Sport

Elhalasztották a tokiói olimpiát

A koronavírus-járvány miatt jövő nyárra halasztják a 2020-as tokiói olimpiát - jelentette be kedden a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Elhalasztották a tokiói olimpiát
Idén biztosan nem lesz olimpia Tokióban
Fotó: AFP/Philip Fong

Az eseményt, amely idén július 24-én kezdődött volna, a tervek szerint legkésőbb 2021 nyarán megrendezik. A paralimpiai játékokra szintén jövő nyáron kerül sor.

Egyéves halasztást javasoltam, amivel Thomas Bach, a NOB elnöke 100 százalékig egyetértett - közölte Abe Sindzó japán miniszterelnök.

Közös közleményükben úgy fogalmaztak, hogy a WHO-tól kapott információk alapján kénytelenek elhalasztani a XXXII. olimpiai játékokat a sportolók, a szurkolók és minden résztvevő egészségének védelmében.

Hozzátették, hogy az olimpiai láng is Tokióban marad: „A vezetők egyetértettek abban, hogy a tokiói olimpiai játékok reménysugárként szolgálhatnak a világ számára ezekben a vészterhes időkben, az olimpiai láng pedig a fény lehet a sötét alagút végén, melybe a világunk került”.

Azt is leszögezték, hogy az esemény neve nem változik, megtartják a 2020-as tokiói olimpiai játékok nevet.

Japánban ugyan a korai és határozott intézkedéseknek köszönhetően sikerült visszafogni a járványt, március 24-i adatok szerint kicsit több mint 1100 beteget tartanak nyilván a 126 millió lakosú országban, világszerte azonban egyre gyorsabban terjed a kór, már 395 ezer fölött van a fertőzöttek száma.

 Az elmúlt hetekben a kvalifikációs versenyek, Európa- és világbajnokságok sorozatos halasztása után - sportolók, sportszövetségek, politikusok mellett - egyre több olimpiai bizottság jelezte, hogy a halasztás lenne a legjobb megoldás a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben az olimpia esetében is. Kanada vasárnap elsőként jelentette be, hogy ha az eredeti időpontban tartanák meg a játékokat, bojkottálja az eseményt.

A NOB álláspontja a fokozódó nyomás ellenére sokáig az volt, hogy nem kell elhamarkodottan dönteni, májusban is elég lehet határozni az esetleges módosításról, és a japán szervezők is rendszeresen úgy foglaltak állást, hogy tartják magukat az eredeti időponthoz. Thomas Bach ugyanakkor vasárnap már azt mondta, hogy a döntés négy héten belül megszületik, Abe Sindzó pedig erre reagálva hétfőn először beszélt az esetleges halasztásról.

Kedden a Reuters brit hírügynökség azt jelezte, hogy napokon belül eldől az olimpia sorsa. Az események felgyorsulásában vélhetően komoly szerepet játszott, hogy az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága (USOPC) is jelezte: a halasztást tartja a legjobb megoldásnak. Az Egyesült Államok nemcsak messze a legsikeresebb nemzet a modern olimpiák történetében, de a NOB bevételeinek több mint felét is biztosítja a televíziós jogdíjak és szponzorok révén.

Az olimpiák közül ez az első, amelyet elhalasztanak, korábban csak törlésere volt példa, 1916, 1940 és 1944-ben egyaránt a világháború miatt maradtak el a játékok.

Kapcsolódó írásaink