Sport

Egy-két-há’, Attila itt van má’

Labdarúgás. Az Anderlecht magyarjai Wölblingtől Ladinszkyn át Juhászig

Az Anderlecht Belgium legtekintélyesebb futballklubja, immár 34 bajnoki elsőséggel. De az 1956-os magyar forradalmat követő idényben még csak hétnél tartott, utána kezdődött aranykora. Honfitársaink különleges fejezeteket írtak a lila-fehérek történetébe.

Egy-két-há’, Attila itt van má’
Ladinszky Attila az Anderlecht mezében
Fotó: MH

Wölbling József, egy törökbálinti sváb család szeme fénye 1955 októberében – a 100. magyar–osztrák előtti előmérkőzésen – 104 000 néző előtt a Népstadionban két gólt szerzett a két ország fiataljainak mérkőzésén. Bő egy évvel később nekiindult a nagyvilágnak, többszöri kísérletre jutott Belgiumba. Az MLSZ követelésére a FIFA őt is eltiltotta, csak 1958-ban szerződhetett le az Anderlechthez. Különleges „próbajátékon” vett részt: a klub ötvenedik születésnapját ünnepelte, díszvendégként pedig a Barcelona játszott Brüsszelben. A 3–3 után két magyart ünnepeltek, a három gólt szerző Kubalát s az ifjú Wölblinget.

Különböző adminisztrációs problémák miatt aztán a csatár csak az utolsó mérkőzéseken játszhatott,
de azokkal is bajnoki címet nyert. Félprofi státuszba került a lila-fehéreknél, a futball mellett a tizenöt évesek edzéseit is vezette. Ő fedezte fel a belga futball egyik legnagyobb alakját, Paul Van Himstet, aki előbb a játékosa, majd játékostársa is lett.

Akadt a bajnokcsapatban egy másik magyar, a dorogi Dacsev Miklós is, aki aztán még az 1961–1962-es címnyerés részese is volt. A korszak harmadik magyarja, az ugyancsak „ötvenhatos” Karsay Sándor – a Videoton válogatott középpályásának, Karsay Lászlónak a bátyja – 1960 decemberétől New Yorkból tért vissza Európába, s játszott, egyebek mellett az 1961–1962-es bajnokcsapatban. Az Anderlecht történetében ők voltak az első bajnoki címet nyerő légiósok. Ebben a korszakban (1960–1961) Nemes Gyula, az 1956-os, legendás ifjúsági válogatott tagja is játszott három bajnoki mérkőzést.

Fazekas Árpád 1962 nyarán igazolt a csapathoz, hét évvel azután, hogy még a Vörös Lobogó tagjaként védett a belga csapat ellen a rajtoló BEK-ben. Nem tudott akkora sztárrá lenni, mint a Bayernnél Münchenben, de akadt egy sokáig emlékezetes mérkőzése, éppen a bajnokcsapatok tornáján: az Anderlecht Fazekassal a kapuban a Heyselben az idegenbeli 3–3 után 1–0-ra megverte és kiejtette az Amancio, Di Stéfano, Puskás, Gento csatársorral felálló Real Madridot.
A Kispest egykori B válogatott csatára, Béres András 1966-ban vette át a vezetőedzői posztot a klubnál. Két idény alatt két bajnoki címet nyert, e „duplázás” zárta le a hatvanas évek nagy sorozatát, amelyben öt idény alatt csak az Anderlechtet koronázták bajnokká.

Ladinszky Attila, a Tűzoltó Dózsa, a Tatabányai Bányász és a Vasas SC egykori, kiugróan tehetséges csatára 1973 májusában igazolt az Anderlechthez. Nem akárhonnan: a Feyenoord akkor BEK- és Világkupa-védő együtteséből. Még éppen idejében érkezett ahhoz, hogy beszállhasson a Standard Liège elleni Belga Kupa-döntőbe, amelyet a Lilák 2–1-re nyertek, két Ladinszky-fejessel. Attila aztán fantasztikus idényt produkált 1973–1974-ben: megszerezte a belga gólkirályi címet. Így állt fel a csatársoruk a két remek támadó középpályás, Van der Elst és Van Himst előtt: De Nul, Ladinszky, Rensenbrink. Brüsszelben a publikum minden meccsen énekelte franciául: „Egy-két-há’, Attila itt van má’.” Kupagyőztes lett 1975-ben, majd eligazolt Sevillába, Szusza Ferenc csapatához, a Betishez. Előtte akadt még egy nevezetes mérkőzése: egy félidő alatt két gólt lőtt Paul Van Himst búcsújátékán a világválogatottnak. Az ellenfélnél Tomaszewski, Rijsbergen, Cruyff, Pelé, Rivera, Eusébio, Van Hanegem, Jairzinho és Altafini is játszott…

Az elmúlt negyven évben három magyar játszott az Anderlechtben, Urbán Flórián (1997), a 46-szoros román válogatott, Selymes Tibor (1996–1999), valamint Juhász Roland, aki 2005 és 2012 között a klub statisztikái szerint 210 bajnokin 20 gólt szerzett, ezzel rekorder az Anderlecht magyarjai között. Sőt azzal is, hogy a klub tagjaként öt bajnoki címet s egy kupagyőzelmet szerzett.

Kapcsolódó írásaink

A Tanár úr belehalt a bajnoki címbe

ĀLabdarúgás. A Juventus magyarjainak története a Gazellától „Giorgio” Sárosin át Détáriig, a vendégjátékosig, aki nagyon bánhatja, hogy bő fél évtizedet csúszott a Bosman-szabály