Sport

Már a japán miniszterelnök is az olimpia elhalasztásáról beszél, több ország bojkottal fenyeget

Először beszélt a nyári, tokiói olimpia esetleges elhalasztásáról Abe Sindzó, Japán miniszterelnöke.

Már a japán miniszterelnök is az olimpia elhalasztásáról beszél, több ország bojkottal fenyeget
Abe Sindzó leszögezte, a halasztás lehetőségével számolni kell, az olimpia törlése viszont nem jöhet szóba
Fotó: AFP/Yomiuri Shimbun/Masanori Genko

Miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnap közölte, hogy négy héten belül dönt az esemény sorsáról és ebben az időszakban a koronavírus-járvány miatt számításba veszi a seregszemle esetleges elhalasztását is, a szigetország kormányfője hétfőn, a parlamentben is erről beszélt.

Ahogy fogalmazott: ezzel az eshetőséggel is számolni kell, a játékok törlése azonban nem jöhet szóba.

„A mostani körülmények között nehéz kitartani a játékok mellett, döntenünk kell majd a halasztásról, mert a sportolók egészsége a legfontosabb” - mondta Abe Sindzó. A végleges döntést a NOB-nak kell majd meghoznia.

A tokiói olimpia az eredeti tervek szerint július 24-én kezdődne. A világjárvány miatt több sportszervezet is azt kérte a NOB-tól, hogy halassza el a játékokat, ami történelmi döntés lenne és óriási hatást gyakorolna az egész sportéletre.

Idei rendezés esetén Kanada és Ausztrália is bojkottálja a játékokat

Kanada az első ország, amely bejelentette, hogy sportolói távolmaradnak az olimpiától, amennyiben az eredetileg kiírt időpontban tartanák meg a játékokat.

A Kanadai Olimpiai és Paralimpiai Bizottság egyértelműen kijelentette, hogy nem küld sportolókat a japán fővárosba, amennyiben július 24-én elkezdődne a seregszemle. A szervezet azt javasolja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy egy évvel halassza el a játékokat nemcsak a sportolók, hanem mindenki egészsége érdekében.

A kanadai bejelentést követően egy órával az Ausztrál Olimpiai Bizottság is közölte, hogy a 2021-es olimpiarendezést támogatja, a versenyzői inkább erre készüljenek, a saját és a körülöttük lévők egészsége elsőbbséget élvez, és mindenki térjen vissza a családjához. Ráadásul az utazási és egyéb korlátozások miatt eleve tarthatatlan a helyzet, nem lehet felkészülni az idei olimpiára - foglalt állást a szervezet.

Matt Carroll, az Ausztrál Olimpiai Bizottság ügyvezető elnöke a hétfői elnökségi ülés után közölte, hogy nem tudnak csapatot összeállítani Tokióra, amennyiben a játékokat az eredeti időpontban tartják.

Ian Chesterman, az ausztrálok tokiói csapatvezetője szintén hangsúlyozta: egyértelmű, hogy a játékokat nem lehet júliusban megtartani a koronavírus-járvány miatt.

„A sportolóink hozzáállása nagyon pozitív, de a stressz és a bizonytalanság még mindig rendkívül nagy kihívást jelent számukra” - tette hozzá.

A britek mielőbbi döntéshozatalra sürgetik a NOB-ot

Nagy-Britannia azt kéri a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, hogy a lehető leghamarabb hozzon végleges döntést a tokiói játékokra vonatkozóan.

Boris Johnson brit miniszterelnök szóvivője hétfőn azt mondta, a jelenlegi körülmények között a sportolók jelentős bizonytalansággal néznek szembe, ugyanakkor az olimpikonok, a szurkolók és a hivatalos személyek egészségének és biztonságának megvédése a legfontosabb.

"Azt akarjuk, hogy a NOB hamarosan hozzon végleges döntést az olimpiáról, mert így világos helyzetet teremt minden érintett számára" - jelentette ki Johnson szóvivője.

Carl Lewis és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség is halasztást akar

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke, Sebastian Coe levélben kérte Thomas Bachtól az olimpia halasztását. Közben a sportág legendája, a kilencszeres olimpiai bajnok Carl Lewis úgy nyilatkozott, hogy szerinte a legjobb megoldás a 2022-es rendezés lenne.

Coe azt írta, hogy a világjárvány miatt a játékok július-augusztusi megrendezése „nem lehetséges és nem kívánatos”. A brit sportvezető három érvet sorakoztatott fel levelében: szerinte a kialakult helyzetben a sportszerűség sérül, a vírus terjedése okán bevezetett rendelkezések negatív hatással vannak a sportolók edzéslehetőségeire és a nehézségek miatt megnövekszik a versenyzők sérülésveszélye. Külön hangsúlyozta, hogy az atlétikai kontinentális szövetségek vezetői is úgy érzik: nem várható egyenlő küzdelem, mivel több országban az atlétáknak nehézségekbe ütközik, hogy megfelelően edzeni tudjon.  

Az 1500 méteres síkfutás kétszeres olimpiai bajnoka az insidethegames.biz oldalon is olvasható levelében felajánlotta szövetsége segítségét egy új, megfelelő időpont keresésében.

Carl Lewis szerint a teljes idei év törlése lenne a megoldás
Carl Lewis szerint a teljes idei év törlése lenne a megoldás
Fotó: AFP/Luis Robayo

„Senki nem szeretné az olimpia halasztását látni, de - amint már korábban is mondtam - nem rendezhetjük meg minden áron, a sportolók biztonságának kockáztatása mellett semmiképpen sem. Az olimpiával kapcsolatos döntésnek egyértelműen nagyon gyorsnak kell lennie” - hangsúlyozta a WA elnöke.

A legendás amerikai sprinter és távolugró, Carl Lewis a Reuters hírügynökségnek beszélt arról, hogy a legjobb megoldás a teljes idei év törlése lenne. A sportvilág több képviselője beszélt már korábban arról, hogy 2021-re tolják el az eseményt, ám a nyolcszoros világbajnok szerint 2022-ben lenne a legjobb helye az olimpiának.

Lewis szerint jövőre az eredeti terveknek megfelelően a szabadtéri világbajnokságot tartsák meg - melynek a sportág történetében először lesz az Egyesült Államok a házigazdája -, majd rá egy évre kerülhetne sor a nyári játékokra a téli játékokkal egy évben, ahogy korábban is volt. A Houstoni Egyetemen edzőként dolgozó sztár azt is megjegyezte, hogy a labdarúgó-világbajnokságot nem zavarná a tokiói olimpia, mivel azt novemberben és decemberben tartják majd Katarban.

Három forgatókönyv lehetséges a halasztásra

Az olimpia elhalasztása történelmi döntés lenne, eddig ehhez hasonlóra nem volt még példa az ötkarikás események történetében. Olimpiát öt alkalommal töröltek: az első világháború idején az 1916-os berlini játékok maradt el, majd a második világháború alatt az 1940-es tokiói és az 1944-es londoni nyári, valamint az 1940-es Cortina d'Ampezzó-i és az 1944-es szapporói téli olimpiát nem rendezték meg.
 A dpa német hírügynökség szerint, ha a NOB a halasztás mellett dönt, akkor három forgatókönyv közül választhat.

Erősen kérdéses, hogy az eredeti időpontban megtartják-e a tokiói olimpiát
Erősen kérdéses, hogy az eredeti időpontban megtartják-e a tokiói olimpiát
Fotó: AFP/Yomiuri Shimbun/Kaname Yoneyama

Az egyik, hogy az olimpiát idén ősszel rendezik meg, ez pedig az időjárási körülmények miatt a legjobb lehetőség, korábban ugyanis több kritikai észrevétel érkezett arra vonatkozóan, hogy Tokióban nyáron nagy a hőség. Az ugyanakkor kérdéses, hogy az olimpia eredetileg tervezett időpontja - július 24.-augusztus 9. - után néhány hónappal mennyit veszít az intenzitásából a koronavírus-járvány. Szintén gondot jelenthet, hogy az egyesült államokbeli tőkeerős televíziós társaságok vélhetően nem szívesen egyeznének bele az őszi rendezésbe, amikor az amerikai ligák, így a kosárlabda-, a jégkorong- és az amerikaifutball-bajnokság küzdelmei zajlanak.

A másik forgatókönyv szerint a labdarúgó Európa-bajnoksághoz hasonlóan pontosan egy évvel halasztják el az olimpiát. Ennek a verziónak az a nagy előnye, hogy a NOB-nak és a szervezőbizottságnak is elegendő idő állna rendelkezésre, a rendezéshez viszont szükséges a vírus terjedését addigra teljes mértékben megállítani. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor viszont a nemzetközi versenynaptárakat kell jelentősen módosítani, jövő nyáron rendeznék ugyanis szintén Japánban, Fukuokában a vizes-világbajnokságot, az egyesült államokbeli Eugene-ban pedig az atlétikai vb-t. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség már jelezte hogy a világbajnokságot kész elhalasztani 2021-re.

Elvben előfordulhat az is, hogy az idei olimpiát 2022-re halasztják. Ebben az esetben még több idő állna rendelkezésre ahhoz, hogy a járvány lecsengése után minden szempontot, így a nemzetközi versenynaptárakat is figyelembe véve tudják megrendezni a játékokat. A NOB-nak azonban valószínűleg nehéz lenne kezelnie azt, hogy ugyanabban az évben nyári és téli olimpiára is sor kerüljön, a 2022-es téli játékokat ugyanis Pekingben rendezik. A helyzetet tovább nehezíti, hogy annak az évnek a végén, Katarban labdarúgó-világbajnokságra is sor kerül.

Kapcsolódó írásaink