Sport

Így reagált a magyar sport az olimpia elhalasztására

Ahogy arról mi is írtunk, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a japán szervezőkkel egyetértésben a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztotta az eredetileg idén nyárra tervezett tokiói ötkarikás játékokat. A döntés kapcsán a magyar sportélet számos alakja kifejtette véleményét. Ungvári Miklós cselgáncsozó úgy véli, ezzel véget ért pályafutása. Ugyancsak rendkívül csalódottan fogadta a hírt Marosi Ádám öttusázó, a súlylökő Márton Anitát viszont nem lepte meg a lépés, és reálisnak tartja a halasztást. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint felelős és jó döntés született, Schmitt Pál tiszteletbeli MOB-elnök pedig sajnálja, hogy így alakult a helyzet, de örül, hogy nem törölték a viadalt.

Így reagált a magyar sport az olimpia elhalasztására
Ungvári Miklós úgy véli, a halasztással véget ért a pályafutása
Fotó: AFP/Jack Guez

Szabó Tünde: Körültekintő és helyes döntés született

A sportért felelős államtitkár - olimpiai ezüstérmes korábbi úszó - közösségi oldalán hangsúlyozta: egy sportoló számára nincs nagyobb dicsőség, mint hazáját képviselni az ötkarikás játékokon évek áldozatos munkája, lemondások és a teljesítőképesség határainak legyőzése eredményeként.

„Most egy olyan versenyen találjuk magunkat, amelyben nincsenek szabályok, és nincsenek győztesek! Az ellenfél kiszámíthatatlan, láthatatlan, és nem tudjuk, a mérkőzésnek mikor lesz vége” - írta a világjárványról Szabó Tünde. Hangsúlyozta, bár a végsőkig bizakodtak, elfogadják, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach és Abe Sindzó japán miniszterelnök válságtanácskozásán az ötkarikás játékok és a paralimpia halasztásáról állapodott meg.

„Biztos vagyok benne, hogy ez egy körültekintő és helyes döntés, hiszen a biztonság, az egészség védelme az elsődleges és a legfontosabb! Kitartást kívánok sportolóinknak, hogy megvalósíthassák céljaikat, hiszen mindannyiunk példaképei ők, akikre 2021-ben is nagyon büszkék leszünk!” - fejtette ki Szabó Tünde.

Márton Anita: Számítottunk rá, hogy ez lesz a vége

Márton Anitát nem lepték meg a történtek, a Nemzeti Sportnak nyilatkozva azt mondta, a döntés egészségügyi szempontból a lehető legjobb, a versenyzők felkészülését nézve pedig reális, hiszen jelenleg senki nem tud normálisan edzeni: „Nem volt váratlan a döntés, tulajdonképpen már két-három hete számoltunk azzal, hogy ez lesz a vége. Sportolóként nyilván nem örülök, de természetesen megértem, hogy egészségügyi szempontból ez volt a legjobb döntés. És a leginkább reális is, hiszen jelen körülmények között senki sem tud normálisan készülni. Azt még nem tudni, innen hogyan tovább, most is megyek le edzésre, ahol átbeszéljük a dolgokat, hiszen jelen helyzetben érdemi munkába nem érdemes belekezdeni. A célunk csak a szinten tartás lehet.”

Ungvári Miklós: Ez egyet jelent a visszavonulásommal

Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó számára a halasztást azt jelenti, hogy pályafutása véget ért.

„Ez egyet jelent a visszavonulásommal, el vagyok keseredve” - idézte a Nagy Sportágválasztó közleménye a 39 éves Ungvárit, aki 2012-ben Londonban a 66 kilogrammos súlycsoportban lett második.

Cseh László egyelőre nem tudja, mi lesz

A négyszeres olimpiai ezüst- és kétszeres bronzérmes Cseh László már korábban kijelentette, hogy a tokiói viadalon zárná le pályafutását. „Amikor először meghallottam a hírt, egy pici megnyugvást éreztem, hiszen nem lesz bennem rossz érzés amiatt, hogy itthon ülök és nem tudok edzeni. Hogy mi lesz velem, azt most még nem tudom megmondani” - mondta a 34 éves versenyző a közmédiának adott interjújában.

Marosi Ádám: Engem mellbe vág ez a döntés

Marosi Ádám rendkívül csalódottan reagált a hírre: „Hát, engem mellbe vág ez a döntés… Gratulálok hozzá. Azt hiszem, most sokan úgy érezhetjük magunkat, mint 1984-ben a magyar sportolók. Én jövő nyáron 37 éves leszek. 37! Nem tudom, hogy a kvalifikáció miként módosul, hogyan fogok kvótát szerezni. Sajnos az elmúlt időszakban már nagyon sokat foglalkoztam ezzel a helyzettel, témával. Nyilván újra kell tervezni, de hogy mikor, mihez igazodjunk, azt senki sem tudja” - fogalmazott az olimpiai bronzérmes öttusázó.

Szatmári András: Lesz ideje helyrejönni a műtött térdemnek

Szatmári András próbálja ebben a helyzetben is meglátni a pozitívumot. A világbajnok kardvívó Schmitt Pálhoz hasonlóan örül annak, hogy nem törölték az olimpiát és azt mondta, így lesz idő rá, hogy a műtött térde teljesen helyrejöjjön

„Egy sportoló fejében ilyenkor fura gondolatok vannak, főleg egy olyan sportolóéban, aki még nem volt korábban olimpián, aki négy évig dolgozott azon, hogy végre ott legyen a legnagyobb versenyen, és ott érmet szerezzen magyar színekben. Nehéz helyzet ez... De az élet most felülírt mindent, jelenleg nem reális olimpiai rendezésben és olimpiai szereplésben gondolkozni, az emberélet, az egészség mindennél fontosabb! Figyelnünk kell magunkra, egymásra, az a legfontosabb, hogy ezt a világjárványt minél hamarabb magunk mögött tudjuk. Annak viszont örülök, már ha lehet ilyet mondani, hogy megszűnt a bizonytalan helyzet, hiszen megszületett a döntés - és az is örömteli, hogy nem törölték az olimpiát, hanem elhalasztották. A felkészülés ennek tükrében minden bizonnyal átalakul, és az is biztos, hogy így lesz időm arra, hogy a műtött térdem teljesen helyrejöjjön„

Rasovszky Kristóf: Bízom benne, hogy hamar túl leszünk a járványon

Rasovszky Kristóf világ és Európa-bajnok nyíltvízi úszó úgy véli, jó döntés született: „Úgy gondolom, jó döntés született. Sokakat nehéz helyzetbe hozott volna, ha az eredeti időpontban rendezték volna meg az olimpiát. Ráadásul sokkal nagyobb teljesítmény olyankor jó eredményt elérni, ha mindenki elindul egy versenyen, ha arra minden sportoló százszázalékosan fel tudott készülni, és nem hátráltatta semmi. Bízom benne, hogy hamar túl leszünk a járványon, és utána folytathatjuk az edzéseket, bár jelenleg fogalmam sincs, mi lesz később, mi fog történni. Most egy olyan helyzet állt elő, hogy teljességgel átalakulhat a későbbi versenynaptár is: bár van egy augusztusi időpont, azt sem tudjuk, mikor kerül megrendezésre Budapesten a vizes Európa-bajnokság”

Schmitt Pál sajnálja a halasztást, de örül, hogy nem törölték a játékokat

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke sajnálattal reagált a halasztás hírére, de mint mondta: örül annak, hogy a seregszemlét egy későbbi időpontban azért megrendezik.

„Sajnálattal értesültem a hírről, mint minden olyan olimpikon, sportoló, sportvezető, aki a legjobb tudása szerint készült a július 24-ei kezdésre”- nyilatkozott az M1 aktuális csatornának a 77 éves sportdiplomata. „Ezt a döntést azonban olyan magas szinten hozták és olyan konszenzussal, hogy ezt mindannyiunknak tiszteletben kell tartani.”

Emlékeztetett, hogy a döntést megelőzően Thomas Bach és Abe Sindzó tárgyalt egymással, s ezen a megbeszélésen maximálisan figyelembe vették az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb tájékoztatását is, amely szerint a világjárvány nemhogy lassulna, egyelőre gyorsul, és szinte a világ összes országában jelen van a koronavírus.

„Így arra a megállapításra jutottak, hogy négy hónap múlva nem lehet megtartani az olimpiát Tokióban. Várható volt ez a döntés, s vélhetően néhány napon belül az új időpont is meglesz. Ez arra lesz jó, hogy a sportolók, akik készülnek, biztosan tudják, hogy lesz olimpia, akik már kvótát szereztek, azt megtarthatják és a nemzetközi sportszövetségek az új dátumhoz igazíthatják majd a versenyrendszerüket” - fogalmazott.

A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Nemzet Sportolója arra a kérdésre, hogy mit jelenthet ez a halasztás a készülő versenyzőknek, a következőképpen válaszolt:

„Ez egy vis maior, ezt tudomásul kell venni. Nyilván vannak olyan sportolók, akik pályafutásuk utolsó állomásának tekintették ezt az olimpiát, de a sportolók java része fiatal és rugalmas. Most ki lehet dolgozni egy teljesen új felkészülést, alapozással, formába hozással.”

Schmitt Pál hangsúlyozta: nagyon örül annak, hogy a játékokat nem törölték, mert olyan válságos a helyzet, hogy akár az is bekövetkezhetett volna. „Volt már rá példa. Én úgy gondolom, hogy a döntéssel a sportolók, ha csalódottan is, de megbékélnek.” - mondta.

Ahogy fogalmazott, bízott benne, hogy még idén meg lehet rendezni a játékokat, egyúttal emlékeztetett, hogy az 1964-es tokiói olimpiát októberben bonyolították le, „teljesen normális időjárási körülmények között”. „Bíztam benne, hogy addigra talán leáll a vírus terjedése, de ez kiszámíthatatlan, hiszen Afrikában például még csak most ütötte fel a fejét.” - tette hozzá.

Egyúttal jelezte, örömmel tölti el, hogy „jövőre megcsinálják”, és szerinte ezzel a sportolók is így vannak, mert nem elveszítették életük fontos álmát, hanem „csak” áttervezés van, s ehhez kell alkalmazkodni.

A tokiói játékok jövőjével kapcsolatban azt mondta, a nemzetközi sportszövetségeknek egy teljesen új kvalifikációs és versenyrendszert kell majd kialakítaniuk, nehéz kérdés lesz a televíziós közvetítés kérdése, a japánoknak gondot okozhat az olimpiai falu lakásainak értékesítése, illetve a beköltözések halasztása, a szállásfoglalásokat és az eladott jegyeket is át kell írni. „Ez egy óriási munka, de az olimpiai mozgalmat szeretők ezzel együtt mégis örülhetnek annak, hogy a tokiói játékokat mégis megrendezik” - zárta szavait Schmitt Pál, aki 1989 és 2010 között volt a MOB elnöke.

Gyurta Dániel: El sem tudom képzelni mit érezhetnek most a sportolók

Gyurta Dániel sajnálja a halasztást, de szerinte ez a kisebbik rossz, ami történhetett: „El sem tudom képzelni, mit érezhetnek most a sportolók, mit éreztem volna én, ha Athén, Peking, London vagy akár Rio előtt három hónappal kiderült volna, hogy nem lesz olimpia. Sajnálom, hogy megszületett ez a döntés, ugyanakkor azt gondolom, ez a kisebbik rossz, ami történhetett. A kvalifikáció félbemaradása, az edzéslehetőségek hiánya, az, hogy az országok eltérő helyzetben vannak jelenleg, hogy nem megoldott a doppingvizsgálatok mintavételeinek akkreditált laboratóriumokba szállítása, nem teremt egységes feltételeket - minden minden tiszteletem a japán szervezőké és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságé, hogy meghozta ezt a döntést. A sportolóknak azt kívánom, hogy a döntés ne szegje a kedvüket: egy év hosszú idő, mégsem beláthatatlan távolságra került az olimpia, próbálják meg a felkészülésükben kamatoztatni ezt az időszakot, és próbáljanak meg az elhalasztott időpontban olyan formában lenni, mint lettek volna nyáron. Sok erőt kívánok mindenkinek!”

Kapcsolódó írásaink