Sport

Fő az egészség

Labdarúgás. Még az is elképzelhető, hogy nem fejezik be a 2019–2020-as olasz bajnokságot, mivel nagyon szűkösek a határidők, de lehet, hogy behozhatók a lemaradások

Ismert, hogy az Olasz Olimpiai Bizottság, a CONI április 3-ig meg­tiltotta a hatáskörébe tartozó sportesemények, köztük a labdarúgó-bajnokság mérkőzéseinek megrendezését. A nemzetközi meccsekkel kapcsolatban teljes a bizonytalanság, így a Juventus vagy zártkapus meccset vív Torinóban jövő kedden a Lyon ellen, vagy semleges helyszínt választ. A Serie A története többféle forgatókönyv szerint alakulhat.

Fő az egészség
A Juventus-tábor egy éve még így búcsúztathatta a visszavonuló Andrea Barzaglit
Fotó: AFP/Marco Bertorello

Ha az lenne a döntés, hogy még zárt kapuk mögött sem rendezik meg a Serie A futballmérkőzéseit, egybecsengene az olasz játékos-szakszervezet követelésével, és találkozik olyan kiváló hajdani játékosok véleményével, mint Christian Vieri. A kilencvenes évek csatára – azon kevés csillag egyike, akik a Juvéban, az Interben és a Milanban is futballoztak – a következőket mondta: „Nézők nélkül nincs futball, így egyébként sem lenne értelme megrendezni a mérkőzéseket. De most a labdarúgás semmit sem számít, a lényeg az egészség, a biztonság. Aki teheti, maradjon otthon.”

A kialakult helyzetben a Serie A előtt három lehetséges út áll.

 Még abban reménykedve is, hogy a helyzet hamar visszatér a normális kerékvágásba, nehezen képzelhető el, hogy az egy hónapos csúszás behozható. Kötött dátum június 12., erre a napra van kiírva a Squadra Azzurra, az olasz válogatott első mérkőzése az Európa-bajnokságon, mégpedig Rómába. Ha a kontinensbajnokságot meg tudják tartani, a vonatkozó szabályok szerint a légiósokat haza kell engedni május közepén az Eb-résztvevő válogatottakhoz. Ugyanakkor a FIGC, az olasz szövetség dönthetne úgy, hogy csak olasz játékosokkal befejezi az idényt, de ez, tekintettel az élcsapatok bő külföldi kontingensére, nem életszerű.

A tekintélyes római napilap, a La Repubblica szerint tekintettel arra, hogy Spanyolországban is egyre romlik a helyzet, nem zárható ki az Euro 2020 elhalasztása sem, ebben az esetben az olasz liga mérkőzéseit be tudják fejezni – ha az olasz helyzet javul. A napilap szerint akár őszre, de még inkább jövő nyárra halaszthatják az Eb-t.
Természetesen elképzelhető az is, hogy amennyiben április 3. után valóban lehet ismét játszani, a bajnoki fordulókat sűrítik, két-három naponta beiktatnak egy-egy fordulót, de ezt az élcsapatok esetében felülírhatja, ha a nemzetközi kupákban is sokáig érdekeltek. Ebben az esetben a Coppa Italia még hátralévő három mérkőzését az Eb után, leginkább augusztusban tartanák meg.

A La Repubblica szerint a legrosszabb forgatókönyv, hogy a FIGC az elhúzódó helyzetre tekintettel úgy határoz, hogy a mostani állás mellett a 2019–2020-as szezont befejezettnek nyilvánítja, bajnokot nem hirdet, a „végállás” csak a következő idénybeli európai kupaindulásról határoz. A kiesés–feljutás esetében elképzelhető, hogy ebben az esetben a szövetség – az igazságosságot keresve – nem küldene senkit a Serie B-be, hanem felemelné 22-re az élvonal létszámát.
A FIGC március 23-án dönt. Bár­hogy is alakul, elképzelhető, hogy az olaszokéhoz hasonló problémával más szövetségeknek is szembe kell nézniük.

Nem volt ilyen helyzet százkét éve


A múlt század eleje óta jellemzően a háborús, illetve a politikai helyzet miatt függesztettek fel a futballbajnokságot. Egészségügyi okok miatt 1918-ban maradtak el mérkőzések – Magyarországon is. Október 21-én írta a Sporthírlap: „Budapest tiszti főorvosa indítványára a tanács testületileg kimondta, hogy október 21-től november 4-ig az összes színházakat, mulatókat, stb. és sporttelepeket a rendkívüli mértékben elterjedt spanyol járvány miatt zárva kell tartani. Így tehát a székesfőváros területén az összes sporttelepet bezárják, elmarad a november 3-ra tervezett magyar–osztrák válogatott mérkőzés is.”
(AD)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom