyanis mindenki tisztában volt vele, nem lenne igazságos a küzdelem olyanokkal, akik az országuk koronavírus-járvány miatt bevezetett karanténja idején jóval kevesebbet edzhettek másoknál. Miközben mindenki közel négy évet küzdött azért, hogy a lehető legjobbját nyújthassa Tokióban.

A világ vezető sportszervezetei villámgyorsan reagáltak a halasztásra, amelynek pontos idejét a NOB végrehajtó bizottsága hivatott eldönteni és bejelenteni.

Sarah Hirshland, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának ügyvezetője nyílt levelében azt írta, bár mindenki felkészült a halasztásra, mégis a szíve szakad meg és együttérez a sportolókkal, a szervezőkkel és a japán emberekkel. A versenyzők életének csúcspontja lehetett volna az idei nyár, de most az a helyes, ha visszalépnek egyet, és kivárják, mikor lehet újra biztonságban összegyűlni az olimpián. Andy Andson, a Brit Olimpiai Bizottság ügyvezetője úgy fogalmazott: „Itt volt az idő, hogy ne a tokiói olimpiára gondoljunk, hanem arra, hogy mindenki biztonságban legyen otthon a családjával.”

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezetője, Sebastian Coe korábban keményen bírálta a NOB-ot a döntés elodázása miatt, s most azt közölte, segít áttekinteni a kvalifikációs rendszert, és kész áttervezni a sportág nemzetközi versenynaptárát. A Nemzetközi Teniszszövetség első embere, David Haggerty azt közölte, a soha nem látott helyzet megalapozott döntést igényelt a vezetőktől. Oleg Maticin orosz sportminiszter szűkszavúan (ebben az őket ért és általuk vitatott doppingvád is szerepet játszhatott) azt mondta, tiszteletben tartják a NOB és a japán vezetés közös határozatát. De támogatta a döntést a Nemzetközi Úszószövetség is, amely különleges helyzetbe került, hiszen 2021. július 16. és augusztus 1. között Japánban, Fukuokában vizes világbajnokságot rendezne, ennek sorsát az olimpia egyéves halasztása alapjaiban befolyásolhatja.

Az élsportolók javarészt közösségi oldalaikon alkottak véleményt. Képtelenség ezeket sorra venni, de senki, egyetlen világsztár vagy az olimpiára csak a részvételért utazó sportoló sem írta azt, hogy rossz döntés született.

Parasport: csalódottak, de értik
 

A tokiói nyári olimpia elhalasztásáról szóló keddi döntés együtt járt egy másikkal: elhalasztották a paralimpiát is. Ameddig, ha halasztásra nem is, de az olimpiai játékok történetében volt már példa – háború miatt – a versenyek lemondására, addig ez az első alkalom, hogy a tervezett paralimpiát nem tudják az eredeti időpontban megtartani. Egyelőre nincs döntés arról, hogy a 2020. augusztus 25. és szeptember 6. közé tervezett versenyeket mikor tudják lebonyolítani, de az új dátum nyilvánvalóan igazodni fog az olimpia időpontjához.

A Magyar Paralimpiai Bizottság közleményében úgy fogalmazott: „A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) helyesnek tartja és támogatja a tokiói nyári olimpiai és paralimpiai játékok elhalasztásáról szóló döntést. A sport a világ legnagyobb mozgalma, legerősebb szövete, amelynek a tisztességes, fair verseny a lényege. Nem rendezhetők meg a játékok úgy, hogy nem biztosítható a sportolók, sportvezetők, önkéntesek, szurkolók, bírók egészsége. Nem rendezhetők meg a játékok úgy, hogy nem biztosíthatók a játékokra való kijutás  (a kvalifikáció) azonos feltételei minden ország és minden sportoló számára. Márpedig a fentiek most nem teljesülnek.”

Szabó László, az MPB elnöke úgy fogalmazott: „Készen fogunk állni arra, hogy – akármikor is rendezik majd meg – a tokiói paralimpiai játékokon a lehető legsikeresebben, a magyar sport fényes hagyományaihoz méltóan szerepeljenek sportolóink, akik most nyilván csalódottak, ám megértik, hogy az egészség mindennél fontosabb.”
(RR)

Röviden

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a német Reuters hírügynökségnek arról beszélt, minden érintettől áldozatra és kompromisszumra lesz szükség. Ezernyi logisztikai és pénzügyi problémával kell szembenézniük, például azzal, mi legyen a sportolók lakhelyéül szolgáló olimpiai falu lakásaival, amelyeket az olimpia után azonnal értékesítettek volna.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt mondta, a körülményeket figyelembe véve a sport diadala, hogy nem törölték, hanem elhalasztották a 2020-as tokiói olimpiát. „Tudomásul vesszük a döntést, ahogy mondani szokták, benne volt a levegőben” – nyilatkozott a közmédiának a sportvezető, aki 2017 óta irányítja a testületet.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség kódexének rendelkezései alapján az a sportoló, akinek időközben letelik a büntetése, indulhat a 2021-re halasztott olimpián. A magyar szakember Travis Tygart, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége vezérigazgatójának szavaira reagált, aki  nehezményezte, hogy megnyílhat az ajtó azok előtt, akik doppingvétség miatt nem vehettek volna részt az idei játékokon.

Kapcsolódó írásaink

„Egy csonka olimpia rendezése vétek lett volna”

ĀSzilágyi Áront kissé letaglózta a tokiói játékok elhalasztása, Sastin Marianna nem tartja korrektek a döntést, Csipes Tamarát nem vágja földhöz az egyéves csúszás - Sportolók és edzők reakciói

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom