Sport

Kopaszék kényszerpihenőn

Kajak-kenu. A külföldi edzőtáborból hazatérők karanténba kerültek

Május végéig minden nemzetközi kajak-kenu-verseny elmarad, így a magyar válogatott felkészülése és a válogatási rendszer is megváltozik. Hüttner Csaba szövetségi kapitányt a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetről kérdeztük.

Kopaszék kényszerpihenőn
Hüttner Csaba júniusi versengést remél
Fotó: Magyar Kajak-kenu Szövetség

– Hol és hogyan vannak a válogatottak?

– A meleg égövi európai edzőtáborokból, Spanyolországból és Portugáliából már a hét végén hazajöttek a versenyzőink. Mivel Dél-Afrikában egyre több a koronavírusos fertőzött, így onnan is haza kellett jönni. Kopasz Bálinték szerdán szerencsésen megérkeztek, és Csipesék is elindultak haza. Ezután a versenyzőkre karantén vár, majd ha a koronavírustesztjük negatív lesz, akkor folytatják az edzéseket. A szövetség vezetése most azon dolgozik, hogy a válogatottak számára olyan központi edzéslehetőséget biztosítson, amelyben versenyzőink biztonságos körülmények között edzhetnek.

– Milyen hátránnyal jár, hogy elmaradnak a májusi nemzetközi versenyek?

– Versenyzőink a tavalyi szegedi világbajnokságon öt férfi és hat női kajakos, továbbá két női kenus olimpiai kvótát szereztek. Férfi kajakban még egy, női kenuban egy, férfi kenuban pedig három indulási jog szerezhető. A racicei első világkupa-viadal európai kontinentális olimpiai kvalifikációs verseny is lett volna, ami elmarad. A nemzetközi szövetség arról még nem döntött, hogyan osztja szét a fennmaradt kvótákat. Ha a tavalyi világversenyek eredményei alapján, akkor nőhet a kvótá­saink száma.

– Mennyiben változhat a válogatási rendszer az olimpiára, ha egyáltalán lesz nyáron olimpia Tokióban?

– Nagyon sok a bizonytalansági tényező. Például a világkupaversenyek, majd az Európa-bajnokság eredményei is jelentősen befolyásolhatják az olimpiai csapat összeállítását. Például ha megrendezik július elején az Eb-t, azon lemérhetjük, melyik számban lehet két egységet is indítani. Jelenleg azonban semmi sem biztos. Csak reménykedhetünk abban, hogy júniusban már lesznek versenyek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom