Sport

Bojkottra készül a sportvilág

Tokió 2020. A NOB négy hetet adott saját magának az olimpia megrendezésével, halasztásával kapcsolatos döntésre, de a világjárvány napokon belül térdre kényszerítheti

Miközben a Thomas Bach vezette Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) halogatja a döntést a július 24-én kezdődő tokiói nyári olimpiával kapcsolatban, a világjárvány miatt egyre-másra jelentik be sportolók, szövetségek s újabban már országok is: az eredeti időpontban nem hajlandóak rajthoz állni Japánban.

Bojkottra készül  a sportvilág
A japánok még visszaszámolnak. Egyre kevésbé hihető, hogy a jó dátumtól
Fotó: AFP/Charly Triballeau

Hétfőn Abe Sindzó, Japán miniszterelnöke hazája parlamentjében először ütött meg más hangot, és a tokiói olimpia esetleges elhalasztásáról beszélt. „A mostani körülmények között nehéz kitartani a játékok mellett, döntenünk kell majd a halasztásról, mert a sportolók egészsége a legfontosabb” – mondta a szigetország kormányfője, aki megerősítette, a játékok törlése nem opció. A végleges döntés, ahogy azt tegnap megírtuk, a NOB-ra vár. Arra a sportszervezetre, amely először mutatott némi rugalmasságot, és vasárnap este közölte, négy héten belül dönt az olimpia sorsáról. Állítólag a következő új időpontokat fontolgatja: 2020 ősz, 2021 nyár, sőt 2022 nyár!

Napokkal ezelőtt még csak kérték, tanácsolták a világsztárok az olimpia halasztását, ma pedig eljutottunk oda, hogy nemcsak  sportolók, de sportági szövetségek, sőt, két ország olimpiai bizottsága is bejelentette, amennyiben nem halasztják el az olimpiát, bojkottálják az ötkarikás játékokat.

Az elsők között hozott döntést Max Hartung, az egyéniben kétszeres Európa-bajnok, csapatban vb-aranyérmes német kardvívó, aki kerek perec azt nyilatkozta: nem indul az olimpián, ha azt az eredeti időpontban tartják meg. A szövetségek közül az Egyesült Államok atlétikai szövetsége és a francia úszószövetség is az elsők között lebegtette meg sportolóik távol maradását. (Előbbiek hiánya komoly érvágás lenne, legutóbb az amerikai atléták 32 olimpiai medált szereztek.) A legnagyobb követ azonban Kanada dobta be a vízbe azzal, hogy elsőként jelentette be, valamennyi sportolójuk távol marad
a tokiói olimpiától, ha a koronavírus-járvány terjedése ellenére azt az eredetileg kiírt időpontban, július 24. és augusztus 9. között tartják meg. Röviddel a Team Canada  bejelentését követően az Ausztrál Olimpiai Bizottság is közölte, a saját és a körülöttük lévők egészsége elsőbbséget élvez, és a 2021-es olimpiarendezést támogatják, a versenyzőik mostantól erre készülnek.  Matt Carroll, az Ausztrál Olimpiai Bizottság ügyvezető elnöke a hétfői elnökségi ülésen jelezte, nem állítanak csapatot Tokióra, ha a játékokat az eredeti időpontban tartják. Ian Chesterman, az ausztrálok tokiói csapatvezetője úgy fogalmazott, egyértelmű, hogy a játékokat nem lehet júliusban megtartani. Ezzel elindult a lavina. Ausztrália ugyanis az egyik legerősebb sportnemzet, legutóbb Rióban 422 versenyzőjük indult, és az éremtáblázaton a tizedikek voltak, de a 2016-ban huszadik Kanada távolmaradását is megérezné az olimpia.

Ha még pár ország olimpiai bizottsága a bojkott mellett döntene, az formálissá tenné a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntését – szülessen meg bármikor is.

Röviden


A magyar női vízilabda-válogatott a kialakult helyzetben is folytatni kényszerül felkészülését. Bíró Attila szövetségi kapitány a Vlv.hu-nak elmondta: mivel a májusra halasztott olimpiai selejtező időpontja még nem módosult, ezért úgy készülnek, hogy a kvótát ezen a viadalon kell megszerezniük, elméletileg az olaszországi Triesztben. A keret tagjai már túl vannak egy kéthetes önkéntes házi karanténos időszakon, jelenleg otthon online edzéseket végeznek. A Komjádi-uszodában különleges egészségügyi óvintézkedések mellett készül majd a csapat, minden játékosnak két egymást követő negatív koronavírustesztet kell felmutatnia. Délután, este mindenki otthon végezne szárazföldi edzést, délelőttönként pedig egy hosszabb vízi foglalkozás lenne.

A június hetedikére kiírt Forma–1-es Azerbajdzsáni Nagydíjat is elhalasztják a koronavírus-járvány terjedése miatt. A bakui GP-t megelőző összes futamot halasztania vagy törölnie kellett az F1-et irányító Liberty Mediának és a Nemzetközi Automobil-szövetségnek.

Júniusra halasztották a május 1-től 3-ig tervezett prágai olimpiai kvalifikációs cselgáncs-Eb-t. Az európai szövetség a versenyt június 19-től 21-ig bonyolítaná le, egy héttel a budapesti Grand Slam-verseny után.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által akkreditált laboratóriumok közül már tíz felfüggesztette vagy korlátozta tevékenységét. Nem tud teljes értékű munkát végezni a Los Angeles-i, a montreali, a riói, a dohai, a barcelonai, a bukaresti, a londoni, a párizsi, a madridi és a római labor sem.

Rio de Janeiróban egyfajta egészségügyi központtá alakítják a Maracana Stadiont. A brazil egyesületek közül a riói Flamengo, Fluminense és Botafogo, valamint a São Pauló-i Corinthians és a Santos is felajánlotta létesítményeit a hatóságoknak. A São Pauló-i Pacaembu Stadionban már felállítottak 200 ágyat azzal a céllal, hogy tehermentesítsék a metropolisz kórházait.

Az FC Barcelona futballistái beleegyeztek, hogy a járvány okozta jelentős bevételkiesés miatt a klubvezetés csökkentse a fizetésüket. A torinói Juventusnál is hoztak hasonló intézkedéseket, 20–30 százalékkal vették vissza a futballisták fizetését.
(RR)

Kapcsolódó írásaink