Sport

Előtérbe került az apaszerep

Biatlon. Hirtelen visszavonult az ötszörös olimpiai bajnok, a Napóleon által alapított, legmagasabb francia állami kitüntetés és számos rekord tulajdonosa

Aki hisz egy kicsit a számmisztikában, annak biztosan vannak elméletei, hogy a 31 éves francia sílövész, Martin Fourcade miért harmadik hó tizenharmadikán (ráadásul pénteken) jelentette be, hogy befejezi a sportpályafutását, mindenesetre tény, az ötszörös olimpiai bajnok váratlanul abbahagyta az élsportot.

Előtérbe került az apaszerep
Emilien Jacquelin Martin Fourcade nyomában az olimpiai bajnok utolsó vk-futamán
Fotó: AFP/Jussi Nukari

Az elmúlt hétvégén a finnországi kontiolahti sílövő-világkupa-futamon (mellesleg tíz éve itt nyerte első vk-aranyát) győztesként vonult vissza a téli sportok egyik legnagyobb sztárja, a francia Martin Fourcade. Az 1988. szeptember 14-én Perpignanban született – tudják, Puccini Bohéméletében is van egy nóta a spanyol határ közelében fekvő francia városról – Martin egyéves korában, lényegében ahogy járni tudott, megtanult sítalpon közlekedni. A sífutás után a bátyját, Simont követve, tizennégy éves korában kezdett biatlonozni, húszévesen tagja lett a felnőtt válogatottnak. Az első világkupaszezonjában összetettben huszonnegyedik lett, de egy évre rá, 2009-ben már a váltóval vb-negyedik. Ezt követően egyre-másra jöttek a sikerek, elkezdte felépíteni életművét. Öt téli olimpiai aranyérmet szerzett, plusz két ezüstöt is hozzátett 2014-ben Szocsiban, illetve 2018-ban Pjongcsangban. Hét egymást követő esztendőn át volt összetettben világkupagyőztes, ami rekord lenne akkor is, ha ezt nem egymást követően érte volna el Fourcade, akinek a kedvenc távjai a 12,5 km-es üldözéses verseny, a 20 km-es egyéni és a 15 km-es tömegrajtos viadal. Az idei világbajnokságon – foggal-körömmel küzdve az elfogadható formáért – két aranyérmet szerzett, így 13 vb-győzelmével (ebből 11 egyéni számban) a sportág történetének második legeredményesebb versenyzője a norvég hússzoros bajnok, Ole Einar Björndalen mögött. Eredményeit a sportág vezérkara és a francia állam is elismerte. Sok egyéb kitüntetése mellett a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagja.

A stílus maga az ember, mondta volt egy francia gróf, Georges-Louis Leclerc de Buffon 1753-ban akadémiai székfoglalóján, és honfitársának, Fourcade-nak sikerült stílusosan, győzelemmel búcsúznia utolsó világkupaversenyén a 12,5 km-es távon. A nemzetközi szövetség, az IBU hivatalos YouTube-oldalán adott interjúban az emlékezetes verseny után elmondta, csodálatos erőt adott neki a     közönség, és eszébe jutottak azok az idők, amikor elkezdett biatlonozni a Pireneusokban, és senki nem ismerte, biztatta őt. Katona létére erősen meghatódva azt mondta, nagyon büszke magára és a megtett útra. Ami megadta neki a távozás szabadságát az az, hogy a francia sílövészetben felnőtt egy nemzedék, van, kinek átadni a stafétát, amit ő is úgy kapott az elődöktől anno a vancouveri téli olimpián. Most Finnországban az első számban, a 10 km-es sprintben úgy lett ezüstérmes a norvég Johannes Thingnes Bø mögött, hogy mögötte csak 1,2 mp-cel lemaradva zuhant a célba egyik utódja, Emilien Jacquelin. A 12,5 km-es üldözéses versenyben – élete utolsó profi sílövő versenyén – pedig úgy végzett az élen, hogy a dobogón nem állt más, csak francia: Quentin Fillon Maillet és Emilien Jacquelin. Az ezüst- és aranyérem azonban nem hozott annyi pontot (kettő hiányzott a végelszámolásnál), hogy nyolcadik összetett vk-elsőségét is megszerezze.

„Mindig is a legjobbamat akartam nyújtani. Az, hogy megmásszam a hegyeket, ma is bennem van, de férfiként és apaként már más dolgok is fontosak. Éppen ezért itt az idő elbúcsúzni. Köszönöm ezt az utazást” – mondta Martin Fourcade a múlt szombati versenye előtt (a BMW IBU világkupa-sorozat ezzel egyébként véget ért, a koronavírus-járvány miatt a záró Oslo Holmenkollen futamot törölték). Ami az üzletet illeti, a 31 éves franciát nem kell félteni. Egész termékskála kapható a szignójával ellátott sportruházati és -felszerelési tárgyakból. Olyan szponzorai vannak, mint a Rossignol, az Adidas, a Julbo és a Sidas. Közösségi médiás megnyilvánulásait százezrek követik. Feleségével és két lányukkal, az ötéves Manonnal és a hároméves Inès-zel a szülőföldjéhez közeli kicsiny településen, La Llagonne-ban laknak. Az élsporttól igen, de a gyönyörű hegyektől nem búcsúzott Martin Fourcade.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom