Sport

„Egy csonka olimpia rendezése vétek lett volna”

A sportolók és edzők döntő többsége egyetértetett abban, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem tehetett mást, minthogy elhalasztja a nyári tokiói játékokat a koronavírus-járvány miatt, ugyanakkor akad olyan, aki csalódott és nem tartja korrektnek a módját.

„Egy csonka olimpia rendezése vétek lett volna”
Szilágyi Áron: Nehéz feldolgozni azt, hogy amire négy évet készültünk, azt elhalasztják és még egy évet kell ebbe beleölnünk, de fel fogjuk tudni dolgozni
Fotó: MTI/Czagány Balázs

Bíró Attila, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya (MVLSZ):

„Az olimpia elhalasztása logikus és helyes döntés. Nekünk egyelőre a legfontosabb az olimpiai selejtező sikeres megvívása. Tekintettel arra, hogy a nemzetközi szövetség az új időpontot május 17-24-ben határozta meg, úgy készülünk, ekkor kell majd játszanunk, ám nem lepődnénk meg azon, ha ez a dátum is tolódna. Ami a rosszban a pozitívumot jelenti, hogy fiatal a csapatunk, még egy év tapasztalatszerzés sokat segíthet. Kevés ilyen fejlődni képes csapat van a női mezőnyben, mint a miénk, szóval bármennyire szomorú az olimpia elhalasztása, akár még jól is kijöhetünk belőle.”

Bíró Attila
Bíró Attila: Nekünk egyelőre a legfontosabb az olimpiai selejtező sikeres megvívása
Fotó: MH

Csipes Tamara, olimpiai bajnok kajakos (Budapesti Honvéd SE, Facebook):

„Úgy gondolom, jó döntés született, mert az utóbbi időben a felkészülés már demotiváló volt. Egy csonka olimpia rendezése vétek lett volna, ezt senki sem akarta. Vannak pro és kontra érveim, de azt kell mondjam: engem nem vág földhöz, hogy egy évvel elhalasztják a rajtot. A menetrend nyilván át lesz variálva, de az én szempontomból nem érzem azt, hogy bármiféle akadálya lenne annak, hogy jövőre is úgy teljesítsek, ahogyan idén szerettem volna.”

Objektum doboz

Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos (Facebook):  

„Az idei év egy kicsit kacifántos lesz, valamiért mindig minden olimpiai esztendő egy kicsit más, különlegesebb, de ez a mostani nagyon is más... Mindentől függetlenül ugyanolyan lelkesedéssel és alázattal készülök nap, mint nap, mint tízévesen életem első versenyére. Biztos vagyok benne, hogy idén is lesz lehetőségünk megmutatni a tudásunkat, de most türelemre és összefogásra van szükségünk nekünk is és mindenkinek a világon.”

Keszthelyi Rita Európa-bajnok vízilabdázó (waterpolo.hu):

„Azt gondolom, hogy a jelenlegi fertőzöttség szintet nézve és figyelembe véve azt, hogy rengeteg sportolónak még nem zárult le a kvalifikációs időszak (törölve lett az összes esemény) ez a helyes döntés. Tudom, hogy nekünk még meg kell harcolni a kvótáért és azt szeretném, ha úgy tudnánk megtenni, hogy minden feltétel biztosítva van ahhoz, hogy a legjobbunkat nyújtva elérjük a célunkat. Tudom, hogy a sport sokak számára jelentéktelen, de a sportolók erre teszik fel az egész életüket! Mindenkinek lesz ideje felkészülni arra, ami majd vár rá ezután, ha a járványból kilábalunk mi is egyszer.„

A mezőny legeredményesebb játékosa a 7 gólig jutó Keszthelyi Rita volt
Keszthelyi Rita: Mindenkinek lesz ideje felkészülni arra, ami majd vár rá ezután, ha a járványból kilábalunk mi is egyszer
Fotó: Facebook/waterpolo.hu

Nagy Viktor világ- és Európa-bajnok vízilabdázó (nso.hu):

„Sok mindent lehetett hallani a pár hónapos halasztástól a két évesig, ha innen nézem, a kettő között van valahol a döntés, ez számomra még a kisebbik rossz. Nagyon szerettem volna már a nyáron az olimpián játszani, négy éve várok rá, és nem túl jó érzés, hogy még tovább kell várakoznom. Ugyanakkor egy évre még látok előre, meg is egyeztem a klubommal, így nem kerül veszélybe a szereplésem. A kapusposztra amúgy is azt mondják, hogy nem probléma a kor, ráadásul jól is érzem magam a bőrömben. A körülményekre való tekintettel érthető a halasztás, nyilván az egészség a legfontosabb.

Ezúttal Nagy Viktor védései sem tudtak segíteni a csapatnak
Nagy Viktor: Nagyon szerettem volna már a nyáron az olimpián játszani, négy éve várok rá, és nem túl jó érzés, hogy még tovább kell várakoznom
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kapás Boglárka világbajnok úszó (Facebook):

„Az időpont változott, de a cél ugyanaz maradt! Tokió 2021, jövünk!”

Objektum doboz

Kozák Danuta ötszörös olimpiai bajnok kajakos (origo.hu):

„Jelen helyzetben az olimpia elhalasztása minimum ésszerű döntés, amit kicsit azért természetesen sajnálok, de mindannyiunk egészsége ennél sokkal fontosabb. Jelenleg én is önkéntes karanténban vagyok a családommal, mert úgy gondolom, hogy ezen az időszakon közösen, a lehető leghamarabb így tudunk túl lenni.”

Märcz Tamás, az Európa-bajnok férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya (MVLSZ):

„Az elmúlt hetekben, napokban tapasztalt fejlemények után nem volt meglepő a NOB döntése, amely az olimpia elhalasztásáról szól. Alapesetben természetesen nagyon szerettük volna nyáron megméretni magunkat az olimpián, sportszakmailag is jó időpontban lett volna, ám a sportszakmai szempontokat felülírja az egészségügyi helyzet. Mindannyiunk számára a legfontosabb az egészség, az, hogy egy ilyen nagyszabású eseményen mindenki biztonságban érezhesse magát. Ahogy hallatszik, minden bizonnyal 2021 nyarára tolódik az esemény, ami olyan szempontból rossz, hogy így ez a nyár válogatott esemény nélkül zárulhat.”

Märcz Tamás szerint még feljebb kell húzni a csapat formáját
Märcz Tamás: Mindannyiunk számára a legfontosabb az egészség
Fotó: MH

Medveczky Erika világbajnok kajakos (Budapesti Honvéd SE, Facebook):

„Én is úgy hiszem, hogy jó döntés született. Az olimpiai játékok jelszava a fair play és a jelenlegi helyzetben a fair play nem él, hiszen akik karanténban maradtak otthon, nem tudnak készülni, felfüggesztették a doppingellenőrzéseket, megváltoztak a körülmények minden szempontból. Nyomasztó volt az elmúlt időszak, nekem ez most egy lélegzetvétel, mert annyira benne volt már a levegőben és nem mondták ki.”

Sastin Marianna világbajnok birkózó (Magyar Birkózó Szövetség Facebook oldala):

„Nem tudom szépíteni, nagyon el vagyok keseredve. Tisztában vagyok vele, hogy nem leszek már fiatalabb. Thomas Bach NOB-elnök néhány napja még azt nyilatkozta, kivárnak négy hetet, hogy lássák, mik a további fejlemények, és csak ezután döntenek. Jó lett volna, ha így történik, hiszen négy hét rengeteg idő, ehhez képest egy-két nap alatt meghozták az új döntést, ezt így nem tartom túl korrektnek. Mint ahogy azt sem, ahogy a kanadaiak és az ausztrálok kvázi elkezdték zsarolni a NOB-ot. Persze, megértem a döntést, és el is fogadom, csak ez így, ebben a formában fáj, főleg úgy, hogy még csak egy körülbelüli időpontot sem közöltek a pótlást illetően. Annyit mondtak, hogy legkésőbb jövő nyárig sort kerítenek az olimpiára - de ez roppant tág intervallum, így azért elég nehéz készülni... Így jelenleg nem tudok nyilatkozni a folytatásról, csak majd ha már meglesz a konkrét időpont. Mindenesetre nagyon remélem, nem egy teljes évvel tolják el”.

Objektum doboz

Karakas Hedvig világbajnoki bronzérmes cselgáncsozó (Budapest Honvéd SE, Facebook):

„Az egyik szemem sír, a másik nevet, de egyelőre még nehéz megérteni azt, ami történt. Én már jóideje mindent az olimpiának rendeltem alá, Tokió gondolata vezetett át minden nehézségen, legyen ez akár rossz edzés vagy kudarccal végződő verseny, és lelkiekben már ráhangolódtam a játékokra... ezért egy kicsit szomorú vagyok. És azért is, mert az idő nem nekem dolgozik, hiszen harminc éves vagyok. De az sokunk számára jó és megnyugtató, hogy végre döntés született és megszűnt az a bizonytalanság, amiben az elmúlt időszakot töltöttük.”

Objektum doboz

Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó (M1):

„Meglepődtem, hogy ilyen gyorsan hoztak döntést. Egy kicsit le is taglózott, de nem ért teljesen váratlanul, mert az elmúlt hetekben már sejthető volt, hogy nem az eredeti időpontjában lesz az olimpia. A NOB teljes mértékben felelős döntést hozott, ami nekünk élsportolóknak nagy hiányérzetet okoz. Nehéz feldolgozni azt, hogy amire négy évet készültünk, azt elhalasztják és még egy évet kell ebbe beleölnünk, de fel fogjuk tudni dolgozni”.

A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi csapatban is nyerne az egyéni után
Szilágyi Áron: A NOB teljes mértékben felelős döntést hozott, ami nekünk élsportolóknak nagy hiányérzetet okoz
Fotó: Facebook/Szilágyi Áron

Selmeci Attila, Milák Kristóf világbajnok úszó edzője (Budapest Honvéd SE, Facebook):

„Amikor kora délután megláttam a hírt, kicsit megnyugodtam, mert az a bizonytalanság, ami az olimpiai rendezést körbevette, senkinek sem tett jót. Úgy érzem, ez a halasztás mindenki számára elfogadható döntés lehet, mert így tiszta, fair olimpiát lehet rendezni, ugyanolyan feltételek lesznek biztosítva mindenkinek. És ami jó hír, hogy idén sem maradunk fő verseny nélkül, mert augusztus 17. és 30. között Budapest rendezi meg a májusról elhalasztott úszó Európa-bajnokságot. Ha Kristóf második vírustesztje is negatív lesz, akkor jövő héten megkezdjük a felkészülést a hazai rendezésű kontinensviadalra, ami biztos vagyok benne, hogy nagy élményt jelent majd. A jövő év nagy kérdés persze, hiszen nem tudni, mi lesz a sorsa a fukuokai világbajnokságnak, az olimpia mindent felülír, így nyilván azt is átütemezik. Egy dolgot bizton állíthatok: többször jártunk Japánban, és fantasztikus volt látni mindazt, amit eddig megtettek a szervezők az olimpiáért. Megérdemlik, hogy ha egy év halasztással is, de megrendezzék a nyári játékokat.”

Objektum doboz

Bátorfi Zoltán, a női asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya:

„Várható volt, hogy ez a döntés születik. Inkább az lepett meg, hogy ilyen hamar meghozták ezt a döntést, azt hittem, hogy még várnak vele, de végül is érthető, mert sok selejtezőversenyt nem tudtak volna már megrendezni - nyilatkozott a szövetség honlapján a szakember. - Teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor térhetünk vissza a normális kerékvágásba, ebből a szempontból kicsit megnyugvást jelent a halasztás. Lekerül rólunk az a nyomás, amit az okozott, hogy jön az olimpia, de nem tudunk edzeni. Így legalább nyugodtan lehet kivárni a járvány végét. Sokkal jobban stresszelnék persze, ha nem lenne kvótánk.”

Mohamed Aida, világbajnoki ezüstérmes tőrvívó:

”Most itthon vagyok a két lányommal, csak bevásárolni megyek el, de azt sem mindennap, és beöltözve maszkba, szemüvegbe, kesztyűbe„ - mondta az UTE 44 éves versenyzője. ”Délelőttönként tanulással telik az időm, harmadik osztályos Olívia lányommal a távoktatásban veszünk részt, és az ötéves Leila is itthon van, hiszen óvoda sincs„.

Hozzátette: igyekszik saját magát minél jobban edzésben tartani, kondicionáló tréningeket végez, lábmunkázik napi másfél, két órában. Az otthoni edzések nem szokatlanok számára, mivel amikor kanadai férjénél tölti az időt a család, akkor is meg kell oldania a rendszeres testedzést.

„Amíg jó idő volt, a kertben a lányokkal együtt mozogtunk, ők labdáztak, én ugrálóköteleztem. Igaz, a vívóterembe nem mehetünk, mégsem az edzések megoldása jelent gondot, hanem a háztartás vezetése a kihívás számomra. Amíg a lányok iskolában, óvodában voltak, ott étkeztek, most viszont főznöm is kell, és a tanulással, főzéssel, edzéssel el is telik a nap” - folytatta.

A nyári játékok elhalasztása ellenére nem mond le arról, hogy a magyar sportolók közül egyedüliként - csúcstartóvá előlépve - hetedik olimpiáján is részt vehessen. A női tőrcsapat már megszerezte a kvótát, az azonban még nem dőlt el, kik alkotják majd a válogatottat.

„Annyi küzdelem, energia volt benne ebben az évben, hogy így is megcélozom Tokiót, bár nehéz előre tervezni. A hazai ranglista második helyén állok, a megváltozott helyzetben nem tudjuk, milyen versenyek lesznek az elhalasztottak helyett, ki melyiken bizonyíthat, de én megpróbálom. Az olimpia halasztása benne volt a levegőben, ez volt a legjobb döntés. Ma, amikor a boltba lemenni is rizikó, nem lett volna helyes ilyen veszélynek kitenni a sportvilágot” - hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink

Így reagált a magyar sport az olimpia elhalasztására

ĀSzabó Tünde szerint helyes döntés született, Schmitt Pál örül hogy nem törölték a játékokat - Ungvári Miklós számára a halasztás egyet jelent a pályafutása végével - Cseh László egyelőre nem tudja, mi lesz