Sport

Muhammad Ali lánya szerint apja az első

Ökölvívás. Újabb trónkövetelő a láthatáron, az ír Conor McGregor profi bokszoló és MMA-harcos Alihoz hasonló karakter

Muhammad Ali lánya szerint apja az első
Muhammad Ali szájalása része volt a kiütéssel zárult show-nak már 1965-ben is
Fotó: AFP

A világ egyik legnagyobb ökölvívója, Muhammad Ali (2016 óta nincs már közöttünk) még őrzi a képzeletbeli trónt, de az új sztárok közül a legjobbakat már elkezdték hozzá mérni. A közelmúltban Conor McGregort, az MMA (mixed martial arts, azaz kevert harcművészetek) The Notorious (a Hírhedt) becenevű, nagyszájú ír bajnokát hasonlították az olimpiai és világbajnok nehézsúlyú bokszoló Muhammad Alihoz, amit nem hagyott szó nélkül Ali egyik lánya, Rasheda Ali sem.

Úgy látszik, a kilenc Muhammad gyermek közül leginkább ő az, aki apja emlékét a médiában és a közösségi médiában ápolja, s aki az elmúlt években tucatszor elmondta, miért volt nagyobb – mintha ezt egyáltalán lehetne mérni – az édesapja, mint Floyd Mayweather, Mike Tyson vagy mint most Conor McGregor.

Ökölvívás terén lenne kompetensebb nyilatkozó a testvérei között, hiszen Laila Ali profi női ökölvívó világbajnoki címet nyert, de Rasheda, a színésznő–író ideálisabb interjúalany, mert szép és okos, és van benne annyi finomság, hogy amikor a sajtó előáll az újabb trónkövetelő nevével, akkor úgy tudja dicsérni az új világsztárt, hogy közben azért szilárdan leszögezi: természetesen Muhammad Ali az örök első. Általa lépett be az ökölvívás abba a ma ismert világba, ahol a világméretű felhajtás, a show a profi címmeccsek részévé vált.

„Azt hiszem, Conor és társai is remekül értenek a szájaláshoz, beszólogatáshoz, de ebben az egész világ sportjában az édesapám volt az első” – idézi őt az orosz RT News.

A sértegető verbális küzdelem, az angolul trash talknak nevezett stílus Ali idejében és elsősorban általa kezdett a kiemelkedő bokszmeccsek felvezető kampányának részévé válni, és soha nem harapódzott volna el, ha nem lett volna kellően humoros és gyilkosan lényegre törő. És az is nyilvánvaló lett villámgyorsan, hogy a nagy pofával előadott hergelés kétélű fegyver, csak azoknál válik be, akik a ringben legalább olyan vehemenciával és sikerrel harcolnak az öklükkel, mint a ringen kívül a szájukkal.

Kapcsolódó írásaink